Hvad er dit helbred værd?

Jeg ved fra pålidelig kilde, at folk, der går gennem et kræftforløb, ofte ikke tør sige til lægen, hvad de på eget initiativ gør for at blive raske.

Det er jo en total falliterklæring! Hvis jeg var lægen, ville jeg i hvert fald føle det sådan.

Men patienterne føler ofte, at lægen ser ned på deres initiativer a la: “hvis du vil spilde penge på det…”

Kan dit helbred gøres op i penge? (Foto: Colourbox)Jeg tænker somme tider på, hvad der ville ske, hvis pengene fulgte patienten? Ligesom i vores børnepasningstilbud i dag. Der følger pengene barnet, og forældrene er således frit stillet og kan vælge mellem et offentligt eller et privat tilbud til deres barn.

 

Læs også: Effektløs medicin dræner kassen

 

Hvis jeg bliver syg og går til lægen, får jeg et tilbud, nemlig det, som lægen mener, vil være godt.

Jeg kan være en rebel og sige nej tak til tilbuddet, men langt de fleste af os stoler ret blindt på lægens anbefalinger.

 

Vi lærer ikke at tage stilling…

Ofte er jeg ude for i min klinik, at patienter fortæller: “Lægen mener, at jeg skal…”, og når jeg så spørger: “Hvad mener du selv?”, så er de fleste blanke. Aner ikke, hvad de selv egentlig mener.

Læs også: Har vi helt mistet meningen?

 

For vil vi ikke have pengene op af lommen, så har vi ikke ret mange valg. Vi kan takke ja til lægens foreslåede behandling, eller vi kan sejle vores egen sø.

 

Hvad hvis vi kunne vælge?

Hvad ville der ske, hvis vi selv opsøgte de behandlinger, vi mente ville være i harmoni med os? Og i stedet for, at skattekronerne automatisk gik til lægen/sygehuset, så gik de til det, jeg selv havde valgt?

I sandhed et spændende tankeeksperiment. Og mon ikke det bliver ved det?

Du kan læse på mere på Dagens Lyspunkt om, hvordan vi prissætter vores helbred.

2 kommentarer

 • Birgitte siger:

  Hej. Jeg tror og håber at alle valg kommer ind som mulighed og at man kan vælge selv, med råd fra mere end en person/læge, er det alvorlige ting, bør mange med forskellilge erfaringer og indblik og viden, se på det og råde, alle kan ikke selv finde ud af hvilke muligheder der er, som det er nu, hvis man ikke følger sundhedssystemet, og hvis man har muligheden for at gå egen valgt vej.

  Jeg tror og er sikker på at med den udvikling der er i dag, hvor flere og flere vælger alternativt og oplever bedring og helbredelser for selv det der i lægeverdenen kaldes uhelbredelige sygdomme, og i det der i dag kaldes alternative behandlingsformer (men egentlig er de oprindelige behandlingsformer mange af dem, lægevidenskaben er den nye og alternative (og ofte kun symptom behandlende), og det kommer mere og mere frem via bøger og nettet og mund til mund, så vil det vende inden alt for mange år :-).

 • jacob siger:

  Kan man prissætte helbred? 🙂

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *