overgangsalder
Skøn

Hud og hormoner

Hvad sker der egentlig med huden omkring overgangsalderen? Huden forandrer sig ekstra meget i takt med, at hormonerne ændrer sig. Vi tager en snak med Tilde Sauer fra DermaVita om kollagenet i huden og hvordan man lige kan ruske i det, når det falder lidt hen

Foto: Shutterstock
12. maj 2023

Hvad sker der egentlig med huden omkring overgangsalderen? Huden forandrer sig ekstra meget i takt med, at hormonerne ændrer sig. Vi tager en snak med Tilde Sauer fra DermaVita om kollagenet i huden og hvordan man lige kan ruske i det, når det falder lidt hen

Hormoner er en naturlig del af vores menneskelige biologi og essentiel i mange af vores fysiologiske processer. Det er signalstoffer, der produceres i kirtler og væv og styres fra hjernens hypofyse-kirtel. Udover selv at producere hormoner, så styrer hypofysen på samme tid produktionen i andre af de endokrine kirtler som skjoldbruskkirtlen, binyrerne og æggestokkene.

Vores hormonproduktion påvirkes af mange faktorer gennem livet. Alder, stress, kost, motion og medicin. Hvis vi har ubalancer i hormonerne, kan det ud over humør og temperament også give sundhedsmæssige problemer binyrebarken, i sygdomme omkring skjoldbruskkirtlen, symptomer i overgangsalderen og infertilitet.

Huden, vores største organ, er ligesom resten af vores organisme i udvikling lige fra vi bliver født. De første år udvikler den ikke mindst barrieren til at kunne være ude i omgivelserne. Siden kommer hormoner i spil omkring puberteten. Huden kan igennem årene også vise hvor i cyklus, man er. Nogle reagerer mere end andre.

Omkring overgangsalderen oplever mange kvinder lidt større, synlige skift i huden. Urenheder kan igen pludselig dukke op, mens hudens elasticitet og fylde forandres

Overgangsalderen begynder typisk et år efter, man har haft menstruation sidste gang. Den kan give mærkbare ændringer på huden og håret. Med faldende hormonniveauer kan huden blive tør, slap og tynd. Muligvis kan man opleve, at man får mindre/tyndere hår på hovedet og måske flere hår i ansigtet.


Solskader og alderspletter


Hvis man har været meget i solen igennem årene, og især uden solbeskyttelse, er det ofte her, man begynder at kunne se tegnene. Alderspletter og større områder med mørkere hud kan vise sig i ansigtet, på hænder, hals, arme og bryst. Hvad man selv kan gøre: Brug solbeskyttelse hver dag, når du er ude, i form af tøj, hat/kasket eller solcreme (også hænder og der hvor tøj ikke dækker). Det kan hjælpe til, at der ikke kommer flere nye pletter, og reducere risiko for hudcancer.

Få tjekket huden ved en hudlæge eller dermatolog, for jo hurtigere man kan opdage en evt. hudcancer, jo hurtigere er det at behandle og få fif til, hvordan man selv kan undersøge sin hud.

Det er muligt at få naturlige olier, cremer og tilskud, der kan mildne og reducere pletterne.

Tyndere mere sårbar hud

I takt med at vores østrogenniveauer falder, bliver huden tyndere, og man kan også nemmere få blå mærker

Udefra er det derfor godt at styrke hudens barriere ved både at holde den velfugtet, men også gerne beskyttet. Både for at vores eget fugt/vand ikke så let fordamper fra huden, men også for at beskytte huden i forhold til vind og vejr, stråler fra skærme og tørt indeklima. Med alderen begynder vores celler at falde lidt sammen, så den fugt, vi har i huden, meget nemmere fordamper. Det kaldes bl.a. TEWL (transepidermal waterloss), som bidrager til, at huden føles mindre spændstig og mere tør. Så derfor kan serum og creme, som binder fugt og som har beskyttende antioxidanter, vitaminer og fedtsyrer, olier og vitaminer, bidrage til en stærkere hud.


