Hvad er god kost ved kræft i prostata?

Af: Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

Jeg har fået et mindre udbrud af kræft i prostata. Hvilken kost kan jeg med fordel spise?

Og er der andet jeg kan gøre for, at kræftcellerne ikke spreder sig?

Venlig hilsen J

 


 

Der er heldigvis mange fordele og gevinster ved at have fokus på kosten – ikke mindst ved sygdom.

Først og fremmest skal du have fokus på at spise mange forskellige grøntsager (bl.a. kål) i alle regnbuens farver, for på den måde får du sunde plantestoffer, der beskytter kroppen. Lidt frugt og bær er også rigtig godt at få ligesom gurkemeje, grøn te, greens (pulverblandinger med f.eks. alger, hvedegræs, byggræs og spirer).

Ud over plantestofferne og basedannende mineraler giver grøntsagerne også fibre, der kan binde affaldsstoffer og brugte hormoner og tage dem med afføringen ud samtidig med, at fibre er gode til at opretholde en god og sund tarm. En stor del af immunforsvaret sidder i tarmen, så fordøjelsen skal støttes alt det, den kan evt. med et tilskud af probiotika.

Undgå mælkeprodukter, sukker, alkohol, fastfood og tobak og begræns kraftigt/undgå kød. Sørg for at din kost er blodsukkerstabil. En blodsukkerstabil kost fremmes af at udelukke ovenstående og samtidig kombinere kulhydrater, fedt og protein til alle måltider.

Vær meget opmærksom på kvaliteten af fedtstofferne i din kost og prioriter sunde fedtstoffer fra græskarkerner, knuste hørfrø og andre frø, mandler, nødder og kerner, samt økologiske koldpressede olier som oliven-, hørfrø- og kokosolie.

Vi får typisk for meget omega 6 af dårlig kvalitet, hvilket fremmer inflammation, men ved at undgå mælkeprodukter, sukker, fastfood, kød mm. vil du automatisk komme i bedre balance mellem omega 6 og omega 3. Tilskud af omega 3 fra enten alger eller fisk kan yderligere hjælpe.

Ovenstående vil begrænse og hæmme inflammation og beskytte kroppens celler, hvilket er en fordel mod kræft.

Der er heldigvis rigtig meget, du kan gøre med kosten, men jeg vil anbefale dig at få vejledning af en ernæringsterapeut eller kostvejleder, der kan hjælpe dig med at sammensætte en mere detaljeret kost præcis til dig.

Ud over kosten er det også vigtigt at arbejde med det mentale, for fysisk sygdom belaster også vores mentale velbefindende. At kunne holde hovedet oven vande i en presset situation samt mindske stress er meget værd og kan være en vigtig brik i at blive rask igen.

Mange hilsner fra

Trine Vesteraa, ernæringsterapeut

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*