Hudpleje: Kend naturens givende olier

Af: Clara Edgar

Foto: Adobe Stock

Det rigtige hudplejeprodukt kan gøre en verden til forskel. Men det kan være svært at finde, fordi hud og behov er forskellige. Rynker. Ar. Eksem. Fedtet hud. Alle skal have forskellig behandling. Vi har trukket nogle af naturens givende olier frem og ser på, hvad de kan.

Nærmest siden tidernes morgen har mennesket arbejdet med at pynte sig og forbedre deres udseende. I Egypten malede man øjnene med kraftig øjenmakeup. I Romerriget pudrede kvinder sig med blyhvidt og malede læberne rødlige.

De havde ikke samme store udbud, som vi har i dag og måtte ty til naturens farver, dufte og planter, når huden skulle fugtes og håret skulle skinne.

I dag er der en verden af muligheder. Der er cremer, serum, olier. Noget til dag. Noget andet til nat. Et produkt er godt omkring øjnene, mens et andet kan gøre mirakler for dybe rynker. For så slet ikke at snakke om hudtyper. Fedtet-, tør-, eller kombineret hud, der alle skal have særbehandling.

Med andre ord kan det være en udfordring at hitte hoved og hale i hudpleje-junglen. Derfor prøver vi at hjælpe dig på en guidet tur rundt om naturens givende olier, der er blevet brugt af lokale i generationer.

De afrikanske hemmeligheder

Lad os allerførst slå fast: Der er ingen produkter, der på magisk vis kan fjerne dybe rynker som dug for solen. Men der er dog nogle olier, der med deres struktur og sammensætning virker bedre end andre mod alderdommens tegn. Og det er netop nu, med vinteren for døren, et rigtig godt tidspunkt at investere i et godt og fugtgivende produkt, fordi huden naturligt trænger til mere fugt og beskyttelse i de tørre måneder.

Marula-olien, der stammer fra det afrikanske Marula-træ, er et bud på et hudplejeprodukt, der kan bruges til alle hudtyper. Grundet sin struktur, kan den trænge dybt ind i huden og give rigeligt med fugt til tør hud. Har huden naturligt en høj produktion af fedt, er det vigtigt ikke at stoppe porerne til, og det gør olien netop heller ikke.

Den er rig på mættet fedt og antioxidanter, som neutraliserer frie radikaler, og på den måde sænker hudens aldringsproces.

Marula er en afrikansk skat, men kontinentet gemmer på flere godter. Hvor marula-olien er velegnet til brug fra top til tå, er den marokkanske figenkaktusfrø-olie mere allokeret til ansigtspleje. Figenkaktusfrø-olien har også anti-aging egenskaber, der skyldes høj koncentration af antioxidanten vitamin E. Olien opstrammer hudens porer og kan reducere mørke rander, ar og smårynker.

I den sydamerikanske jungle

Tager man fra Afrika til Amazonas finder man cacay-træet. Fra træernes nødder kan presses en olie, som er rig på vitamin A og E, og dermed øger hudens kollagen-produktion og reducerer rynker og fine linjer. Olien har også vist sig at kunne mindske udseendet af miljøskader – som solskader – og forbedre hudtonen.

I Brasilien gror acai-træet. Træets bær indeholder store mængder anthocyaniner og fenoler. Det betyder, at den olie, der udvindes fra acaibærret, har en antiinflammatorisk virkning, ligesom den har et højt indhold af især B-, men også E- og C-vitamin. Acaiolien er, udover at være velegnet som et antiaging-produkt, særlig god til tør, sprukken og psoriasis-ramt hud, da den er yderst fugtgivende og hurtigt indtrængende.

Mange forskellige mærker har fået øjnene op for forskellige olier, og i de seneste år er olieboblen for alvor sprunget ud over hele industrien.

Eksempelvis arbejder det danske firma Chleopatra Olier med en vifte forskellige olier til hår, krop og ansigt. Deres produkter er naturlige og helt fri for tilsætningsstoffer.

I dag er der en verden af forskellige produkter og mærker designet til at forbedre hudens udseende og følelse. Men det betyder ikke, at den gamle skik med at ty til naturens planter er helt ude i skoven. Måske endda tværtimod.

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*