Nyheder

Hold vinterdepressionen stangen

16. oktober 2012

Omkring fem pct. af danskerne lider af vinterdepression. Men der er mange flere, der i større eller mindre grad føler sig energiforladte i den mørke tid. Vi giver dig et par tips til at undgå modløsheden.

Hvis du lider af vinterdepression, vil du føle dig energiforladt og sårbar. Du vil have hang til søde sager og trøstespiseri, og det er svært at finde energien til selv de mindste opgaver. Sådan kan de fleste have det på enkelte dage, men vinterdepressionen er kendetegnende ved, at modløsheden og tristessen hærger dag efter dag helt frem til forårssolen titter frem i marts eller april.

Vinterdepression og tryptofan

Årsagerne til vinterdepression er ikke fuldt klarlagte. Det lader til, at den fremkaldes af den faldende lysmængde og de lavere temperaturer, men hvad der præcist sker i hjernen, er man ikke fuldt ud klar over. Man antager, at mængden af signalstoffet serotin i hjernen har en afgørende indflydelse, fordi antidepressiv medicin, der højner serotinnivauet også fjerner depressionen hos de fleste patienter. Samtidig har fødevarer med en høj mængde af aminosyren tryptofan, der er en vigtig byggesten i serotin, vist sig effektfuld i behandlingen af vinterdepression. Hvis du vil have tryptofan, skal du spise kartofler, bananer, asparges, ananas, sesamfrø, solsikkekerner, fisk, kylling, rødt kød, mælkeprodukter som yoghurt og hytteost.

Serotin hjælper mod depression

Så en tryptofanholdig kost kan være god, hvis du har tendens til vinterdepression. Men hvis din beholdning af serotin i forvejen er tilstrækkelig, vil et ekstra skud tryptofan blot være virkningsløs. Du bliver altså ikke ekstra glad af bananerne eller kartoflerne.

 

Udnyt lyset fuldt ud

Mængden af lys betyder naturligvis meget for humøret, så det gælder om at udnytte den smule lys, der er, fuldt ud. Det kan være hårdt, hvis du tager på arbejde i mørke og har fyraften efter solnedgang. Så må du snuppe den smule lys, du kan. Spis din frokost udendørs eller gå en lille tur i det fri i en pause. Selv fem minutter midt på dagen kan have indflydelse på humøret. I weekenden gælder det især om at udnytte de lyse timer. Motionér eller ophold dig udendørs så meget som muligt. En gåtur eller løbetur i efterårsregn er måske ikke så forjættende, men lyset stryger direkte ind på energikontoen, så det er det våde tøj, de stive fingre og den røde næse værd.

Motion er vigtigt mod depression

Motion er væsentlig i kampen mod vinterdepression. Motion udløser endorfiner og brænder stresshormonerne af. Lad være med at tegne medlemskab i et fitnesscenter i et øjebliks panik. Det kan være svært at komme af sted i vintermørket, og så vil det uvirksomme medlemskab blot stresse dig. Sats i stedet på motion i det fri: Cykl, løb eller gå en tur i højt tempo nogle gange om ugen. Det er enkelt, billigt og uforpligtende, og du kan gøre det hele døgnet. Før morgenmaden, efter fyraften eller før sengetid. Hvis du har problemer med at sove, er det dog ikke en god idé at motionere sent om aftenen. Hvis du motionerer med høj puls en halv time et par gange om ugen, er det givetvis nok.

Vinterbadning er også gavnlig mod vinterdepression. En iskold dukkert om ugen kan gøre meget for både den fysiske og mentale velvære.

Spis mindre og tiere

Spis primært årstidens friske grøntsager. Efterår og vinter er ikke tiden, hvor du skal satse på lette salater og grillet kylling. Maden i den mørke tid er energimæssigt tungere, og derfor gælder det om at spise lidt mindre, så du ikke er helt udbombet efter hvert måltid. Spis mindre og tiere.

Hold fødderne varme og drik varme drikke

Hold fødderne varme og drik gerne varme drikke. Hold igen med kaffen, men hav flere slags te klar i skabet. Kroppen bruger megen energi på at holde varmen i den kolde tid, så en kop god te kan gavne både fysikken og det mentale helbred.

Kilder: netdoktor.dk, bt.dk, sundhedsguiden.dk

Forrige artikelInfluenzavaccine er ikke ufarlig

Næste artikelÆldre frygter livet mere end døden