Nyheder

Hudallergi sænker livskvaliteten

Foto: Adobe Stock
20. januar 2020

Ny undersøgelse viser, otte ud af ti danskere med hudallergi oplever, at allergien forringer deres livskvalitet. Og faktisk kan en del af allergien forebygges ved at gå efter de rigtige mærker, oplyser Astma-Allergi Danmark.

Huden er med et overfladeareal på to kvadratmeter hos voksne vores største organ. Derfor er det heller ikke mærkeligt, at hudlidelser – herunder hudallergi – kan være voldsomt generende. En undersøgelse lavet af Astma-Allergi Danmark konkluderer faktisk, at otte ud af ti med hudallergi oplever, at det forringer deres livskvalitet. Det er ifølge foreningen bekymrende tal.

Det er særligt de unge voksne mellem 18 og 35 år, som er voldsomt generet af deres hudallergi. Her er det især oplevelsen af grim hud, klør og dårlig nattesøvn, der sænker livskvaliteten. De unge oplever også i højere grad end andre, at allergien sænker deres selvtillid.

[relateredehistorier]

Hudallergi er en reaktion, der opstår, når huden har været i kontakt med noget, man er allergisk overfor. Derfor er der også mulighed for at gøre noget ved problemet, men det kræver at man kender årsagen.

Desværre oplever Astma-Allergi Danmark, at rigtig mange ikke ved, hvad allergien skyldes. Anne Holm Hansen, vicedirektør i Astma-Allergi Danmark udtaler i en pressemeddelelse:

– Astma-Allergi Danmarks Rådgivning får mange henvendelser fra danskere med symptomer på hudallergi, og mange ved ganske enkelt ikke, hvad deres hud reagerer på, og hvordan de får en bedre livskvalitet. Henvendelserne viser sammen med den nye undersøgelse et klart behov for et større fokus på området.

Gå efter gode mærker

Ved at få stillet en præcis diagnose hos en hudlæge, kan man finde ud af, hvad det præcist er, huden reagerer på, og derfor undgå de indholdsstoffer. Man kan også med fordel, selv hvis man ikke har hudallergi, gå efter særlige mærker for at forebygge en eventuel reaktion.

Det kan være Den Blå Krans, Astma-Allergi Danmarks allergimærkning og Asthma Allergy Nordic. Så sikrer man sig, at produkterne er skånsomme, og derfor har en lavere risiko for at skabe reaktioner i huden.

Man kan indenfor mange forskellige produkter finde udgaver, der har en eller flere af disse mærker. Både indenfor hudpleje, hårvask, sæber, rengøringsmidler, vaskepulver, deodoranter og flere andre kategorier er udvalget efterhånden stort, og i mange tilfælde ikke dyrere end de ikke-mærkede alternativer. Det er altså ikke bevsærligt at være skånsom mod sin hud. Dog oplever særligt mange unge at have svært ved at komme udenom det, der giver dem eksem.

Her kan første skridt i hvert fald være at identificere problemet og undersøge markedet. For selv hvis man hører til dem, der bruger make-up, som i udgangspunktet burde udgøre et problem, findes der også allergivenlige produkter. Eksempler på det kan være Nilens Jord eller Matas egne striber.

Hudallergi er generende for mange. Første skridt mod at undgå det er forebyggelse, som man kan starte allerede fra fødslen med skånsomme produkter. Er allergien opstået gælder det om, at beskytte sig mod udløsende faktorer i bedst muligt omfang.

Forrige artikelKlimaforandringer kan komme til at koste liv

Næste artikelGiv din hud en ekstra gave!