Nyheder

Hovedpinepiller under graviditet sænker pigefostres fertilitet

15. januar 2016

Hvis du eller din partner spiser hovedpinepiller under graviditeten, kan det sænke jeres kommende datters fertilitet og gøre det sværere for jer at blive bedsteforældre senere. Det viser nyt dansk studie.

Mere end halvdelen af danske kvinder har under deres graviditet taget smertestillende piller, og det kan få store konsekvenser for en kommende pige.

Ifølge det videnskabelige tidsskrift Toxicological Sciences viser nye studier, at stoffet paracetamol, som kan findes i blandt andet Panodil, Pines og Pamol, kan påvirke fostre. Det er tidligere bevist, at netop det stof øger risikoen for misdannelse af kønsdele hos drengefostre, og nu peger det altså også på at have betydning for pigefostres evne til at få børn.

50 procent færre æg

Studiet viser, at hvis du spiser hovedpinepiller som indeholder paracetamol, mens du er gravid, kan det reducere dannelsen af æg i æggestokken med 50 procent for en kommende pige.

– Paracetamol ser ud til at være endnu farligere for fostre, end vi hidtil har vidst. Og for at være på den sikre side bør Lægemiddelstyrelsen efter min opfattelse hurtigst muligt gøre noget for at begrænse gravides brug af smertestillende håndkøbsmidler med paracetamol, siger adjunkt David Møbjerg Kristensen fra Biologisk Institut ved Københavns Universitet til Politikken.

Studiet er med til at skabe en mistanke om nedsætning af fertilitet med 50 procent hos pigefostre, og resultaternes markante svar har chorkeret. Der skal dog undersøges mere i denne mistanke for at være helt sikre, men resultaterne giver en klar anvisning om, at hovedpinepiller hos gravide er en dårlig idé.

Tag hovedpinepiller med omtanke

Der er grund til at overveje ændringer de officielle anbefalinger til hovedpinepiller, som indeholder paracetamol. Det kan i blandt andet gøres ved at ændre i pillernes indlægssedler.

– I første omgang skal vi indskærpe brugen af paracetamol ved at oplyse kvinderne om risikoen. Jeg vil understrege, at kvinder, der lider af voldsom hovedpine eller lignende smerter og er gravide, selvfølgelig skal tage deres paracetamol alligevel. Men jeg er bange for, der er nogle i vores befolkning, som bruger de her stoffer i en grad, hvor det måske ikke er nødvendigt. Det er dem, jeg mener, vi som samfund skal nå ud til, siger David Møbjerg Kristensen.

 

Kilder: videnskab.dk og politikken.dk

Forrige artikelRødbedekage

Næste artikelFrisk luft i januar? Det handler om indeklima