Nyheder

Hostesaft virker ikke

3. maj 2007

185 mio kr. bruger danskerne årligt på hostemedicin, som sjældent virker. En del af medicinen har ovenikøbet bivirkninger.

Læger udskriver ubrugelig hostemedicin til 250.000 danskere hvert år. Medicinen er virkningsløs og har ofte bivirkninger.Effekten er minimal eller ikke eksisterende. Risikoen for bivirkninger er forholdsvis stor. Institut for Rationel Farmakoterapi og Forbrugerrådet har gentagne gange frarådet brugen af dem. Alligevel udskriver lægerne hostemedicin til over 250.000 danskere hvert år. Dertil kommer al den hostemedicin, der kan købes i håndkøb. Alligevel sælger apotekerne årligt hoste- og halsmidler for ca. 185 mio. kr.

I den næsten færdiggjorte nationale rekommandationsliste for lægemidler langer eksperterne endnu en gang ud efter de omdiskuterede midler. Deres effekt er dårligt dokumenteret, og de kan ikke anbefales til hoste hos hverken børn eller voksne, mener den specialistgruppe, som har udarbejdet anbefalingerne for hoste- og halsmidler.

Vanskeligt for lægenNår midlerne alligevel anvendes i stort omfang, skyldes det i høj grad, at lægerne ikke har andet at tilbyde patienterne, mener praktiserende speciallæge i øre-næse-halssygdomme Steffen Ørntoft, der har repræsenteret Dansk Rhinologisk Selskab i specialistgruppen.

»Problemet er, at mindre lødige præparater fortsat anvendes, fordi der ikke er gode alternativer. Det sætter lægen i en vanskelig situation, når patienten med hoste søger hjælp. Hvis de får hostemedicin, bliver den typiske patient rask efter en uge – men det gælder også, hvis patienten ikke får medicin. Slimet bliver tyndere, men patienten bliver ikke rask af den grund,« siger Steffen Ørntoft.

Mangler dokumentationI den nationale rekommandationsliste langer eksperterne ud efter de hostemidler, som er på markedet, hvad enten de anvendes ved forkølelse, akut bronkitis, akutte luftvejsinfektioner eller kroniske hostetilstande: »Slimløsende og hostestillende midler er hyppigt anvendt mod hoste i forbindelse med en almindelig forkølelse eller akut bronkitis, men evidensen herfor er stort set ikke eksisterende,« fremgår det af bemærkningerne. Bruges midlerne i forbindelse med akutte luftvejsinfektioner, er effekten ikke bedre end placebo. I de studier, ekspertpanelet har gennemgået, har de heller ikke fundet dokumentation for, at hostemidler kan bruges ved kroniske hostetilstande.

Steffen Ørntofts opfordring til lægerne er derfor at tage anbefalingerne i den nationale rekommandationsliste til sig og lade være med at udskrive midlerne. Den opfordring tager Forbrugerrådets sundhedspolitiske medarbejder Margrethe Nielsen gerne del i.

»Det kræver en kulturændring hos både læger og patienter at få nedbragt forbruget. Men i sidste ende er det jo lægerne, der fører pennen på receptblokken. Det er op til dem at bremse op, når der er dokumentation for, at midlerne ikke virker,« siger Margrethe Nielsen. Forbrugerrådet har tidligere opfordret Lægemiddelstyrelsen til at trække midlerne ud af markedet, men den beslutning er op til producenterne selv. Tilsvarende har Forbrugerrådet opfordret apotekerne til ikke at sælge hostemidlerne, men ifølge Margrethe Nielsen føler apotekerne sig forpligtede til at have de efterspurgte håndkøbshostemidler på lager.

Lægemiddelstyrelsens data viser, at opfordringen til ikke at ordinere hostemidler næppe bliver indfriet foreløbig. Selv om forbruget er svagt faldende, udskrev lægerne i 2005 hostemedicin til over 256.000 danskere.

Kilde: Dagens Medicin

Forrige artikelMigræne kan hænge sammen med hjerneskade

Næste artikelNy viden om hjerneskadede børn