Nyheder

Husk majskolber på grillen

27. juni 2022

Det er for alvor blevet grillsæson, og majskolber over kullene med en smørklat smager fuldstændig fantastisk – og så er det tilmed sundt.

Sommeren og dermed grill-sæsonen er over os – og vi elsker det!

Duften af grillet kød i lækker marinade spreder sig, og vi spiser mere kød i denne periode end ellers. Men du kan roligt supplere grillhyggen med majs.

Du har sikkert prøvet det før – majskolbe på grill. Selvom mange af os elsker smagen af de grillede søde majs på menuen, glemmer vi den ofte i vores “kød-rus”. Men når du er færdig med at læse her, vil du sikkert huske den gule kolbe, næste gang du handler ind til en hyggelig grillaften.

Grov grøntsag – god for fordøjelsen

Majs er en grov grøntsag, fordi den indeholder ca. 2,8 g kostfibre pr. 100 g.

Kostfibre passerer relativt ufordøjet igennem tarmsystemet. På deres vej virker de mættende i længere tid, og sætter skub i fordøjelsen. Kostfibre kan altså løsne en hård mave, og et tilstrækkeligt indtag af kostfibre vil medføre regelmæssig afføring.

Kostfibre fermenteres af tyktarmens bakterier, og har fremmende effekt på den naturlige bakterieflora. Derudover kan kostfibre påvirke optagelsen af næringsstoffer fra tyndtarmen, så kulhydrater og fedtsyrer optages knapt så hastigt, hvilket modvirker hurtige stigninger i vores blodsukker efter et måltid.

Kostfiber-indtag i form af fuldkornsprodukter, grøntsager og frugt har vist sig at have sundhedsfremmende effekt på bl.a. tarmsygdomme som forstoppelse, hæmorider og udposninger på tarmen, men også tyktarmskræft, galdesten, hjertekarsygdomme, diabetes og fedme.

Højt indhold af fosfor & kalium

Fosfor, som majs også indeholder, arbejder tæt sammen med kalk og er afgørende for vækst af knogler og tænder.

Fosfor har vigtig indflydelse på stofferne:

Kreatinfosfat – muskelcellernes energireserve.

Fosfolipider – vigtige byggesten i celler.

Lipoproteiner – transporterer fedt og kolesterol rundt i blodet.

Hydrogenfosfat – indgår i syre-basebalancen.

I Danmark får vi rigtig meget fosfor fra bl.a. sodavand og færdigretter. Faktisk er der ikke ret mange herhjemme, der mangler fosfor, men man kan med stor fordel sørge for at minimere indtaget af fødevarer med tilsat fosfor. I mange uforarbejdede fødevarer følges kalk og fosfor naturligt ad, så ved at undgå tilsat fosfor vil du få et balanceret indtag af de to. Overskydende fosfor udskilles via urinen, men til den proces skal der bruges kalk. Så når vi får for meget af det tilsatte fosfor, hvor kalk ikke naturligt følger med i fødevaren, vil vi ikke have optimale forhold for kalkoptagelse.

Udover indhold af fosfor har majskolber et naturligt højt indhold af kalium. Kalium har vist sig at forhindre eller forsinke udvikling af nyresygdom. Kalium-indtag sænker også udskillelsen af kalk i urinen, hvilket nedsætter risiko for nyresten og sandsynligvis mindsker risikoen for knogleskørhed.

Antioxidant i den gule farve

Majs’ gule farve indeholder antioxidanter i form af karatenoider. De kan som mange andre antioxidanter opfange frie radikaler og forebygger dermed, at antallet af frie radikaler i kroppen forøges. Øget dannelse af frie radikaler sker som følge af rygning, luftforurening, forurening med tungmetaller, psykisk stress, fysisk anstrengelse, sollys og reaktioner i immunforsvaret. Påvirkningen af disse faktorer medfører dannelse af frie radikaler i kroppen, også kaldet oxidativt stress. Oxidativt stress kan skade cellemembraner, organer og enzymer samt give ændringer i vores arvemateriale og dermed øget risiko for udvikling af kræft.

Nu ved du nøjagtigt, hvorfor majskolber på grillen er et velsmagende og sundt valg. Majs er ikke særlig energitætte, da de består meget af vand. Derfor kan en majskolbe på tallerkenen måske holde dig fra et ekstra stykke hvidt brød eller kød – og på den måde også hjælpe dig med at holde vægten.

Forrige artikelBær bærer sundhed

Næste artikelGå væk smerte!