Krop

Hormoner kan bremse sexlivet

20. marts 2016

Et ellers godt sexliv kan blive forstyrret af den hormonelle dans, når både mænd og kvinder når op i alderen. Overgangsalder og en anden produktion af hormoner sætter både lyst og formåen på spil, men lidt naturlig hjælp kan redde samlivet.

At have et velfungerende parforhold er for rigtig mange mennesker lig med at have et velfungerende sexliv. Ikke at sex gør det alene, men at være tæt sammen fysisk, dele glæden, velværet og berøringerne er det, der adskiller parforholdet fra de andre kærlige forhold, vi kan have i vores liv.

Derfor er det også til stor sorg og frustration, når hormonerne begynder at drille omkring overgangsalderen – her er det især kvinderne, der bliver ramt i første omgang, men mændene går heller ikke helt fri. Det kommer vi til lidt senere i artiklen.

Først kvinderne …

Hormoner leger med lysten

Kun seks pct. af europæiske kvinder mærker ikke noget til overgangsalderen mellem de 45 og 60 år. 94 pct. af dem oplever på et tidspunkt i disse år symptomer på klimakteriet, og af disse oplever 64 pct. svære symptomer.

Det er alt fra hedestigninger, svedeture, søvnløshed, nedslåethed, blødningsforstyrrelser, urinvejsproblemer, hjertebanken osv. Kvinders slimhinder bliver tyndere og mere tørre, når østrogenniveauet falder, hvilket kan give smerter ved samleje og øge risikoen for urinvejsinfektioner.

Som om mangel på søvn, sveddryppende lagner og tørre slimhinder ikke var nok til at sende sexlivet ud i kulden, så oplever nogle kvinder også, at lysten simpelthen forsvinder. Det fine urværk, som vores hormonsystem udgør, påvirker nemlig ikke kun vores fysik, men i høj grad også vores psyke og følelser. Det er også derfor, at vi kan opleve et gevaldigt opsving i humøret, hvis vi går fra en passiv og usund livsstil til at få sunde næringsstoffer nok og et fysisk mere aktivt liv. Det er ikke kun den bedre samvittighed, men vores hormonsystem, der – når det kommer i balance – takker ved at sende belønningsstoffer ud i kroppen, der får os til at slappe af og blive gladere.

Kønshormoner og sex

Vores hormonsystem og hele balancen mellem hormonerne bliver udfordret i overgangsalderen. For kvinders vedkommende daler mængden af det kvindelige kønshormon østrogen, men også af det mandlige kønshormon testosteron, som kvinder faktisk også danner, og som bl.a. er med til at styrke deres sexlyst. Kunstige hormoner i form af P-piller ser desværre ud til at medvirke til faldet i de naturlige kønshormoner.

Ligesom mænd kan kvinder bl.a. hente hjælp til udviklingen af mere testosteron ved at dyrke motion – især vægtbærende motion som styrketræning. Østrogen kan frigive endorfiner, kroppens egen smertestillende morfinlignende stoffer, men det kan motion, som du får sved på panden af, også.

Østrogen virkning

Naturlige østrogener kan være en stor hjælp, når kvinder går gennem klimakteriet – eller overgangsalderen. Men en rigtig spændende lægeplante er salvie i denne forbindelse, da den har østrogenlignende effekt uden at indeholde østrogener. Selvom naturlige østrogene stoffer langt er at foretrække over kunstige østrogener, skal man hele tiden være opmærksom på ikke at få for mange østrogener heller.

Salvie – også kendt som læge-salvie – virker svedhæmmende, og dette har højst sandsynligt været årsagen til, at planten i så mange år har været brugt mod hedeture, når kvinder når klimakteriet.

I flere undersøgelser af Menosan fra A. Vogel har salvie vist sig at kunne nedbringe både antallet og intensiteten af svedeture med 50 pct. på fire til otte uger. Blandt deltagere, der havde meget kraftige svedeture, forsvandt de kraftigste anfald helt – og de milde anfald faldt i antal med 46 pct.

Menosan-tabletter indeholder 51 mg tørret tinktur af salvie-blade, der er friskhøstet ved fremstillingen.

Midlet tåles generelt rigtig godt af de fleste – 87 pct. af både læger og deltagere i forsøgene melder om god eller meget god tolerance. Desuden oplevede deltagerne positive virkninger på alle deres klimakterie-symptomer.

Sjattisser du?

Som skrevet i indledningen går mænd ikke ram forbi, når de kommer op i alderen. Deres hormonbalance rykker sig også, og selvom det ikke får nær så meget opmærksomhed som hos kvinderne, så kan det få konsekvenser for mandens velvære og sexliv.

Det mandlige kønshormon testosteron omdannes hos mænd til di-hydro-testosteron (DHT) – og i barndommen og ungdommen sørger det for, at manden udvikler sine mandlige træk og kønsorganer, men senere i livet giver DHT bagslag. Det får hovedhåret til at falde af og får prostatakirtlen til at vokse. Man mener, at ca. halvdelen af alle mænd i 50 års alderen har en såkaldt godartet forstørrelse af prostata, mens det er tæt på at have ramt alle mænd, når de når de 80 år.