Tør hud

Hvordan plejer man bedst den tørre hud?

Rens med en mild rens eller rensemælk/renseolie i stedet for sæbe, der kan være for udtørrende til den modne hud.

Efter rens en serum med fugtbindende og cellebeskyttende egenskaber. Der findes nogle, som på samme tid binder fugt og beskytter mod pigmentforandringer. Ikke mindst med hyaluronsyre eller stærke antioxidanter som granatæble og lignende.

Man kan inden serum bruge en toner/skintonic, der ikke er udtørrende, men som fugter øjeblikkeligt og beroliger huden efter rens. Mange mist-udgaver kan også bruges i løbet af dagen for ekstra fugt. I “gamle” dage var skintonics ekstra rensende og kunne være ret skrappe og udtørrende, men i dag vil man hellere bygge huden op, og den er fin ren efter rens alene. Også selv om der er evt. udbrud. Det bliver oftest ikke bedre, men værre ved at tørre huden ud.

Brug en dagcreme, der passer til din hudtype, og gerne én der er særligt beskyttende både med ingredienser og næringsstoffer til huden

Cremer med probiotika kan også være ekstra styrkende, og cremer med urter og planter særligt tilpasset moden hud er både celleregenererende, beskytter og giver noget til vores egen kollagen.

Til natten kan ekstra understøttelse til den naturlige udrensning og regenerering foregå igennem serum og valg af natcreme.

Slappere hud, poser og rynker

Ved hormonforandringer i overgangsalderen begynder huden at miste kollagen, og den bliver slappere. Det sker især de første fem år i overgangsalderen, og derefter sker det lidt mere gradvist. Det har betydning for hudens elasticitet og fasthed. Med alderen heler huden måske også lidt langsommere, men det er helt normalt. Et sundt kredsløb er her vigtigt at støtte også. Det bringer næringsstoffer ud og affaldsstoffer væk.

En snak med Tilde Sauer fra DermaVita


Tilde Sauer har års viden og erfaring med sig. Hun har undervist hudlæger og nørdet så langt til bunds i hudlagene, som der er viden til på nuværende tidspunkt.

Tilde fortalte en interessant historie fra det naturlige tyske hudplejebrand Annemarie Börlind og nogle af medarbejdernes oplevelse i forlængelse af coronanedlukningen.

Der var et par trælse år under coronanedlukningen, hvor også de ansatte hos Annemarie Börlind i Schwarzwald var sendt hjem og sad og arbejdede foran deres computerskærme. Da de mødtes igen i virkeligheden, var det først et glædeligt gensyn, men så lige efter: ”Hvad i alverden er der sket med din hud?”

Medarbejderne fandt ud, at den største forandring i deres liv var de mange ekstra timer, de havde siddet foran deres skærme. Til arbejde, kommunikation og til underholdning. Møder blev holdt dér – alt. Vi ved, at UVA- og UVB-stråler påvirker huden og kan få den til at ældes og udtørre hurtigere. UVA- strålerne kan gå dybere ned, men det BLÅ lys fra skærme kan gå dybt ned i underhuden og påvirke negativt.

Efter den erkendelse gik medarbejderne i laboratoriet! Rose Nature-serien blev udviklet til at beskytte mod blåt lys og samtidig bevare fugt og spændstighed i huden. Det er 3 roser i komplekset, der både fugter og beskytter mod blåt lys. Schwarzwald Rose, pæoner og ørkenroser.

Denne serie ligger som et skjold mod det blå lys og er velegnet til hud i alle aldre generelt, men ikke mindst hvis man er meget foran skærme. Man kalder det digital stress for huden.

