Mad betyder meget for os danskere. Vores favoritter er pizza og burger, men hvordan ændrer vi vores vaner og spiser flere grønne retter? Nøgleordet er umami
Når du arbejder med at få flere sunde grønsager med på tallerkenen, er det vigtigt, at du også arbejder målrettet med at få dem til at smage rigtig godt.
Læs også: Mere grøn mad uden benspænd
Mad betyder meget for os mennesker
Den nærer os, giver energi og danner ofte rammen om hyggelige sammenkomster og glædesfyldte samtaler. Af disse og mange andre årsager kan det ofte være udfordrende at ændre madvaner. Maden rører ved noget dybt indeni os, mad kan give tryghed eller det modsatte, og ofte minder den os også om oplevelser, vi har haft i livet.
De fleste af os vil egentlig gerne spise mindre kød og mere grønt, både for sundhedens, klimaets og bæredygtighedens skyld, men forskning fra Aarhus Universitet viser, at argumenterne om, at disse retter både er sundere, billigere og mere bæredygtige, ikke er tilstrækkelige til at få os til at ændre madvaner.
“Smagen er og bliver den helt afgørende faktor for vores præferencer.”
Dine daglige tallerkener bør alle indeholder flest af årstidens økologiske grønsager, gerne en halv tallerken til hvert måltid. Dernæst er sundt fedt i form af kerner, nødder eller ekstra jomfruolier vigtigt, ligesom proteiner i form af bælgfrugter, ærter, svampe eller lejlighedsvist små mængder økologisk kød eller fisk er med til at stabilisere blodsukkeret og give større mæthed. Hertil kan du efter behov og præferencer supplere med mindre mængder ris, kartofler, quinoa eller brød.
Hvilke fødevarer giver den eftertragtede umamismag?
Miso
Miso er fermenteret soja, og som jeg ofte bruger i eksempelvis den grønne kødsauce eller broccoli-frikadellerne etc. Blot en lille smule miso tilfører den eftertragtede umamismag. Miso kan købes i helsekostforretninger, i mange supermarkeder samt på nettet.
Tang
Tang, tangpulver, Tamari sojasauce, soltørrede tomater eller svampe giver retterne den nødvendige mundfylde og smag. Du kan også tilføre umami-smagen via animalske råvarer som æggeblommer, moden ost, fiskesauce eller ansjoser.
Krydderier
Krydderier og krydderurter er uundværlige, når du skal tilberede dine nye grønne favoritter. De tilfører masser af smag og lækkerhed, og så giver et drys friske krydderurter dig også et skud af naturens vitaminer og mineraler af højeste
kvalitet.
Det handler ikke alene om smag men også om konsistens, duft, omgivelser og anretning af maden. Alle sanser er i spil, når mad skal nydes og spises, og netop disse faktorer må vi ikke glemme, når målet er mere grønt og mindre kød på tallerkenerne.