Hvad gør vi ved 5-årigs skræk for vand?

Jeg håber, du kan hjælpe mig, for jeg er virkelig i vildrede vedr. min søn på 5,5 år, som ikke vil have vasket hår.

Han har – fra han var spæd – aldrig været glad for at komme i bad. Jeg husker, da han var helt lille, at vi var “nødt til” at vaske ham, mens den anden holdt ham for ellers kunne det ikke lykkes.

Jeg har altid været så ked af dette og har ikke kunnet forstå, hvorfor det var nødvendigt. Det føles meget voldsomt, og “overgrebsagtigt”. Jeg har på ingen måde kunnet tale med ham om det eller motivere ham til at komme i bad. Vi har altid brugt halve og hele timer på overtalelse, og indimellem måtte vi udsætte det til den næstefølgende dag.

Det har aldrig været nemt.

For 1½ år siden meldte vi ham til svømning, og hér var han også meget udfordret, og der var dage, hvor vi måtte gå hjem uden at komme i vandet.

Nu har vi holdt en lang pause fra svømning og svømmehaller, og i sommer gik vi i svømmehallen, og mens han opholder sig i “baby-bassinet” med det meget lave vand, så snubler han og får hovedet under vand, og går fuldstændig i panik og er ked af det længe efter. Siden denne oplevelse har han ikke villet have vand i hovedet eller vand i håret, og det er voldsomt, for vi er jo nødt til at vaske ham og vaske hans hår. Forleden måtte min mand holde ham, mens jeg vaskede hans hår. Han skreg og græd og det var så voldsomt det hele.

Jeg har netop bestilt det, der hedder en shampoo-skærm og håber, at den kan hjælpe. Men hvad søren gør jeg ved hans angst for vand?

Jeg er rigtig ked af det og ville aldrig gøre ham fortræd.

Med venlig hilsen

Lisbeth

 


 

Jeg kan bestemt godt forstå, at du er rigtig ked af det. Det er voldsomt at skulle holde sit barn, når det er bange.

Det lyder som om, at din søns nervesystem har fået lagret en stor frygt omkring vand – og det kan være rigtig svært at slippe af med igen, fordi det jo ikke handler om ”fornuft” – men om en slags fobi.

Det handler jo heller ikke om ”fornuft”, når man f.eks. er bange for højder og ikke tør komme op i et højt tårn, som har stået stabilt i måske 10 år. Det er noget andet, der tricker vores hjerne og underbevidsthed.
Jeg er ikke sikker på, at en shampooskærm vil hjælpe så meget, da det jo er hele situationen med vand og utryghed omkring det, som giver ham følelsen af panik.

Rent praktisk vil jeg foreslå lige nu, mens I arbejder videre med problematikken: Klip hans hår HELT kort, så I bare kan vaske det med en våd vaskeklud, mens han sidder på en stol.

Jeg vil anbefale dig at bruge Bachs Blomsterdråber. Mimulus er effektivt til fobier. Rock Rose til rædsel og panik. Køb de to remedier eller opsøg en Bach-terapeut og få blandet en individuel flaske til din søn.

Han har brug for at starte helt forfra og få ro på nervesystemet omkring vand. Lav en masse situationer, hvor I sammen kan lege med vand: I håndvasken, i en spand på badeværelset. Lav en masse sjov, grin og gør det LANGSOMT vildere og vildere, så I sprøjter på hinanden – først bare på kroppen og senere også i hovedet. Lad ham vaske hår på bamser, på dukker, på dig. I må IKKE presse ham, men gerne opfordre.

Det kunne også være en mulighed at opsøge en hypnoterapeut, som arbejder med børn. De er super dygtige til at kurere fobier.

Jeg er helt sikker på, at med kærlig tålmodighed og de her redskaber, skal du nok få hjulpet din søn.

De bedste hilsner

Anette Straadt, sundhedsplejerske

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*