Nyheder
Sponsoreret

Hvad er det nu lige, hørfrø kan?

Foto: Adobe Stock
9. september 2019

Hørfrø er et superfood med mange egenskaber. Særligt veganere bør overveje at have hørfrøprotein som fast inventar i køkkenet, men kødspisere kan også få gavn af frøets fibre og næringsstoffer.

Man har dyrket hørfrø så langt tilbage som år 5000 f.v.t. både til linnedproduktion og som en del af kosten. Allerede på det tidspunkt havde man en fornemmelse af hørfrøets gavnlige virkninger. I nyere tid blev hørfrøet lidt trængt af vejen af andre olieholdige frø, men dette har heldigvis ændret sig gennem de seneste 10-15 år.

Hørfrøprotein er en fremragende kilde til protein, som også er nemt at indtage. Hørfrø skal kværnes før indtagelse, for at få den fulde gavnlige effekt, da frøets skal er så hård, at de ellers vil passere ufordøjede gennem tarmsystemet.

Hørfrø er også en rig kilde til fibre. Fibre er vigtige for vores fordøjelsessystem, da de forhindrer vores fordøjelseskanal i at blive tilstoppet af slim, giftstoffer og fordøjelsesaffald. Fibrene sikrer en sund tarmflora, som består af gavnlige bakterier og gærceller, der danner nogle af vores vitaminer. Desuden er fibre med til sænke blodets indhold af kolesterol, fordi de forhindrer, at kroppen absorberer kolesterol og galde fra tarmsystemet.

Det magiske frø, der bare giver og giver

Når hørfrø er ideelle til at transportere giftstoffer ud af fordøjelsessystemet, skyldes det blandt andet det høje indhold af lignaner. Lignaner er plantenæringsstoffer, der binder sig til fibrene i hørfrø, som blandt andet er med til at bekæmpe infektioner, svamp og bakterier.

Hørfrøprotein indeholder også mange vigtige mineraler som blandt andet kalium, fosfor, magnesium og calcium, og så hjælper hørfrøprotein til at regulere appetitten, da det forhindrer høje blodsukkerstigninger. På den måde kan hørfrøprotein også være godt, hvis man vil undgå at tage på i vægt.

Da hørfrøproteinet fremstilles ved en koldpresning af frøene, er der ikke så store mængder olie tilbage i proteinpulveret. Samtidig er der et relativt højt indhold af antioxidanter naturligt tilstede i hørfrøene, som er med til at sikre hørfrøproteinets holdbarhed.

En glutenfri og vegansk kilde til protein

For mange vegetarer og veganere er udfordringen at få nok protein og vigtige vitaminer og mineraler. Her er hørfrøprotein som det fra Nyborggaard en god ingrediens i køkkenet, da det både er vegansk og glutenfrit. Det kan for eksempel anvendes som bindemiddel i plantefars som erstatning for æg.

Bland 1 spiseskefuld hørfrøprotein med 4-5 spiseskefulde vand, og du har et såkaldt ”hørfrøæg”, der kan indgå i plantefars og bagværk.

Hørfrøprotein kan også anvendes i smoothies, grød og bagværk til at øge proteinindholdet og samtidig sikre, at man får masser af kostfibre. Husk at drikke rigeligt vand, da proteinet absorberer meget vand.

Hørfrøets hjemsted

Hørfrøene brugt i Nyborggaards hørfrøprotein bliver dyrket økologisk i det flade, vestjyske landskab. Efter høst bliver de koldpresset til højkvalitetsprodukter. Olien kommer på flaske og tørstoffet bliver til protein. Begge dele sælges via helsekostbutikker landet over og via egen webshop.

Frøet er ikke nyt. Mennesker har faktisk udnyttet dets egenskaber i mange tusind år. Det har haft nogle år i kulden, mens andre superfoods har gjort sit indtog på den danske helse-scene. Men det ændrer ikke på, at hørfrøet er rig på fibre, antioxidanter, protein og er godt for kolesterol og tarme, som mange mennesker vil have gavn af lidt ekstra af – måske særligt den stigende gruppe af vegetarer og veganer.

Forrige artikelEr dit barn inaktivt?

Næste artikelLivslængde og helbred: Er et langt liv målet i sig selv?

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.