Nyheder

Hukommelsen ryger med bisserne!

4. oktober 2006

Ældre mennesker med deres tænder i behold husker bedre end folk uden tænder, viser norsk-svensk forskning.

Den positive vinkel må vel være, at man kan glemme alt om tandlægen!

Den negative er, at hukommelsen ryger med tænderne.

Der er god grund til at passe godt på sine tænder, viser norsk-svensk forskning, der ifølge Aftenposten er klar til international offentliggørelse.

De norske og svenske tandlæger, psykologer og neurologer har nemlig konstateret, at det går ud over hukommelsen af miste sine tænder. Når tænder fjernes, dør nogle nervebaner, og det påvirker nogle områder i hovedet.

20 års forskning

Forskerne kommer fra Stockholm, Umeå og Tromsø, og deres undersøgelser indgår i Betula-projektet om alder, hukommelse og demens. Projektet blev indledt for 20 år siden i Sverige.

“Vi ved, at egne tænder har betydning for ældre menneskers helbred. At tygge er med til at sende iltet blod til hovedet, og mennesker tygger bedre og hårdere med deres egne tænder,” siger Jan Bergdahlm til Aftenposten. Han er professor ved institut for klinisk odontologi ved universitetet i Tromsø.

Japanske forskere har gjort tilsvarende iagttagelser hos mus og aber, der blev trænet op til at finde mad i en labyrint. Når man efterfølgende fjernede dyrenes tænder, kunne de ikke længere finde maden.

De norske og svenskere forskere går nu videre med deres projekt for at undersøge, om antallet af tænder har betydning, og om der er forskel på de enkelte tænders betydning for hukommelsen.

Kilde: jp.dk

Forrige artikelLøg og hvidløg sænker kræftrisikoen

Næste artikelBørn skal have mere motion

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.