Opskrifter

Hummus med hørfrøolie

Hvad gør du, når den lille sult melder sig? Prøv denne lækre, mættende og sunde opskrift på hummus med hørfrøolie.

Foto: Nyborggaard
9. september 2022

Masser af protein og sunde fedtsyrer er nogle af de sundhedsmæssige gevinster ved hør- og hampefrø. På Nyborggaard i Vestjylland dyrkes de økologisk og forarbejdes nænsomt. Vi har fået mulighed for at bringe et par delikate, mættende og sunde opskrifter.

DET SKAL DU BRUGE:

  • 500 g kikærter (der kan bruges kikærter fra dåse i stedet)
  • 1 laurbærblad
  • 1 løg
  • 1 dl Nyborggaard hørfrøolie
  • 2-4 fed hvidløg
  • saften af 1 citron
  • ½ tsk salt
  • 2,5 spsk tamari
  • 1 del hakket persille
  • ½ tsk spidskommen
  • vand efter behov
  • smages til med hvidløg, tamari, gurkemeje og spidskommen

SÅDAN GØR DU:

Kikærterne skylles og står i blød natten over.

Kikærterne skylles igen og koges i 20 minutter. Vandet hældes fra og kikærterne skylles igen. Nyt vand hældes på, og laurbærbladet samt overskåret løg kommer i vandet med kikærterne. Koger ca. 1 time. Efter kogning skylles kikærterne igen. 

Kikærterne blendes sammen med olie, tamari, citronsaft, krydderier og vand i passende mængde. Konsistensen skal være som en lind grød. Smag til med salt, krydderier og hvidløg, kom evt. mere citronsaft i. 

Serveres til brød, som fyld i pitabrød eller til varme retter.

Få inspiration til flere opskrifter, som benytter hør- og hampefrø, på www.nyborggaard.dk

Økologisk superfood

Masser af protein og sunde fedtsyrer er nogle af de sundhedsmæssige gevinster ved hør- og hampefrø. På Nyborggaard i Vestjylland dyrkes de økologisk og forarbejdes nænsomt. Vi har fået mulighed for at bringe et par delikate, mættende og sunde opskrifter.

Hørfrø støder du ofte på, men ofte er det i små mængder som ingrediens i et brød eller drys på din yoghurt.

Menukortet bliver dog udvidet, hvis du integrerer de forarbejdede udgaver af hørfrøet i dit køkkenarbejde. Hørfrøolie har et forbløffende højt indhold af fedtsyren Omega-3 (hele 60 %), og dermed er den en god erstatning for veganere, der ikke ønsker fiskeolie. Samtidig giver hørfrøolien en god smag, som ikke ligner andre produkter.

Restproduktet fra oliepresningen er hørfrøprotein, som er mere smagsneutralt men en god proteinkilde.

Når det gælder hamp, ved de fleste efterhånden, at der findes en variant uden hallucinerende stoffer. Det er denne sort, som dyrkes på Nyborggaard. Her udvindes først og fremmest den velsmagende, nøddelignende hampefrøolie, som kan bruges i både varme og kolde retter. Hampefrøolie har knapt så meget Omega-3 som hørfrøolie, men balancen mellem fedtsyrer er helt optimal for menneskets behov. Den er en fuldgod erstatning for enhver fiskeolie.

Desuden er hampeprotein et meget proteinrigt tilskud til tallerkenen – 100% økologisk, vegetabilsk, raw og glutenfrit.

Forrige artikelStyrk hukommelsen med bær, frugt og grønt

Næste artikelPower smoothie

Carsten Gottlieb

Redaktør