Hvad kan jeg gøre ved voldsomme bøvser hver aften?

Jeg har nu igennem år døjet med frygtelige bøvser, og de seneste seks måneder er det blevet meget voldsomt. Det starter omkring kl. 22-23 hver aften og fortsætter hele natten med et til to minutters pause som voldsomme mande-bøvser. Der opstår også en fæl brændende fornemmelse i halsen, værst når jeg ligger ned.

Jeg er 47 år og lettere overvægtig med mest på maven. Jeg tager magnesium og mælkesyrebakterier hver aften.

Det forværres, når jeg har indtaget sukker, og om morgenen kan jeg være helt hæs og øm i halsen.

Jeg har i øvrigt et godt helbred og er aldrig syg.

Christina

 


 

Der er ingen tvivl om, at du har refluks med tilbageløb af mavesyre og mavesaft fra mavesækken til spiserøret og op igennem det med påvirkning af stemmebåndene. Det kaldes ofte for spiserørsbrok, et svagt sted i mellemgulvet, der hvor spiserøret går ned til mavesækken. Der kan så ske det, at spiserøret og lidt af den øverste del af  mavesækken glider op i brystkassen. Det er ret almindeligt.  Andre årsager til bøvser kan være en dårlig fordøjelse, galdeproblemer eller mavesår.

Risikoen for, at mavesyre løber op i spiserøret, er størst efter store måltider, hvor mavesækken er helt fyldt, samt hvis der trykkes på maven, f.eks. ved at man bøjer sig fremover eller går med stramt korset.

Overvægtige og gravide oplever det også ofte. Behandling med kvindelige kønshormo­ner, tobaksrygning og midler, der slapper glatte muskler af, forøger også risikoen for tilbage­løb. Problemerne optræder hyppigst hos mennesker med et usundt mave-tarm-system, hvor det blandt andet er væsentligt at få etableret en sund sammensætning af tarmbakterierne, blandt andet ved hjælp af probiotika (sunde mælkesyre-og tarmbakterier).

Man skal være opmærksom på, om man kan lide af fødemiddel-intolerans eller allergi over for bestemt ting, som man så skal undgå. F.eks. tomater og citrusfrugter. Det er vigtigt, at du sammen med din læge finder årsagen til dine symptomer og bøvser.

Mavesyre er nødvendig for en ordentlig fordøjelse. Mange med refluks har i virkeligheden problemer med for lille produktion af mavesyre.

Mangel på mavesyre øger også risikoen for parasitter og infektion med bakterier, f.eks. Helicobacter pylori, der har svært ved at vokse i maven, når syreproduktionen er høj nok.

Manglende mavesyre øger også risikoen for knogleskørhed med hofteledsbrud. Blandt andet på grund af mangel på let optagelige mineraler, som f.eks. magnesium, kalium og calcium, og B12-vitamin.

Det har også vist sig, at syrepumpehæmmere, f.eks. omeprazol,  øger risikoen for skrumpelever og kan gå ud over hjernen.

Rødbeder og rødbedesaft kan være en god hjælp. Ved overvægt er det en stor hjælp med et vægttab. Det, som mest sætter sig på maven, er sukker og andre kulhydrater som f.eks. hvidt mel og brød.

Det er godt at spise langsomt og tygge maden grundigt. Det nedsætter risikoen for at få refluks og bøvser, og gør det lettere at tabe sig, fordi man når at blive mæt, inden man har spist for meget.

Læs mere om refluks på www.radiodoktoren.dk

Mange gode hilsener

Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*