Liv

HPV-vaccinens bedste forsvar er fyldt med grove fejl

Foto: Adobe Stock
17. januar 2018

Mens tusindvis af unge piger har klaget over helbredsproblemer i kølvandet på HPV-vaccinen, har myndigheder holdt fast i, at vaccinen var gennemtestet og ikke førte til samme bivirkninger i testperioden. Men aktindsigt i testmaterialet viser en anden virkelighed.

Flere piger, der i starten af årtusindskiftet deltog i forsøg med HPV-vaccinen Gardasil, har vist sig at have samme helbredsproblemer som mange af de piger, der senere klagede over problemer, efter vaccinen blev indført i børnevaccinationsprogrammet.

Men pigerne, der deltog i forsøgene, der skulle bane vejen for en godkendelse af vaccinen, har ikke fået deres problemer registreret som mulige bivirkninger af vaccinen. Dette skyldes især den måde som medicinalvirksomheden Merck, der står bag Gardasil, i sin tid skruede testforsøget sammen på.

Den nyligt publicerede artikel ”What the Gardasil Testing May Have Missed” blev den 17. december 2017 offentliggjort i det amerikanske online magasin SLATE. Artiklen slår fast via adskillige aktindsigter i dokumenter fra Merck og Det Europæiske Lægemiddelagentur, at sundhedsmyndighederne ikke kan bruge Gardasil-forsøgene til at afvise en mulig sammenhæng mellem Gardasil og de alvorlige helbredsproblemer, medierne har beskrevet.

Den danske journalist Frederik Jølving står bag artiklen, der fandt alvorlige mangler i evalueringen af vaccinens sikkerhed, da mange mulige bivirkninger ikke blev registreret som sådan.

– Min undersøgelse viser, at man ved de kliniske tests før godkendelse af vaccinen har fulgt effektiviteten meget mere indgående, end man har undersøgt sikkerheden – og det er meget ærgerligt, at det ikke er blevet gjort bedre, siger Frederik Jølving.

”Sundhedsmyndighederne holder kortene for tæt til kroppen”

Frederik Jølving har en lang karriere bag sig inden for sundhedsjournalistik. Han er nu freelanceredaktør på Reuters Health og har tidligere skrevet for The New York Times, Slate, Scientific American etc. Hans arbejde har tidligere givet ham en Award for Excellence in Health Care Journalism fra AHCJ.

Frederik Jølving er med andre ord en mand, der ved, hvordan man formidler meget teknisk og avanceret sundhedsstof, så alle vi andre kan få et indblik i, hvad der foregår i sundhedssektoren.

I løbet af de otte måneder Frederik Jølving har beskæftiget sig med undersøgelsen af HPV- vaccinens kliniske tests, er det blevet klart for ham, at sundhedsmyndighederne er uigennemsigtige, når det gælder spørgsmålet om, hvorvidt vaccinerne er blevet testet godt nok.

– Det her med HPV-vaccinen er et svært og teknisk emne at finde hoved og hale i. Jeg har brugt otte måneder på research og indsamling af informationer til artiklen, og det krævede, at jeg sendte rigtig mange aktindsigtsbegæringer ind til sygehuse og myndigheder i både Danmark og Sverige. Derfra gennemgik jeg i tusindvis af siders dokumenter og forsøgsjournaler for at analysere mig frem til, hvordan forsøgene var blevet grebet an, siger Frederik Jølving.

Vaccineårsag eller noget helt andet?

Frederiks interesse for Gardasil-forsøgene blev vakt, da han mødte Kesia Lyng. Det, der var unikt ved hendes sag i forhold til alle de andre piger og kvinder, som har været i medierne med formodede bivirkninger efter HPV-vaccinen, var, at Kesia var blevet syg under et klinisk forsøg med vaccinen, helt tilbage i starten af 00’erne.

Kesia Lyng stod tilbage med en følelse af, at lægerne og sygeplejerskerne ikke tog hendes symptomer seriøst, og at de ikke registrerede dem som mulige bivirkninger af HPV-vaccinen i Future 2-forsøget med Gardasil.

– Jeg gik til opgaven med et åbent sind og uden at have en hypotese om, at der nødvendigvis var noget sjusk her. Men efter at have gennemgået de mange dokumenter og talt med en masse eksperter, kom jeg desværre til den konklusion, at de kliniske forsøg med Gardasil er lavet rigtig dårligt. Man kan simpelthen ikke bruge dem til at udelukke, at der var nogle sjældne og mærkværdige reaktioner på vaccinen.

Debatten er polariseret – den skal nuanceres

HPV vaccinen har skabt to lejre, hvor man enten er for eller imod. Men ifølge Frederik Jølving, er det ærgerligt, at vi er kommet ud i en polariseret debat, hvor vacciner enten er godt eller skidt.

– Jeg ønsker større åbenhed og ydmyghed omkring de ting, vi ikke ved noget om. Mit ønskescenarie er, at man ville anse vacciner, ligesom man ser på medicin. Medicin har bivirkninger og gavnlige virkninger. Sagen er, at man skal holde de gavnlige virkninger op mod bivirkningerne og se, hvilke der vejer tungest – og det varierer jo fra sag til sag. Virkeligheden er ikke sort/hvid, siger Frederik Jølving.

Referat af pointer fra Frederiks artikel ’What the Gardasil Testing May Have Missed

– Evalueringen af HPV-vaccinens sikkerhed er problematisk, da mange af forsøgspersonernes helbredsproblemer ikke blev behandlet og indberettet som mulige bivirkninger. Man foretog kun en objektiv og troværdig evaluering af mulige bivirkninger inden for 14 dage efter hvert stik.

– Efter de 14 dage var det op til forsøgspersonalet at vurdere, hvad der evt. var bivirkninger, og hvad der ikke var – altså en subjektiv vurdering, i stedet for at registrere alle symptomer.

– I den største kliniske test af Gardasil, Future 2, indrapporterede man oven i købet kun de mulige bivirkninger, som blev anset for at være ”alvorlige” ud fra snævre kriterier.

– Eksperter fra Det Europæiske Lægemiddelagentur har kaldt Mercks metoder til at teste vaccinens sikkerhed for ”ukonventionelle og suboptimale” i interne rapporter. De konkluderede også, at metoderne medfører ”en vis grad af usikkerhed” omkring resultaterne. Deres indvendinger er aldrig blevet offentliggjort.

Forrige artikelAfvænning fra smartphone – med din smartphone

Næste artikelTankemylder? Detox din hjerne!