Nyheder

Hvad skal vi med de hvepse? En hel del! 

Hvepse er muligvis det mest udskældte insekt i de danske haver. Med en lille indsats kan vi leve fredeligt med dem. 

Foto: Shutterstock
16. august 2023

Hvepse er muligvis det mest udskældte insekt i de danske haver. Med en lille indsats kan vi leve fredeligt med dem. 

Hvepsen kan andet end at stikke og skabe frygt blandt mennesker. Gedehamsen, som den også kaldes, er havens økologiske skadedyrsbekæmper. Den går også biernes ærinde og bestøver blomsterne.  

Men nøj, hvor kan den være irriterende. Især her i sensommeren, hvor den sværmer om alt, der dufter lidt sødt. Dens sværmeri er egentlig helt ufarlig, men det er ret udbredt at være bange for dens brod. Derfor fægter mange rundt og laver mærkelige, gakkede gangarter, når en hveps begynder at flyve for tæt på.  

Hvepse stikker kun, når der er en virkelig god grund

Den gør dog ikke noget. Den kan hverken være udspekuleret eller hævngerrig. Det rækker intelligensen næppe til. Instinktet, derimod, kan få den til at stikke – men kun, når den for alvor føler sig truet. Det er nemlig meget energikrævende for den lille, stribede fyr at producere den gift, der giver hævelsen eller – i værste fald – den allergiske reaktion.  

Det meste af sommeren er den almindelige gedehams, som er hvepseartens navn, travlt optaget af at fange proteinrige insekter, der fungerer som foder for hvepseboets larver. Af og til kan et stykke kødpølse også gøre det ud for en proteinkilde. Det er der også lidt underholdning i: Når du ser en hveps sætte sig på maden, bør du måske bare iagttage den, når den skærer et stykke af og flyver videre. Det er helt ufarligt. 

Lad bare hvepsen hygge sig i boet

Hvepsen er altså et noget misforstået insekt. Den gør ikke nogen skade, og du behøver ikke frygte den.

Derfor er der heller ingen grund til at fjerne et hvepsebo, hvis det er etableret i en fornuftig afstand fra huset. Hvis du er allergisk over for hvepsestik, er det i sagens natur fornuftigt at holde hvepsene på ekstra god afstand. Men hvis du ikke er allergisk, er der ikke nogen grund til at nedkæmpe de små kræ.

Hvepsen er desuden et 1-årigt foretagende. Arbejderne dør, og dronningen forlader boet. Der er dog en risiko for, at en ny hvepsefamilie slår sig ned den efterfølgende sæson – men så kan du jo eventuelt fjerne boet om vinteren.  

Lok hvepse væk med pålæg eller sukkervand 

Vil du gerne drikke eftermiddagskaffen uden frygt for at blive stukket, kan du forsøge dig med lokkemad. Stil noget sodavand eller en skive kødpålæg i nærheden af stedet, hvor du helst vil være i fred. Så er hvepsene beskæftiget. 

Kilde: Samvirke

Forrige artikelDit helbred påvirkes af dit forbrug

Næste artikelPolyesterskjorten genanvendes med hjortetaksalt

Thomas la Cour

Journalist

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.