Serien består af en oile-til-mælkrens, en Blue Light Protection Spray, en Cooling Eye Cream Gel, en Supreme Glow Cream Gel og en Night Repair Drops. Som man kan høre, er det en fugtende og beskyttende serie Night Repair Drops bruges som serum om natten under creme og er regenererende dråber, der opretholder hudens melatoninniveau. PR3-rosenkompleks reducerer skadevirkningerne af blåt lys, beskytter mod hudens synlige stressreaktioner og understøtter cellulær afgiftning. Modvirker for tidlig, digital og stressrelateret aldring.

Den let kølende spray er særligt god, synes jeg, til at have stående og bruge i løbet af dagen, men også god som toner under serum eller creme. Den sørger for, at din hud får en frisk glød efter rensning eller i løbet af dagen. Det eksklusive PR3-rosenkompleks reducerer virkningerne af blåt lys, beskytter mod hudens synlige stressreaktioner og understøtter cellulær afgiftning. Oliven fungerer også som en naturlig antioxidant og modvirker derfor også for tidlig aldring og den digitale påvirkning.

Kollagen kollagen kollagen

Der tales af gode grunde meget om kollagen, som holder huden spændstig. Kollagen er et protein, der som byggesten er vigtig for huden, men også for bindevæv, brusk, knogler og sener. Selve produktionen af kollagen falder med alderen, men den kollagen, vi allerede har i huden, forandrer også sin spændstighed. At mange synes, kollagen er så spændende, skyldes ikke mindst den synlige betydning, kollagen har for spændstigheden af vores hud og dermed reduktion af linjer og rynker.

Jeg har altid holdt af Tilde Sauers måde at forklare kollagenet i hudens funktion, og hvad der sker, når det ikke længere fungerer. Jeg vil prøve at gengive den her:

Tilde Sauer forklarer, at man skal forestille sig, kollagen er ligesom sådan nogle spiralhårelastikker, der er med til at holde huden elastisk og spændstig

Kollagen fungerer som det stillads, huden bouncer på. Når man bliver ældre, begynder elastikkerne at blive mere og mere slappe. De kan falde sammen, kan knække og kan ligge på bunden og helt glemme, hvad deres funktion egentlig var. Nemlig at holde huden spændstig. Den process kan fremskyndes af for meget sol, forurening, ensidig kost og rygning og stress. Alt det der også giver oxidativt stress inde i kroppen og ikke mindst er med til at nedbryde huden. Det er rigtig godt også at pleje og forebygge kollagen tabet i huden forebyggende med A- og C-vitaminholdig serum og creme, beskytte huden mod sol og blåt lys samt spise og drikke vital mad med antioxidanter ikke mindst C-vitamin.

Som Tilde forklarer, så er det godt at holde vores kollagen beskyttet, men også indtage næringsstoffer og så med alderen at blive ved med skubbe til kollagenet og holde det aktivt. Hvis det er begyndt at falde sammen, kan det vække de elastikker, der har glemt, hvad de skal og begynder at falde sammen. Så kan man prikke godt og grundigt til dem, så de vågner op igen og husker, hvad de er der for.

F.eks. kan peeling derfor være til hjælp indimellem. Der er ellers talt om, at man ikke skal peele huden for meget, da den i forvejen bliver tyndere med alderen. Men netop at peele af og til kan gøre, at man kommer ned og irriterer lidt og vækker processen i hudens immunforsvar, der så genaktiverer den kollagen, der ikke er helt død endnu, men får nyt liv.

Så ved at bruge den rette serum og creme, der også vedligeholder og styrker det eksisterende kollagen, så kan peeling også hjælpe

Tilde forklarer, at der henvendt til den modne hud er System Absolute-serien mod lidt linjer og rynker og med meget pleje og beskyttelse. Og NatuRoyale-serien er hvor elastikkerne er sprunget og de skal vækkes igen. NatuRoyale-serien blev udviklet efter ønske af Frau Lindner, der står bag Annemarie Börlind-mærket, til at kunne give huden al den vitalitet og spændstighed, en ældre hud kunne få ad naturlig vej.

