Hvad gør vi ved for meget og for lidt mavesyre?

Jeg har en ven, som i mange år har fået medicin mod for meget mavesyre (syrepumpehæmmer). Jeg har selv problemer med for lidt mavesyre, og er derfor meget obs på de medfølgende problemer med optagelse af mineraler m.m.

I nogle år har min ven også haft store psykiske problemer og medicineres for dette. Jeg er blevet opmærksom på, at mangel på B6-vitamin muligvis kan spille en rolle.

Min vens læge har flere gange advaret ham mod at bruge bagepulver mod for meget mavesyre, men nu ser jeg, at du, Carsten Vagn-Hansen, anbefaler natron mellem måltiderne mod mavesyre. Er det uskadeligt at bruge natron mod mavesyre over længere tid?

Med venlig hilsen
Veninden

 


 

Det er korrekt, at midler mod mavesyre, især syrepumpehæmmere, kan give problemer med fordøjelsen af maden og optagelsen af mineraler, blandt andet magnesium, calcium og kalium. Disse midler må derfor kun bruges i kortere tid.

Det har vist sig, at syrepumpehæmmere også kan gå ud over nyrerne og øge risikoen for demens. Over en halv million danskere tager disse midler. Dertil kommer, at mange af symptomerne på for meget mavesyre, fx sure opstød, faktisk skyldes for lidt mavesyre og dermed en dårligere fordøjelse.

Mavesyren har vi derfor brug for til at fordøje vores mad og til at påvirke mineralerne på en måde, så de lettere optages gennem tarmslimhinden.

På den måde er mavesyren en af vores bedste venner. Det gælder dog kun, når vi har spist. Når der er gået 1½-2 timer efter måltidet, kan man ustraffet neutralisere mavesyre igen med fx natron, der er natriumbikarbonat, opløst i lidt vand. En finere udgave er fx Samarin. Natriumbikarbonat er basedannende, og kroppen har det bedst ved at være basisk.

Du kan læse mere om for meget og for lidt mavesyre i mine artikler på www.radiodoktoren.dk

Mange gode hilsener
Carsten Vagn-Hansen

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*