Nyheder

Hvad er mental sundhed på en digital arbejdsplads?

Foto: Adobe Stock
9. april 2019

Det vil et samarbejde mellem Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA), Forsikringsforbundet og Finansforbundet skabe ny viden om, skriver de i en pressemeddelelse.

Digitaliseringen påvirker mange aspekter af livet. Vi får mindre fysisk post og i stedet flere forskellige digitale indbakker. Lærere sender ikke længere beskeder til forældre via sedler eller i kontaktbøger, men skriver på et intranet. Buskort forsvinder til fordel for apps. Og så videre og så videre.

Internettet, apps og softwaresystemer får mere og mere magt over os, og på nogle måder gør det tingene lettere. Vi skal ikke huske så mange ting, når vi går ud af døren – så længe vi har smartphonen med, skal det nok gå. Forskellige platforme kan skabe overblik, og vores kalender minder os om aftaler. Nogle ting kan klares hurtigere og mere effektivt af gode systemer. Og det er jo alt sammen meget fint.

Men det påvirker os også som mennesker. Det kan vi eksempelvis se i forhold til unges brug af sociale medier. Et forbrug, der er stigende, og som stjæler tid fra deres søvn, påvirker deres psyke og kan være en medvirkende faktor til følelser om utilstrækkelighed og usikkerhed. Faktisk har de sociale medier også været med til at skabe helt nye termer. Et af dem er FOMO (Fear Of Missing Out). En frygt som i høj grad kommer af, at man på sociale medier bliver konfronteret med, hvad ens venner laver, når man ikke er der.

Men det er ikke kun de sociale medier, som kan påvirke vores mentale sundhed (negativt). Det kan digitalisering på arbejdspladsen også. Og det er netop grunden til, at FA sammen med Forsikringsforbundet og Finansforbundet nu vil undersøge, hvordan man kan få bedre mental sundhed på digitale arbejdspladser.

Balancen i en digital tidsalder

I en pressemeddelelse skriver de, at de i et treårigt projekt støttet af Velliv Foreningen vil skabe ny viden om, hvad mental sundhed på digitale arbejdspladser er.

Michael Budolfsen, næstformand i Finansforbundet udtaler i meddelelsen:

– Vi er i disse år vidne til en ret markant ændring i vores alles arbejdsliv som følge af digitaliseringen. Noget af vores arbejde kan gøres smartere, men digitaliseringen betyder jo også enormt meget for arbejdets tempo og kompleksitet, for hvordan vi er sammen med kolleger, for balancen mellem arbejde og privat og i det hele taget for vores liv og velbefindende.

Netop balancen mellem privat og arbejdsliv kan være svær at finde. Man kan jo i princippet arbejde hele tiden, når man arbejder digitalt. Og man kan blive konfronteret med arbejdsrelaterede opkald og mails, selv når man burde holde fri.

Det har Anette Prehn, som er forkvinde for stresspanelet, oplevet. I et interview med Magasinet Helse fortalte Prehn, at hun for at have balance kan finde på at lave en midlertidig telefonsvarebesked, hvor hun siger, at hun har brug for at koble af, men er til at træffe igen fra næste morgen.

Sådanne strategier kan være gavnlige i nogle situationer og for nogle mennesker. Men ifølge Lone Clausen, næstformand i Forsikringsforbundet, er det også afgørende, at vi får dannet nogle ordentlige rammer på selve arbejdspladsen.

– Det går den gale vej med medarbejdernes arbejdsbelastning og oplevelse af stress. Derfor er det psykiske arbejdsmiljø et centralt indsatsområde for os, for vi skal have helbred og mentalt overskud til et langt arbejdsliv. Det kræver gode rammer for arbejdslivet – også det digitale, udtaler hun i meddelelsen.

De første skridt mod bedre mental sundhed

Projektet starter op i april og er et udtryk for, at finanssektoren vil tage medansvar for den mentale sundhed på arbejdspladsen. Men det kræver input fra de mennesker, som hver dag oplever presset, at finde nye løsninger.

Derfor bliver både medarbejdere og ledere fra forskellige virksomheder inden for sektoren inddraget. I en række laboratorieforsøg skal de sammen udvikle nye løsninger til de digitale arbejdspladser. Ifølge programchef i Velliv Foreningen Lars Bo Pedersen vil det give de medvirkende mulighed for at blive taget alvorligt som eksperter i deres egen hverdag. Og ikke mindst hvordan den bliver bedre.

Projektet tager udgangspunkt i finanssektoren, fordi det er en sektor, som i høj grad bliver påvirket og presset af digitaliseringen. Men det stopper ikke der. Ambitionen er nemlig, at den viden, som projektet genererer, kan give inspiration til andre virksomheder, som også primært arbejder digitalt.

Forrige artikelHPV-vaccinerne: Hvorfor nægter myndighederne fakta?

Næste artikel12 skridt til at undgå stress – og forebygge angst og depression