Nyheder

Hold gang i supercomputeren

Foto: Adobe Stock
6. november 2020

Den menneskelige hjerne er fantastisk og kan ting, som selv den mest avancerede teknologi har svært ved at efterligne. Men modsat en maskine kan hjernen ikke kører på strøm alene. Den har brug for ordentlig næring, hvis ikke den skal blive sløv og brænde sammen. 

Hjernen bliver nogle gange sammenlignet med den menneskelige computer eller styresystem. Men selvom man prøver og bliver bedre og bedre til det, er der endnu et stykke vej, før teknologien kan følge med vores egen supercomputer. For hjernen er unik og helt fantastisk. Men hvis den skal virke optimalt, kræver det, ligesom med enhver anden computer, at den har de rette forudsætninger. 

[relateredehistorier]

For en maskine betyder det, at batteriet skal være ladet op, at den skal have de nyeste programmer og opdateringer og adgang til et godt netværk. For hjernen er det lidt anderledes – og dog. Hvis hjernen skal være toptunet kræver det nemlig også, at den er ladet godt op, hvilket betyder, at den har fået tilstrækkeligt med hvile og søvn. Men hjernen skal ikke som sådan opdateres og have nye programmer – den skal vedligeholdes. 

Og det bliver kun mere og mere vigtigt i takt med at vi lever længere, bruger flere år på arbejdsmarkedet og har stigende forventninger til, at hjernen skal fungere upåklageligt i længere tid. 

Alfa og omega

Et helt afgørende element i at holde hjernen frisk er, at den får de rigtige næringsstoffer. Hjernen består – ligesom alt andet i vores krop – af en kæmpe samling af celler og mere end 100 billioner neuroner og 60 trillioner neurale forbindelser. Samlet udgør alt det kun cirka 2 procent af kroppens masse, men bruger omkring 20 procent af energien. Det siger noget om, hvor meget det kræver at holde gang i computeren, og derfor også hvor vigtigt det er, at vi hjælper den lidt på vej.

Når man taler om den rigtige næring til hjernen, handler det selvfølgelig om flere ting, men der er dog nogle byggeklodser, som er særligt vigtige. Det er især de gode fedtsyrer. Alle hjernens celler er omgivet af en cellemembran, som består af forskellige fedtsyrer. Vi har brug for at tilføre disse gode flerumættede fedtsyrer udefra, fordi kroppen ikke selv kan producerer dem, men i høj grad er afhængig af dem. 

Man kan få fedtsyrerne gennem fisk, men det kan af flere grunde være en god ide også at skele til et kosttilskud, hvis man vil sikre sig at blive dækket ordentligt ind. Foruden at fedtsyrerne er essentielle for cellemembranen, er de også særligt vigtige for hjernen, fordi de påvirker kognition, neuroinflammation og hjernens plasticitet. Plasticitet dækker over hjernens evne til at udvikle sig og danne nye forbindelser. Det har både vist sig at være væsentligt i forhold til at sænke stressniveauet og mindske kroniske smerter. 

Den rette balance

Når et kosttilskud kan være nødvendigt for at få de rigtige fedtsyrer til hjernen, skyldes det i høj grad sammensætningen af de forskellige omegaer. Vi har både brug for omega-3 og -6 fedtsyrer, men i de rette mængder. Gennem kosten får langt de fleste mere omega-6 end -3, hvilket skaber en usund balance mellem de to. 

For at rette op på det, kan der være brug for en god fiskeolie. Det kunne eksempelvis være Eye Q, som også har en god balance mellem EPA og DHA, som har vist sig at være vigtigt for indlæring og hukommelse. 

Så gode fedtsyrer i de rigtige forhold og med det rette indhold af EPA og DHA – der skal gerne være mere af det første end det sidste – er et skridt mod en sund og frisk hjerne. Men det er ikke gjort med det. 

Trækker på traditionel medicin

Mere og mere forskning centrerer sig om urter, som man har brugt i traditionel medicin i årtusinder. Det gælder blandt andet ekstrakten bacopa monnieri, som man længe har brugt i Indien til at understøtte hjernen på flere måder. 

Og flere resultater peger også på, at ekstrakten, som man kan få gennem produkter som KeenMind CDRI08 – kan netop det. Flere mindre undersøgelser har set på ekstrakten evne til at forbedre blandt andet hukommelse, indlæring og rummelig arbejdshukommelse. I studierne har man sammenlignet ekstrakten med placebo og fundet, at deltagerne i gruppen, der fik ekstrakt, ved forsøgets afslutninge havde forbedret sig signifikant, sammenlignet med placebogruppen. 

Det kan blandt andet fremhæves at den rummelige arbejdshukommelse i et studie på tre måneder, var 4,7 gange bedre hos de forsøgspersoner som i perioden havde fået et dagligt indtag af KeenMind. Et andet studie konstaterede, at samme produkt havde positiv effekt på aldersrelateret hukommelsesbesvær. De positive resultater lader i høj grad til at skyldes bacopa monnieres evne til at beskytte mod oxidativt stress, ligesom flere studier peger på, at ekstrakten har en gunstig effekt på et særligt protein kaldet BDNF, som er afgørende for hjernens funktion. 

Hjernen er en fantastisk supercomputer, som kan udtænke og opfinde ekstraordinære ting. Men som med alt andet fungerer den bedst, under de rette forudsætninger, og de forudsætninger handler i høj grad om god næring. 

Forrige artikelNy brik i corona-puslespillet

Næste artikelTræk vejret – styrk kroppen