Apropos forebyggelse – nu har jeg arbejdet med økologisk og naturlig hudpleje i nogle og tyve år, og jeg har fulgt kunder, der har brugt System Absolute-serien. Og det kan ses! De i dag meget modne kvinder har en utroligt flot hud. Det er naturligvis muligt, at de også kan være genetisk heldige, men de har i hvert fald meget flot hud.

Kollagen som tilskud

Kollagenet kan man styrke indefra eller decideret få indefra. Vi kan få kollagen gennem kosten ved at spise f.eks. bonebroth, eller som pulver eller tabletter. Pulver og tabletter kommer oftest fra enten fiskeskæl eller køer.

Det er endnu ikke muligt direkte at kunne måle mængde og effekt af kollagentilskud. Men efter at have været i brug en del år nu er tilbagemeldingerne virkelig gode i forhold til, at det reelt gør en stor synlig forskel for huden, for elasticiteten (elastikkerne) og med synligt færre linjer og mere spændstig hud.

Jeg hører lige gode tilbagemeldinger, om folk spiser det som pulver eller i tabletform. I langt de fleste tilfælde indeholder kollagen tilskuddet også C-vitaminer og andre antioxidanter og det er godt for effekt. Ellers skal man sørge for at få tilskud ved siden af.


Netop C-vitaminer og vores kollagen for alle

Det er utrolig vigtigt med C-vitamin til at bidrage til dannelse af kollagen i kroppen. At kroppen får nok C-vitamin er jo også godt for vores immunforsvar. C-vitamin findes i mange frugter; f.eks. bær og grøntsager, som citrusfrugter, hyben, mørke bær, grønkål, kartofler, peberfrugter og som tilskud.

At drikke granatæblesaft, aroniasaft og andre safter høje på antioxidanter og C-vitamin (men de udgaver uden sukker). De styrker i høj grad også vores egen kollagen. Undgå skrammelmad og drikke, der ikke bidrager med ordentlige byggestoffer til hverken hud eller kroppen generelt.

Selvfølgelig forandrer huden sig gennem livet. Det er godt, så smukt og helt som det skal være

Derfor kan vi sagtens uden at jagte evig ungdom simpelthen have den mest mulige vitale gnist og glød, elasticitet og smidighed livet igennem. Som når en plante får de rette næringsstoffer og står rank og smidig i sin naturlige livscyklus.

Plantespisernes vej til stærkt kollagen i huden

Som plantespiser – jeg tilhører selv gruppen – er den allerbedste vej til stærkt kollagen at forebygge sammenfaldet af kollagenet udefra med A- og C-vitaminholdig serum og creme samt at beskytte huden mod sol og blåt lys. Rygning er jo bare også dårligt for huden ligesom langvarig stress. Dertil selvfølgelig farverig vital mad, masser af næringstoffer indenfra. Igen masser af gode antioxidanter, der beskytter cellerne mod oxidativt stress og nedbrud. Ikke mindst C-vitamin til at holde kollagenet friskt, og derudover husk de gode olier indefra og at få nok væske.

I takt med alder og overgangsalder igen serum med hyaluronsyre og antioxidanter, så de kan optages godt i huden. Peeling, ikke for ofte, men som aktiverer. Derudover alle former for gode ansigtsmassager, gua sha osv. er også aktiverende og meget gerne med A- og C-vitaminrige olier – f.eks. hybenkerneolie. Som tilskud vil jeg i denne forbindelse atter nævne Solarays Skin Toner, der med vindruekerneekstrakt og C-vitamin er virkelig god til at styrke og passe på vores eget kollagen i huden og vævet, så det holder sig spændstigt længst muligt.

Der findes også nogle pulvere, som er målrettet til at styrke kollagenet uden selv at være kollagen, og naturligvis forskellige greens og deres boostende effekt for krop og hud.

Forrige artikelMelatonin og overgangsalder

Næste artikel7 gode grunde til at have gurkemeje i huset

Tine Juul Andersen

Skønhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2012.