Hvad skal jeg stege og bage i?

Jeg har lige læst dit svar ang. stegning i rapsoli. Jeg blev forvirret, da jeg hele tiden har hørt, at rapsolie er godt at stege i, da det kan klare høje temperaturer. (Kokos skulle være det bedste at stege i) Nu læser jeg det modsatte (øv – min søn har lige købt en hel liter efter mit råd).

Er du sød at skrive, hvilke olier, der må bruges til bagning, stegning og som kold olie, hvis man vel og mærke ønsker det sundeste.

På forhånd tak.

Hilsen

Anne

 


 

Tak for spørgsmålet. Der er en en del uenighed om, hvorvidt rapsolie er godt at stege i. Nogle mener, at det kan man sagtens, og at den kan tåle høje temperaturer. Andre, herunder mig, mener ikke, den kan klare opvarmning, men evt. kan bruges til bagning, hvor temperaturen ligger på ca. 98 grader inde i bagværket.

Fedtsyresammensætningen i olierne er afgørende for, om en olie kan klare opvarmning. Polyumættede fedtstoffer påvirkes let af lys, varme og ilt, mens monoumættede og særligt mættede fedtstoffer er mere “robuste”. Rapsolie indeholder ca. 35 pct. polyumættede fedtstoffer.

Til stegning kan jeg anbefale kokosolie, olivenolie, macadamianøddeolie og smør. Kokosolie og macadamianøddeolie tåler bedst høje temperaturer.

Generelt gælder det om ikke at stege ved meget høje temperaturer. Skal man f.eks. stege noget i en wok, hvor temperaturen normalt er ret høj, kan man komme lidt vand i wokken og svitse i det til at begynde med og tilsætte olien senere.

Mange hilsner fra

Trine Vesteraa

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*