Julen er hjerternes fest. Men det hele kan ende i gråd og tænders gnidsel, når forventningerne ikke indfris. Husk dig selv i julen og træk stikket ud.
Julen er tiden, hvor familier samles for varme og hjerterum. Så skal der hygges. Men der kommer hurtigt skår i glæden, hvis du hele tiden sidder på kanten af stolen og ikke kan falde til ro efter alt arbejdet med forberedelser. Der er så mange mennesker omkring dig hele tiden, at det kan være svært at falde til ro.
I nogle familier går det helt galt. Skilsmisser er desværre blevet meget almindelige: Knap 43 pct af alle ægteskaber ender i skilsmisse (Danmarks Statistik 2012), og januar er tilsyneladende en travl måned på Statsforvaltningen. Hjemmesiden skilsmisseraad.dk mærker i hvert fald en stor søgning efter jul. Siden beskæftiger sig med alt det praktiske omkring skilsmisse og seperation, og i perioden 27. december til 3. januar er der typisk tre gange så mange besøgende som en tilsvarende periode resten af året. 6.000 søgte råd og vejledning om skilsmisse på siden efter jul og nytår 2011.
Advokater melder om et øget antal skilsmissesager efter både jul, påske og sommerferie. Det er tiden, hvor familien samles, at ægteskabet for alvor slår revner. Det kan naturligvis også være her, at man fejler i forsøget på at samle skårene op efter et i forvejen forlist ægteskab, men stress og ødelagte forventninger er sjældent befordrende for amorinerne.
Det er nemt at blive stresset i julen. Det har ikke nødvendigvis noget med travlheden at gøre. Stressen kommer af alt det, du ikke nåede, og som nager dine ambitioner. Stressen kommer af alle de mennesker, du skal forholde dig til.
Børnene – hvis du har sådan nogle – er ikke i skole eller daginstitution, og deres begrænsede tålmodighed op til den store aften kan sætte din tålmodighed på prøve. Forældre, svigerforældre, søskende eller andre familiemedlemmer er omkring dig hele tiden. Der er hele tiden en samtale. Der er hele tiden noget at forholde sig til.
Det kan være mange flere inputs, end du er vant til i dagligdagen, og hvis denne stresspåvirkning forøges af skuffelsen ved en julekonfekt, der slet ikke ligner Blomsterbergs eller et træ, der slet ikke ser så perfekt ud som antaget ved juletræssælgeren, er afstanden til irritation og tristesse pludselig meget kort.
Så er det vigtigt at have omkvædet til Jørgen Rygs “Pyt” i baghovedet, og så er det vigtigt, at du tør og kan forlade familiens skød og kvælende favn for en tid.
Gå en god lang tur med eller uden hund. Lad smartphonen og iPod’en blive hjemme. Gå i skoven, hvor den eneste støj er de raslende blade. Rens hovedet.
Det er vigtigt, at du lægger den type “time-out” ind i julehyggen, hvis du føler den mindste form for stress. Du kan lægge pausen ind, hvor den vækker mindst opmærksomhed: Stå tidligt op julemorgen eller gå en tur efter sengetid en af juleaftenerne. Hvis du har hund er det lidt lettere at forlade selskabet, uden at det virker for påfaldende. Men det er vigtigt, at du er uden menneskeligt selskab. Bare tre kvarter til en time. Så kan du bagefter vende tilbage til hyggen og samværet med fornyet energi. Lav eventuelt en aftale med din kæreste eller ægtefælle, så I begge kan komme lidt væk. Julehyggen dør jo ikke af, at en af jer forlader selskabet nogle få af de mange timer, I er sammen.
Du skal huske dig selv midt i alt det sociale. Dit hoved har brug for ro – også i julen.
Kilder: Søndagsavisen, danmarks statistik