Mad
Tema

Husk smagen

Mad betyder meget for os danskere. Vores favoritter er pizza og burger, men hvordan ændrer vi vores vaner og spiser flere grønne retter? Nøgleordet er umami

Foto: Shutterstock, Adobe Stocke
5. september 2023

Hvordan lykkes du med flere grønne retter?

Når du arbejder med at få flere sunde grønsager med på tallerkenen, er det vigtigt, at du også arbejder målrettet med at få dem til at smage rigtig godt.

Læs også: Mere grøn mad uden benspænd

Mad betyder meget for os mennesker
Den nærer os, giver energi og danner ofte rammen om hyggelige sammenkomster og glædesfyldte samtaler. Af disse og mange andre årsager kan det ofte være udfordrende at ændre madvaner. Maden rører ved noget dybt indeni os, mad kan give tryghed eller det modsatte, og ofte minder den os også om oplevelser, vi har haft i livet.

Nøgleordet er umami

  • Umami kaldes den femte grundsmag
  • Den tilfredsstiller vores smagsløg ved, udover velsmag, at give en slags mundfylde
  • Umami minder os om smagen af kød, og derfor kan den være helt afgørende for, om de grønne retter får tilført denne grundsmag
  • Komponerer grønsagsretterne, så du føler tilfredsstillelse og mæthed

De fleste af os vil egentlig gerne spise mindre kød og mere grønt, både for sundhedens, klimaets og bæredygtighedens skyld, men forskning fra Aarhus Universitet viser, at argumenterne om, at disse retter både er sundere, billigere og mere bæredygtige, ikke er tilstrækkelige til at få os til at ændre madvaner.

Husk smagen - hvordan lykkes du med flere grønne retter?

Danskernes favoritter

  • Rugbrød med pålæg
  • Pizza
  • Burger
  • Pasta med kødsovs
  • Kylling i karry

“Smagen er og bliver den helt afgørende faktor for vores præferencer.”

Hvordan komponerer du bedst dine måltider?

Dine daglige tallerkener bør alle indeholder flest af årstidens økologiske grønsager, gerne en halv tallerken til hvert måltid. Dernæst er sundt fedt i form af kerner, nødder eller ekstra jomfruolier vigtigt, ligesom proteiner i form af bælgfrugter, ærter, svampe eller lejlighedsvist små mængder økologisk kød eller fisk er med til at stabilisere blodsukkeret og give større mæthed. Hertil kan du efter behov og præferencer supplere med mindre mængder ris, kartofler, quinoa eller brød.

“Komponer dine helt grønne måltider på samme måde, men tilfør smagen af umami. Det gør du ved at anvende lidt miso.”


Hvilke fødevarer giver den eftertragtede umamismag?

Miso

Miso er fermenteret soja, og som jeg ofte bruger i eksempelvis den grønne kødsauce eller broccoli-frikadellerne etc. Blot en lille smule miso tilfører den eftertragtede umamismag. Miso kan købes i helsekostforretninger, i mange supermarkeder samt på nettet.

Tang

Tang, tangpulver, Tamari sojasauce, soltørrede tomater eller svampe giver retterne den nødvendige mundfylde og smag. Du kan også tilføre umami-smagen via animalske råvarer som æggeblommer, moden ost, fiskesauce eller ansjoser.

Krydderier

Krydderier og krydderurter er uundværlige, når du skal tilberede dine nye grønne favoritter. De tilfører masser af smag og lækkerhed, og så giver et drys friske krydderurter dig også et skud af naturens vitaminer og mineraler af højeste
kvalitet.

Husk smagen - hvordan lykkes du med flere grønne retter?

Det handler ikke alene om smag men også om konsistens, duft, omgivelser og anretning af maden. Alle sanser er i spil, når mad skal nydes og spises, og netop disse faktorer må vi ikke glemme, når målet er mere grønt og mindre kød på tallerkenerne.

Forrige artikelMand – tal om din krop!

Næste artikelFra kød til mere grønt

Anette Harbech Olesen

Mad- og sundhedskonsulent
Skribent på Naturli siden 2013.

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.