Den tiltagende brug af antibiotika har skabt multiresistente bakterier, der ikke umiddelbart kan slås ned med en simpel antibiotikakur. Det kan gøre simple infektioner livstruende.
De seneste år har tegnet et dystert billede af udviklingen: Flere og flere bærer uvidende rundt på multiresistente stafylokokker som svine-MRSA, og det er en bombe under folkesundheden. For det raske barnebarn kan helt uforvarende smitte bedstefar på plejehjemmet med farlige bakterier, fordi barnebarnet er rask smittebærer af bakterier, der bliver mere og mere udbredt i samfundet.
Men det hele er ikke nødvendigvis så dystert endda. For måske er kuren mod de multiresistente bakterier lige foran næsen på os, hvis vi kigger ordentligt efter.
Forskere fra Lunds universitet har undersøgt honnings antibakterielle egenskaber, fordi netop honning igennem årtusinder har været brugt til sårheling i de fleste kulturer.
Forskerne på universitetet lavede forsøg, hvor de afprøvede honning mod bakterierne på sår hos heste og bakterieprøver fra mennesker med kroniske sår. Resultaterne var ret klare: Behandlingen havde en god effekt på MRSA og andre resistente bakterier. Hestene, der havde været behandlet gennem flere måneder uden effekt, blev kureret af den klæbrige masse. Hestenes ejere havde prøvet en del, herunder også varmebehandlet honning, antibiotika, klorhexidin og andre medikamenter – alt sammen uden virkning.
Det er altså vigtigt, at der er tale om honning, der ikke har været varmebehandlet. Honning i supermarkedet er typisk varmebehandlet, mens den rene vare lettest fås ved landevejen hos biavlerne.
I honningbiernes maver lever mælkesyrebakterier, der producerer alt fra proteiner til organiske syrer. Bakterierne indgår i produktionen af honning og lever videre i den gule masse. Det er også derfor, at spædbørn ikke må få honning, der ikke er varmebehandlet.
I modsætning til klassiske antibiotiske lægemidler, der typisk kun har én aktiv bestanddel, producerer mælkesyrebakterierne forskellige antibiotiske stoffer, alt efter de sygdomsbakterier de møder. Det gør dem unikke til at bekæmpe multiresistente bakterier som eksempelvis MRSA.
Men hvis honning ikke rummer hele potentialet til et opgør med de multiresistente bakterier, er det værd at bemærke, at medicinalindustrien også – omsider – er begyndt at interessere sig for udviklingen af nye antibiotika. Det har ellers hidtil være nedprioriteret, fordi der ikke er de samme profitmuligheder i antibiotika som i ”blockbusterpiller” som eksempelvis Viagra.
Men den øgede fokus og store, øremærkede forskningspuljer fra både USA og EU har ændret på situationen. En række nye antibiotika er i den afsluttende godkendelsesfase i USA, og man mener også at have fundet en superbakterie, der ikke skaber resistens. Forskerne mener, at den nye opdagelse kan fjerne problematikken med resistente bakterier i mindst 30 år.