Nyheder

Hormonspiral – derfor skal du vælge den

16. maj 2012

Ny forskning viser, at p-ringen og p-plasteret giver lige så stor risiko for blodpropper, som de værste p-piller. Derimod tyder det på, at hormonspiralen ligefrem nedsætter risikoen.

 

Der er flere gode grunde til at vælge en hormonspiral frem for andre typer prævention. En gruppe forskere ved Rigshospitalet har undersøgt forekomsten af blodpropper i ben og lunger blandt alle danske kvinder fra 15 til 49 år og fundet ud af, at kvinder, der bruger p-ring eller p-plaster har mere end seks gange større risiko for at få en blodprop et af de to steder. Det gør p-ringen og plasteret lige så farlige som de mest farlige p-piller.

 

Kvinder har valgt p-ring og p-plaster på forkert grundlag

Kvinder, der er skiftet til p-ring eller p-plaster, har bl.a. gjort det for at minimere risikoen for blodpropper.

– Efter omtalen af risikoen ved p-pillerne er mange kvinder skiftet til et af de nye midler i den tro, at de var mere sikre. Men vaginalringen og plastre indebærer en risiko på mindst samme størrelse som p-pillerne med den største risiko, siger professor og læge Øjvind Lidegaard fra Rigshospitalet , der har været med til at lave undersøgelsen.

 

P-plaster er værst

P-plasteret er faktisk det mest risikable valg af de to. Det giver nemlig otte gange så stor risiko for blodpropper, i forhold til ikke at bruge et præventionsmiddel med hormoner. Heldigvis er det kun et par tusinde danske kvinder, der bruger plasteret. Derimod er der cirka 20.000 danske kvinder med p-ring, hvor risikoen er mere end seks gange højere.

 

Risikable p-piller

Professor Øjvind Lidegaard viste i 2009, at nyere p-piller, de såkaldte 3. og 4. generation, heller ikke er en blodpropsvenlig løsning, hvis man vil undgå graviditet. Faktisk giver de en højere risiko end p-piller fra tidligere generationer.

 

Hormonspiralen – en positiv spiral

Der findes hormonel prævention, som ikke øger blodproprisikoen. Den ene er p-staven, den anden hormonspiralen. Ifølge professor Øjvind Lidegaard ser det endda ud til, at hormonspiralen beskytter mod blodpropper.

 

Fakta om hormonspiralen

Den bliver normalt kun anbefalet til kvinder, der har født

Den findes kun i én størrelse – kvinder, der ikke har født, kan have for lille livmoder til den

Den frigiver hormoner, der virker lokalt – kun en lille smule optages i kredsløbet

Hos hver 5. bruger holder menstruationen helt op efter nogle måneders brug

Den giver ofte uregelmæssige blødninger i de første par måneder

Den kan give smerter i ryg og underliv

 

Læs mere om fordele og ulemper ved hormonspiralen og de andre præventionsformer på Patienthåndbogen.

 

 

 

Kilder: politiken.dk, patienthaandbogen.dk

Forrige artikelEarthing: Jordforbindelse hjælper kroppen med at hele

Næste artikelSavner du mælk?