Nyheder

Hormonforstyrrende tyggegummi

5. maj 2014

Forbrugerrådet Tænk har fundet et hormonforstyrrende stof i flere typer tyggegummi på det danske marked – herunder produkter særlig henvendt til børn.

BHA (E320) er et en syntetisk fremstillet antioxidant, der bruges som konserveringsmiddel i en række fødevarer. Den er på EU’s liste over stoffer, der har vist hormonforstyrrende egenskaber ved test på dyr.

Alligevel er stoffet godkendt i begrænsede mængder i en række fødevarer, såsom kagemix, kosttilskud, supper, fedtstoffer, snacks og tyggegummi. Stoffet er også godkendt som tilsætningsstof i plastemballage.

Hormonforstyrrende stoffer i tyggegummi til børn

I den nuværende vurdering af grænseværdierne for BHA i den daglige fødevareindtagelse er der ikke taget højde for den mængde BHA, der eksempelvis kan overføres gennem plastmaterialer eller kombinationseffekterne med andre kemiske stoffer.

Hos Forbrugerrådet Tænk undrer man sig over brugen af BHA i tyggegummi til børn. Forbrugerrådet testede 62 pakker tyggegummi og fandt BHA i 18 af dem – der er altså alternative konserveringsmidler til det hormonforstyrrende stof.

– Det er forargeligt, at fødevarer tilsættes stoffer, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Især når det gælder produkter til børn, som er ekstra sårbare«, siger Forbrugerrådet Tænks formand, Anja Philip til dagbladet Politiken.

Mærkevarer med BHA

Man fandt blandt andet BHA i mærkevarer som Hubba Bubba, Wrigley’s og Mentos.

Både Mentos og Wrigley’s påpeger, at de kun benytter lovlige tilsætningsstoffer, og at mængden af BHA i produkterne ligger et pænt stykke under grænseværdierne. EU’s udgave af Fødevarestyrelsen, EFSA, fordoblede for et par år siden den acceptable, daglige indtagelse af BHA.

Undgå tyggegummi med E320

Forbrugerrådet Tænk arbejder for at få afskaffet hormonforstyrrende stoffer i alle typer forbrugerprodukter. Kampagnen “Giftfri Barndom” er en del af denne indsats.

– Danmark gik forrest og fik fjernet stoffet bisphenol A i sutteflasker. Siden fulgte EU trop. Vi kan også gå foran med et forbud mod hormonkemi i forbrugerprodukter, siger Anja Philip til Politiken.

I mellemtiden kan alle forbrugere holde sig fra tyggegummi med E320 i ingredienslisten.

Kilde: Politiken.dk

Forrige artikelFem fordele ved chiafrø

Næste artikelKvindelig træthed?