Nyheder

Hormonprævention gør kvinder depressive

3. oktober 2016

Teenagepiger på hormonel prævention som p-piller har 80 procent øget risiko for depression. Det viser et nyt dansk studie.

Det har længe være kendt, at p-piller øger risikoen for blodpropper. Nu viser et nyt stort dansk studie, at hormonel prævention øger risikoen for depression hos kvinder. Det gælder både p-piller, hormonspiral, mini-piller og andre former for prævention, der går ind og påvirker den hormonelle balance.

Jo yngre kvinderne er, jo større er risikoen. Kvinder mellem 15 og 34 år har 40 procent større risiko for at få en depression seks måneder efter opstart på hormonel præventionsmedicin. Det fortæller seniorforfatter bag studiet Øjvind Lidegaard til Politikken. Han er professor på Gynækologisk Afdeling på Rigshospitalet og er en af verdens førende ekspert i p-pille-sikkerhed.

– Det er altså ikke et negligeabelt problem. Det skyldes, at hormonel kontraception indeholder to kvindelige, kunstige kønshormoner, som svarer til kvindens egen østrogen og progesteron. Mange kvinder i teenagealderen er i forvejen følsomme for de store hormonændringer, der finder sted i de år. Disse lægemidler går ind og påvirker de samme centre, som påvirkes af de naturlige kønshormoner. Hos nogle kvinder udløser dette en depression, siger han.

 

Mørketal for kvinder, der ikke får antidepressiver

1 ud af 100 teenagepiger mellem 15-19 år får hvert år deres første recept på antidepressiver. For teenagepiger der anvender hormonel prævention som p-piller får 1,8 ud af 100 hvert år deres første recept. Det er altså en øget risiko på 80 procent for denne aldersgruppe.

Men tallet for, hvor mange kvinder der får påvirket humøret af hormonel prævention kan være langt større.

– Vi har jo kun data på de, der ender med lægehjælp i form af antidepressiv medicin eller kontakt med psykiatrien. Derfor er der et mørketal for kvinder, hvor stemningslejet præges negativt fra præventionsmedicinen, men som ikke får lægehjælp. Så det reelle tal for negativ påvirkning fra den hormonel kontraception kan derfor være større, end studiets tal viser, siger Øjvind Lidegaard.

Han opfordrer unge kvinder til at starte stille og roligt op, hvis de ønsker at bruge hormonel prævention. Hvis de mærker et lavere stemningsleje eller føler sig depressive, kan det være en god idé at overveje, om de skal fortsætte med den hormonelle prævention.
– Så kan de enten stoppe og se, om de får det bedre. Eller efter drøftelse med deres læge eventuelt at starte antidepressiv medicin. Det foretrækker nogle kvinder og trives godt med den løsning. Men generelt er det jo en god strategi at fjerne årsagen til en eventuel depression, hvis dette er muligt. Og det er det jo, hvis den er udløst af anden medicin, siger Øjvind Lidegaard.

 

Kan provokere medicinalindustrien

Det er første gang, at forskere kan dokumentere en så tæt statistisk sammenhæng mellem hormonel prævention og depression. Øjvind Lidegaard er godt klar over, at det nye studiets resultater kan give ballade med medicinalindustrien.

– Jeg ligger næppe højt på deres hitliste. Industrien leverer jo generelt helst de positive budskaber, som der jo også er ved brug af hormonel kontraception, og glemmer ofte, at samme brug også indebærer nogle risici, som man bør være opmærksom på, siger han.

Han mener, at studiet er vigtigt, så kvinder kan træffe deres eget valg om hormonel prævention på et oplyst grundlag.

Kilder: Politikken.dk

 

 

 

Forrige artikelPersiske urter og mudder gavner hud og hår

Næste artikelSmuk med rynker?