Sind

Hold ferie hele året – og dampen oppe!

23. september 2012

Det er, som om det er en HELT anden krop, der møder op på arbejde, efter 3 ugers dejlig, tiltrængt ferie. Og hovedet kører som smurt – tankerne er klare og rolige. Men hvor længe holder denne rus af energi og overskud? Coach dig selv til mere ferie…

Der sker det samme hvert år – du møder op, frisk og kampberedt: “Denne gang skal det være anderledes – dette er en NY start, og jeg falder IKKE tilbage i den gamle rille!”. Men tre uger senere må du ofte sande, at “ferie-effekten” er ved at klinge af: De negative tanker maser sig på, de små brokkerier begynder så småt at brede sig i krogene på jobbet, og trætheden fredag eftermiddag er lidt for tung til at være helt forsvundet mandag morgen…

Til kamp for energi og overskud

Hvis du oplever og er træt af denne cyklus, er tiden inde til at tage kampen op og bryde den onde cirkel. Sæt dig ned og tænk dig godt om: Hvad er det, der giver dig energien i løbet af ferien? Det umiddelbare svar er: “Jeg har god tid!”, “Vi er ikke stressede”, “Vi har tid til hinanden og børnene”.

Jamen, jamen, jamen! Så enkelt er det ikke! Ferie-effekten handler om så meget mere – og du kan, hvis du gør en bevidst indsats, trække ferien med ind i din hverdag!

Find rekvisitterne frem

Start med de synlige ting: Hvilke ting er kendetegnende for ferie og den frihed og anti-stress, du forbinder med den? Forslag: bare tæer, klapstolen, den farverige kjole/skjorte, kroketspillet, en bestemt sund snack, “den gode salatdressing”, vilde blomster og grene på bordet – lad feriebillederne rulle i hovedet og skriv op.

Når listen er klar, så beslut dig for at bruge disse rekvisitter til at markere, når du holder fri, tager en pause eller har weekend. Tag feriestemningen med dig ind i hverdagens åndehuller, så de får den der ekstra effekt af: “at det holder aldrig op – jeg har fri lææænge”.

Spil din hjerne et puds

Når du har svært ved rigtigt at nyde, at du har fri, har det ofte at gøre med, at du fokuserer på begrænsningen: “Det er slut på mandag…”, “Jeg skal i gang igen allerede om en time…”…

Tricket består i at fokusere på, at du kan holde fri 1000-vis af gange i løbet af det kommende år frem til næste sommerferie – MASSER af små oaser, som du kan proppe ind i din hverdag. Brug din fantasi til at forestille dig dem som en lang kæde af farverige perler – der kommer altid en mere og en mere og en mere…

“Feriekalenderen”

Hvis du har svært ved at fastholde tanken og fornemmelsen, er det tid til at tage det tunge skyts frem: Din kalender!

Skriv ud for udvalgte (eller alle) weekender: “Mini-ferie”. Skriv “ferie-aktiviteter” ind i kalenderen i løbet af ugerne – havebadminton, kroket, kortspil med ungerne på bestemte dage. Indfør “te-tid” efter skole/arbejde. Skriv “ferie-mad” på kalenderen (læs: Let mad). Ja, I kan ligefrem aftale at tage sommertøjet på, når I mødes inde i stuen til brætspil med tilhørende frugtfad med melonskiver, jordbær, vindruer – bare for at være SIKKER på, at alle har fattet, at vi faktisk holder fri.

Kort sagt: Vær fuldt opmærksom, når du holder “hverdagsferie” – så du kan tage ferie-effekten ind og fokusere på de mange dejlige pauser, fridage og miniferier du holder i løbet af året. De tæller mere, end du tror!

 

Forrige artikelMeridianer: Dine indre ledninger

Næste artikelSpis en sildemad for hjertet