Nyheder

Hvad betyder pesticidfri cannabis egentlig?

Foto: Adobe Stock
5. september 2018

Et nyt lovforslag, der vil ændre i den danske forsøgsordning med medicinsk cannabis, har været i høring. Ændringerne vil, hvis de bliver vedtaget, betyde, at der bliver åbnet op for brug af pesticider i produktionen af medicinen.

Siden årsskiftet har forsøgsordningen med medicinsk cannabis sikret, at en række patienter lovligt har kunnet hente cannabis på apoteket for at lindre deres smerter og lidelser. Det kan være patienter med sklerose eller kræft. Cannabisen er kommet i te-form, som der kunne brygges kopper eller kander af lindrende varm væske på. Men der har også været problemer med teen.

Den er nemlig svær at dosere præcist. Derfor har blandt andet Scleroseforeningen gang på gang efterspurgt andre produkter på markedet, som kunne gøre det nemmere for deres medlemmer at komme smerterne ordentligt og ensartet til livs. Det kunne eksempelvis være cannabisolie.

Med en olie ville det, ifølge Scleroseforeningen, nemlig være lettere for lægen at vejlede om antallet af dråber og for den enkelte at finde den passende mængde. To dråber var ikke nok. Fire var for meget. Tre gav virkningen. Nemt. Og nemt at gentage præcist.

Problemet er bare, at olien ikke har været en del af forsøgsordningen indtil for ganske nyligt, og at den stadig ikke er på hylden.

Pesticidproblemet

Når det ikke har været til at få fingre i olien, skyldes det den måde cannabis, der bliver brugt i de små flasker, er blevet produceret på. De bliver nemlig ikke fremstillet i Danmark, men derimod i lande som eksempelvis Canada, hvor industrien er stor.

Danske leverandører har kæmpet for at få lov til at importere dråberne, men mødt afvisninger hos Lægemiddelstyrelsen. Begrundelsen er, at produktet ikke lever op til den danske lov om, at medicinen i forsøgsordningen skal være dyrket uden brug af pesticider.

Det svar har undret Lars Thomassen, direktør i Spectrum Cannabis. Han forklarer, at de produkter, de har søgt om at importere, ikke er dyrket med brug af pesticider. Derimod er de dyrket med former for plantebeskyttelsesmidler, som også er godkendt i dansk økologisk produktion af fødevarer. Det kan for eksempel være bagepulver.

Problemet er, at definitionen af pesticider bliver defineret af pesticidforordningens artikel 2, som fastslår, at produkter, der på en eller anden måde påvirker eller ændrer planten, er en pesticid. Det behøver ikke være hverken kunstigt eller kemisk.

Lars Thomassen har ingen intentioner om at tilbyde pesticidfyldt medicin til syge. Derfor skal de produkter, han vil importere også overholde EU’s standarder for brug af pesticider. Men den meget snævre definition hindrer i hans øjne gode cannabisprodukter i at komme på det danske marked.

En canadisk redning

Baggrunden for at foreslå en ændring i forsøgsordningen er netop også, som der står i forslaget, at det har været svært for de canadiske producenter at leve op til kravene om pesticidfri dyrkning, og derfor har det ikke været til at imødekomme efterspørgslen. Det prøver man at komme til livs med den her lempelse. Men det kan være en sandhed med modifikationer.

For faktisk er tre cannabisolier fra Canada blevet optaget i forsøgsordningen tidligere i år. De kommer fra en producent, som altid dyrker pesticidfrit, og cannabisolien, som skal sælges på de danske apoteker, er kun blevet udsat for lys og vand. Altså helt pesticidfrit i alle henseender.

Direktør i firmaet Stenocare, som skal importere olien, Thomas Skovlund, fortæller, at det nogle gange er nødvendigt for producenten at bruge plantebeskyttelsesmidler, men at det er lykkedes dem at få en aftale i stand således, at hvis en høst er blevet behandlet med den slags, må den ikke bruges i olie til det danske marked.

Med lempelsen af loven vil flere firmaer, som Spectrum Cannabis, sandsynligvis også få godkendt deres varer til forsøgsordningen, men til spørgsmålet om, hvorvidt det er svært for canadiske producenter at levere produkter, der overholder de nuværende danske regler og imødekommer efterspørgslen, siger Thomas Skovlund fra Stenocare:

– Det er rigtigt, at da vi kiggede efter producenter, var der mange, der ikke levede op til reglerne, og som vi afskrev hurtigt. Men den producent vi endte med, er den sjette største i Canada og deres produkter bliver brugt af 45.000 mennesker hver dag.

Usikkerheden om pesticider fortsætter

Forsøgsordningen er til for at hjælpe syge mennesker. Derfor giver det også god mening at introducere produkter, som de rent faktisk efterspørger, men om ændringsforslaget udelukkende er godt, kan være svært at konkludere.

For der er meget stor usikkerhed om, hvad det kan betyde at fjerne den lille sætning ”uden brug af pesticider” fra loven.

Det er nemlig ikke til at få et svar på, hvilke pesticider, der vil blive tilladt, hvordan de skal defineres og hvilke grænseværdier, der skal være. Det skal vi først finde ud af senere, – når ændringen rent faktisk er vedtaget.

Og selvom det kan virke bizart, at noget så banalt som bagepulver skal forhindre mennesker, der går i smerte hver dag, i at få hjælp, kan det også virke skræmmende at lade dem dryppe pesticider direkte på tungen. Især nu, når en del af problemet ser ud til at løse sig i de kommende uger, hvor de tre canadiske olier, dyrket med lys, vand og kærlighed, kommer på markedet.

Forrige artikelKlaus Høm: Cannabis-debatten er blevet skinger

Næste artikelSkøn som DU er