Nyheder

Hvad sker der, når vi har smerter?

27. april 2007

Er smerter reelle eller en illusion og hvorfor har kvinder flere smerter end mænd? Ny forskning skal undersøge nervesystemets funktion hos patienter med kroniske smerter.

Grundforskning om kroniske smerterDanske og kinesiske forskere skal samarbejde om et forskningsprojekt om kroniske smerter. Målet er at finde ud af, hvilke stoffer der er involverede, når nervesystemet er overfølsomt hos patienter med kroniske smerter.

Center for Sanse-Motorisk Interaktion på Aalborg Universitet skal sammen med kinesiske forskere undersøge nervesystemets funktion hos patienter med kroniske smerter.Forsøgene skal i første omgang foretages med rotter, hvor forskerne skal finde ud af, hvilke stoffer i centralnervesystemet, der er involverede, når nervesystemet sensibiliseres i forbindelse med kroniske smertetilstande.Forskningen foregår i KinaSelve projektet gennemføres i Kina, da de kinesiske myndigheder har tilbudt en million til støtte til projektet, og det kan de danske myndigheder ikke hamle op med, fremgår det af en pressemeddelelse fra Aalborg Universitet.”Den viden, der genereres, vil naturligvis komme Aalborg Universitet og Danmark til gavn på sigt. Men vi står bare ikke først i videnskæden”, siger professor og smerteforsker Lars Arendt-Nielsen fra Aalborg Universitet.Hvorfor brænder chili i munden?Resultaterne fra den dansk-kinesiske grundforskning skal senere føre til, at de samme fænomener skal undersøges hos mennesker.Forskerne håber på, at forskningen kan være med til at besvare en lang række uafklarede forhold omkring smerte og smerteopfattelse som f.eks.: hvorfor chilipeber brænder i munden og hvorfor smerten ikke kan stoppes med det samme, hvorfor kvinder oplever flere smerter end mænd, hvorfor smertepatienter mister hjernemasse, hvilken betydning genetiske forhold har på smerter og om smerter er reelle eller en illusion?

Kilde: Danske Fysioterapeuter.

Forrige artikelKartofler bedre end ris og pasta

Næste artikelHvordan er danskernes idrætsvaner?