Der er ikke noget farligt som sådan ved en godartet forstørrelse, men det kan give mange gener, da prostatakirtlen er placeret lige op ad urinrøret. Når kirtlen vokser trykker det på røret, så mange vil opleve problemer med vandladning – svært ved at starte vandladning, en svag stråle, svært ved at tømme sig helt, afbrudt stråle osv.

At gå og sjattisse er generende, men det kan også have indflydelse på nattesøvnen, hvis man skal op flere gange og på toilettet.

Rammer i sengen

En forstørret prostata kan i sig selv give problemer med sexlivet. Problemer med rejsning, lyst og evnen til at gennemføre et samleje bliver påvirket hos mellem 40-70 pct. af de mænd, der oplever vandladningsproblemer på grund af en forstørret prostatakirtel. Men hvis det opleves som svært at snakke om vandladningsproblemerne, kan det opleves som endnu mere grænseoverskridende at fortælle om de sexuelle udfordringer.

Savpalmens bær har i denne forbindelse været kendt længe – indianerne brugte dem flittigt, når gejsten var svundet lidt ind hos mænd op i alderen. Og der er en god forklaring på, hvorfor savpalmens frugt virker. Bærrene indeholder nemlig en fedtsyre, der hæmmer omdannelsen af testosteron til DHT, hvilket bremser væksten af celler i prostata. Så hvis du oplever begyndende problemer med en forstørret prostata, og din læge kan konstatere, at der er tale om en godartet forstørrelse, så kan du med fordel tage midler som Prostasan, der er lavet på savpalme.

Tradtionel medicin, der hæmmer cellerne i prostata i at vokse, er til gengæld kendt for at give bivirkninger netop i form af flere sexuelle dysfunktioner – såsom svagere erektion og evne/lyst til sex.

Naturmidlet Prostasan er blevet undersøgt i flere studier – både med hensyn til problemer med vandladning og sexuelle udfordringer. Efter otte ugers indtagelse af en tablet dagligt, var symptomer på forstørret prostata forbedret med gennemsnitligt 51 pct. hos deltagerne.

I et studie med 82 mænd mellem 40 og 80 år med godartet prostataforstørrelse steg deres sexuelle formåen med hele 40 pct.

Deltagerne i studierne giver generelt Prostasan gode eller meget gode bedømmelser, og over 60 pct., der har oplevet sexuelle udfordringer, mener at midlet både virker på deres evne og lyst til sex.

Positive bivirkninger forefindes

Udover at naturmidler ofte tåles bedre og har færre bivirkninger end konventionel fremstillet medicin, så kan du også være heldig at få såkaldte positive bivirkninger ud af midlerne.

Et godt eksempel er netop savpalmen, der også indeholder antiinflammatoriske egenskaber. Prostasan er lavet på økologiske bær fra Florida, og forskere har fundet, at inflammation i prostata kan dæmpes med antiinflammatoriske midler som Prostasan. Det kan i sidste ende være med til at beskytte dig mod, at en godartet forstørrelse kan ende med en ondartet, da inflammation i mange tilfælde er forløberen for udviklingen af kræft.

Mange naturmidler virker i forhold til, hvordan planten er fremstillet, og hvordan det aktive indhold er behandlet i fremstillingen, derfor kan det altid betale sig at researche lidt på, om der er forsket i det pågældende produkt, om producenten vil fortælle om fremstillingen, og hvilke tanker og visioner der er bag naturmidlet.

Tegn på hormonelle ubalancer i klimakteriet

hedestigninger

svedeture, nattesved

søvnløshed

hjertebanken

tørre slimhinder i skeden

smerter ved samleje

kløe og udflåd

hyppigere blærebetændelser

hjertekarsygdomme

knogleskørhed

Tegn på forstørret prostata

startbesvær ved vandladning

langsom vandladning

svag og afbrudt urinstrøm

følelse af ikke at tømme sig helt

efterdryp

problemer med at få/holde erektion

Gå til læge: Hvis der er blod i urinen, testiklerne hæver eller ved feber i forbindelse med urinvejs-ubehag.

Øget risiko for urinvejsinfektioner

Hvis blæren ikke tømmes helt, som manden oplever ved prostataproblemer, eller slimhinderne er blevet tyndere og tørrere af overgangsalderen hos kvinden, øges risikoen for urinvejsinfektioner som blærebetændelse.

Hvis du først en gang har haft en infektion øges risikoen endnu mere.

Gyldenris – som i Solidasan, der er fremstillet af økologiske planter – fremmer udrensning og stimulerer nyrerne, så vandladningen øges. Det gør det sværere for bakterierne at få fodfæste i urinvejene.

Søvn styrker dit sexliv

Der er ikke noget mere dræbende på lysten end en konstant følelse af træthed. Søvnbesvær kan både skyldes de hormonelle ubalancer, eller at du eller din partner sover uroligt på grund af toiletbesøg eller svedeture.

Der findes masser af beroligende midler fra naturens verden – en af dem er Neurosan, der bl.a. indeholder havre, ginkgo biloba og hvedespirer. Udover at øge koncentrationsevnen og virke afspændende, kan midlet medvirke til en roligere søvn.

Sørg for at sove i et mørk og stille rum uden elektriske apparater, der kan forstyrre din søvn. Veludhvilet er første skridt mod mere lyst til intimt samvær med din partner.

Forrige artikelBrug din oxytocin: Kram dig sund

Næste artikelBørn dropper vennerne efter skole