Nyheder

Husk de små pauser – også fra mobilen

27. februar 2017

Vær varsom med at tjekke mobilen, hver gang du har et ledigt øjeblik. Det stresser din hjerne hele tiden at være på.

De fleste af os kender til vanen med at tjekke mobilen, hver gang virkeligheden byder os et øjebliks ventetid. Det kan føles som en pause, men sådan er det slet ikke for din hjerne. Det skriver jp.dk.

– På de sociale medier bombarderes du med indtryk, følelser, opgaver og muligheder, der skal tages stilling til, advarer stresskonsulent Helle Bentzen.

Hjernen har grundlæggende to funktionsformer: den indadvendte, dagdrømmeriske funktion, og en funktionsform, hvor man forholder sig til akutte udfordringer.

I pauserne bruges den indadvendte funktion, og hjernen får ro til at genopleve fortidige oplevelser og forberede sig på fremtidige udfordringer.

Men når du slår tiden ihjel med din smartphone, fastholder du hjernen i den akutte fase, og det er hård kost.

– Det har store konsekvenser, når vi “stjæler” hjernens pauser, for de tjener et formål. Vi har brug for det mentale mellemrum, og hjernen og vores nervesystem har brug for ro. Undersøgelser viser, at det går ud over vores effektivitet og trivsel, hvis vi skipper pauserne, siger Helle Bentzen.

PRIORITER PAUSERNE:

  •  Ingen mobiltelefon i soveværelset. Tag en beslutning om, at den første time af dagen er mobilfri.
  •  Vær bevidst om at bruge alle de gratis pauser, der bliver serveret i løbet af en dag – om det er i bussen eller i køen til posthuset. Beslut, at du ikke tager telefonen frem, men rent faktisk bare laver ingenting.
  • Systematiser pauserne, og lav en plan for, hvornår der skal holdes pauser. Lav eventuelt en aftale med en kollega om, at I holder hinanden op på at få holdt de små, gavnlige pauser.

Kilde: Stresskonsulent Helle Bentzen

Forrige artikelSnyd dig glad – det kan kroppen lide!

Næste artikelEr otte stykker grønt om dagen det nye?