Nyheder

Husker du at passe på dig selv, når du træner?

Foto: Adobe Stock
6. marts 2019

Træning og at bruge kroppen aktivt er linket positivt til både mental og fysisk sundhed. Det nedsætter risikoen for en række sygdomme både direkte og indirekte, ligesom det sænker risikoen for dårlig mentalt velvære. Men husker du at passe på kroppen, når du træner?

De første tegn på forår er begyndt at vise sig. Små blomster bebuder, at sæsonen skifter, dagene bliver længere, og solen skinner over os. Det er dejligt og indbyder til, at man kommer ud. Måske endda, at man finder løbetøjet eller cykelskoene frem fra skabet, bruger dem igen eller indfrier dem for første gang.

For om vi vil det eller ej, så er sommeren på vej. For nogle betyder det måske et skræmmende gensyn med badeshorts eller bikinien. Heldigvis er der stadig god tid til at få gjort noget ved julesulet og samtidig forbedre sin mentale og fysiske sundhed markant.

Men hvad end du er garvet maratonløber eller en novice i nye Nikes, så er det vigtigt at lytte til kroppen og pleje den, så den ikke bliver overanstrengt eller skadet. Det kan nemlig lede til lange pauser, hvor det er umuligt at få rørt sig, hvor end man gerne vil.

At passe på sig selv betyder selvfølgelig, at man skal tage udgangspunkt i, hvor man rent fysisk er henne. Det nytter ikke noget at sige til sig selv, at man skal løbe ti kilometer om dagen fem dage om ugen, hvis man kun er vant til at få pulsen op, når man går op af trapperne til kontoret om morgenen.

Men det gælder også erfarne motionsdyrkere. Overmod gavner ingen. Og selv hvis man rører sig en passende mængde, og langsomt arbejder sig op, eller passer på ikke at presse musklerne og leddene for meget, kan det være en god ide – næsten nødvendigt – at have det rigtige udstyr, når man træner. Det gælder både for de garvede og nybegynderne.

Sko, støtte, smørelse

Det rigtige udstyr betyder naturligvis de rigtige sko. Det er ekstremt vigtigt at finde den rigtige støtte og undersøge, om man har særlige behov. Det kan for eksempel være behov for støttebind til ankler, knæ eller måske indlæg, så man ikke får slidt unødigt på kroppen eller bevæget sig skævt, så man får smerter.

Men det rigtige udstyr er faktisk mere end det, man tager på.

For der findes en række produkter målrettet at understøtte kroppen og muskulaturen, når man træner. Det drejer sig om vaselinecremer, så man undgår sårbar hud og vabler. Varme- og kuldecremer, som kan lindre spændinger og smerter. Massagecreme målrettet sportsmassage.

Måske tænker du, at det lyder som luksusprodukter eller ekstravagante unødvendigheder. Man kan vel bare løbe? Og ja, det kan man da. Men hvis man vil blive ved med at gøre det – eller gøre noget andet fysisk – uden at frygte skader, pauser eller ømme knæ, så er det altså investeringen værd at pleje sig selv.

Både til garvede og begyndere

Kropspleje er efterhånden velkendt indenfor den mere etablerede sportsverden. Her kan man ofte se, at eksempelvis is-spray og cremer ofte bliver trukket frem under eksempelvis fodboldkampe, fordi de virker, og fordi de kan få spillerne tilbage på banen.

Er du garvet i din foretrukne aktivitetsform, og godt bekendt med alle de ’ekstravagante’ hjælpere og deres virkning, skal du ikke spørge dig selv, om de er gode for dig. Du skal derimod spørge, om det, du bruger, er det bedste?

Uanset hvad, er der et stort marked at undersøge. En spiller på det marked er sportsserien OXD.

Sportsserien indeholde en vifte af forskellige produkter. Så uanset om du har brug for varmecremer, massageolier, vaseline eller andet, så kan OXD hjælpe dig. Produkterne er fri for parabener og bliver allerede brugt af professionelle i hele verden. Man kan købe OXD hos Helsam, som også har andre produkter inden for træningsrelateret kropspleje – eksempelvis kuldeproduktet Biofreeze, der kan købes som tube, roll-on eller spray.

Hvad end du har en drøm om at se bedre ud til sommer, gennemføre en ironman, mindske din risiko for mentalt dårligt helbred eller blive fysisk sundere, er det en god ide at komme i gang med – eller holde fast i – at få brugt kroppen. Men det er selvfølgelig ikke nok bare at komme i gang eller at træne sig selv i sænk.

Derfor er det vigtigt at lytte til kroppens signaler og støtte den så godt, du kan. Både med sko, kompressioner, cremer og pads.

Forrige artikelKlimalov – ikke lige nu

Næste artikelEnergi, der giver og tager