Nyheder

Hovedpuden kan slå dig ihjel

28. januar 2009

Britiske forskere har påvist, at vores hovedpuder er pakket med bl.a. svampesporer, som ikke kun kan give os allergi, men som også kan forårsage infektioner, der i værste fald kan slå svækkede personer ihjel.

Krible, krable, kravle. Skal man tro britisk undersøgelse er der grund til at skynde sig at få kogevasket den hovedpude, som de fleste af os tilbringer syv-otte af døgnets timer i nærkontakt med.

Husstøvmider har mange hørt om trives i puden under vores hoved, når vi sover. Men et hold britiske forskere fra universitetet i Manchester har også kortlagt, hvilke svampesporer – vores bløde sengekammerater kan indeholde. Det skriver netstedet BioMedicine.org.
Forskerne undersøgte hovedpuder, der alle havde mellem 1,5 og 20 års regelmæssig brug bag sig. Og fandt et overraskende stort antal svampesporer i puderne. I puderne var der op til en million skimmelsvampesporer i 4 til 16 forskellige varianter – heraf den meget problematiske Aspergillus fumigatus, som ifølge forskerne er den hyppigste dødsårsag blandt leukæmipatienter og knoglemarvstransplanterede.
Alvorlige følger
Svampesporer er en helt naturlig del af menneskers biologiske miljø. Men når de forekommer i koncentrationer, som det ses i hovedpuderne fra Storbritannien, kan de udgøre en sundhedsrisiko.
Ikke kun for personer med nedsat immunforsvar – bl.a. cancerpatienter, nytransplanterede og for tidligt fødte børn. Ifølge en af forskerne bag undersøgelsen, professor Ashley Woodcock, kan så store og varieriede mægder af svampe, som han og kollegerne fandt i hovedpuderne, også have alvorlige komplikationer for patienter med allergi, astma og andre åndedræftslidelser, herunder bihulebetændelse.
Der er dog råd for de syge, svækkede og alle andre, der ikke bryder sig om tanken om millioner af svampesporer og husstøvmider, der næret af kroppens udsondinger af fugt, hver nat holder festmåltid over kroppens hud- og hårrester og skidt.
Ifølge biolog Janne Sommer fra Astma-Allergiforbundet, bør du:
– Vaske din hovedpude, rullemadras og dyne kan vaskes ved 60 grader hver 3. måned.
– Hvis du sover på en topmadras, da købe en vaskbar rullemadras, som kan lægges ovenpå.
– Vaske børnenes sove- og krammedyr.
– Undgå at rede seng lige, når du står op. Det holder på varme og fugt og skaber bedre vækstbetingelser for husstøvmider og svampesporer.
– Holde en god varme i soveværelset på ca. 20 grader. Skru evt. ned, lige før du går i seng.
– Lufte ud flere gange dagligt i soveværelset – helst tre gange daglig. F.eks. om morgenen, når du kommer hjem og før, du går i seng.
– Investere i en seng med ben og lameller, som sikrer luftcirkulation omkring sengen.
– Som astmatiker og allergiker benytte støvmidebetræk på dyner og puder og madrasovertræk.
Kilde: Jyllands-Posten

Forrige artikelVi er halvvejs gennem influenzaepidemien

Næste artikelUpopulære navne afslører kriminalitet

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.