Krop

Hvad bliver du træt af? Kend de beroligende næringsstoffer

Foto: Shutterstock
10. november 2019

Bliver du også lidt søvnig af en øl, eller synes du havregrøden ligger beroligende i maven, så kender du allerede lidt til nogle af de helt almindelige fødevarer, der kan hjælpe afslapning og søvn på vej. Vi har fundet et par midler her, der give dig ro og dybe vejrtrækninger.

Der findes mad, der fremmer de hormoner, vi skal danne for at kunne sove. Der findes naturlige stoffer, der får vores krop til at slappe af. Der findes modsat også mad, der kvikker os op. Og så findes der kemisk medicin, der kan fremkalde søvn, men oftest er afhængighed, bivirkninger og en følelse af alligevel ikke at blive frisk fremherskende ved kemisk sovemedicin.

Det er derfor vores søvn, og ikke mindst evnen til at falde naturligt i søvn, er så vigtig at værne om.

[relateredehistorier]

De fleste af os kender de føde- og drikkevarer, der kvikker os op. Og vi benytter os jævnligt af dem, når vi lige trænger til et pift ud på eftermiddagen, eller en aften, hvor vi gerne vil trække sengetiden.

Men kender du de fødevarer, der kan få dig ned igen? Få afslapningen og søvnen til at indfinde sig? Vi har fundet et par  her:

Humle – beroligende bitterstoffer

Humleknopperne er nok bedst kendt for at blive brugt til ølfremstilling, hvor den bitre smag er med til at skabe den karakteristiske øl-smag. Men de små gule harpikskirtler kan mere end give smag. De stimulerer fordøjelsen – og så virker de rent faktisk beroligende. Disse egenskaber har tidligere i historien gjort humle til et skattet middel mod søvnløshed og nervøsitet.

Humle er faktisk beslægtet med hamp-planten. Selvom man ikke har forsket til bunds i indholdsstofferne, så ved man, at det bl.a. er valerianesyren i planten, der har en beroligende og søvndyssende effekt. Derudover ved man, at bitterstofferne stimulerer mavesekretionen.

Humle fås både tørret og kan drikkes som udtræk samt i tinkturer og i tabletter, hvor det sammen med andre kendte midler – f.eks. Zovesan med lægebaldrian – kan bruges mod stress og søvnløshed.

Havre – til rolige morgener?

Det kan næsten virke selvmodsigende, at havre – som mange ynder at indtage i morgenstunden – faktisk kan bruges mod søvnløshed. Men den ganske almindelige kornsort indeholder rent faktisk stoffer, der påvirker vores nervesystem positivt. Derfor kan tinkturer af havre bruges mod nervøsitet, men også mod nervøs udmattelse.

Man mener, at stofferne i havre kan stimulere nerveenergien, så derfor er det nok ikke helt tosset at indtage havre om morgenen alligevel. Den bedre energi – som faktisk er påvist i forsøg med havrebaserede diæter – har i sidste ende en positiv effekt på vores evne til at sove. Udmattelse og træthed kan nemlig godt være en hindring for en god søvn. Derfor er havre også godt at indtage ovenpå sygdom, hvor kroppen skal ovenpå igen.

Havre kan selvfølgelig indtages som fødevare, men du kan også tage tinkturer, der gør det lettere og hurtigere at få flere af de aktive beroligende stoffer, f.eks. fra Avenaforce fra A. Vogel, der er havretinktur produceret på friske planter.

Lægebaldrian – urten mod angst

Skal man skæve til en plante, der måske ikke ligefrem er kendt som fødevare, men alligevel har en beroligende effekt uden at være afhængighedsskabende, så er lægebaldrian værd at fremhæve.

Forskning i både Tyskland og Schweiz har bekræftet, at baldrian stimulerer søvn, øger søvnkvaliteten og sænker blodtrykket. Man kan se, at baldrian nedsætter nerveaktiviteten ved at forlænge virkningstiden af en hæmmende neurotransmitter. Måske er det også denne hæmmende virkning, der gør, at nogle oplever planten som god mod angst.

Under alle omstændigheder har baldrian i hundredvis af år været brugt mod stress, angst og søvnløshed. Dens afslappende virkning påvirker også musklerne, hvis de er overspændte eller smertende – f.eks. ved menstruation m.m.

Lægebaldrian fås som pulver, tinktur og i tabletter – f.eks. i førnævnte Zovesan fra A. Vogel, der også indeholder humle.

Uro i løbet af dagen?

Biortos Neurosan indeholder havre, ginkgo biloba, calcium og ris, som beroliger og nærer nervesystemet. Gingkgo biloba er desuden kendt for at styrke kredsløbet og på den måde faktisk bakke op om hjernen, hukommelsen og vores mentale evner.

Neurosan kan tages i løbet af dagen – to kapsler – hvis man gerne vil have lidt ro på systemet.

Forrige artikelCremet chiagrød

Næste artikelFår du nok D-vitamin i mørket?