Nyheder

Hvad vejer sundhed?

Foto: Adobe Stock
28. april 2021

Der har i mange år været fokus på vægt som et parameter for sundhed. Men det er ifølge udvalgte diætister en forkert præmis. De mener, at man glemmer mange facetter, når man lader et tal være den afgørende faktor for sundhedstilstanden, og at man faktisk risikerer at skabe nye problemer ved at have så ensidigt et fokus.

Overvægt er et problem. At være tyk er farligt. Fedme kan tage livet af dig. Er du derimod slank, er du nok også sund. Sådan har paradigmet mere eller mindre været i en årrække. Men der er problemer koblet til den præmis, mener diætist Inger Bols. Hun arbejdede i mange år med at hjælpe sine klienter med at tabe sig, men måtte på et tidspunkt erkende, at det mål var forfejlet.

For selvom det lykkedes de overvægtige at smide nogle kilo, mens de var i et forløb med Inger, kom mange igen nogle år efter. På det tidspunkt vejede de endnu mere, end de gjorde i udgangspunktet, og flere havde fået et forstyrret forhold til mad. 

[relateredehistorier]

Inger Bols forklarer, at det var en svær dag for hende, da det gik op for hende, at det, hun havde arbejdet på i mere end 20 år, var en illusion. Det sunde, langvarige vægttab fandtes ikke. Ikke indenfor de rammer, hun kendte og færdedes inden for i hvert fald. Derfor begyndte Inger Bols at søge ny viden til at hjælpe sine klienter, og resultatet af den rejse deler hun i sin nye bog “Intuitiv spisning – vejen til vægtneutral sundhed”.

Her gør hun op med ideen om, at vægt er det bærende parameter for sundheden, og har i stedet fokus på, hvordan man kan skabe en sundere livsstil i bred forstand.

Forskning viser vejen

I bogen trækker hun på en lang række nyere forskning, der alt sammen peger på, at slankekuren er et forfejlet projekt. En holdning, som flere førende eksperter herhjemme deler. For faktum er, at de for langt størstedelen ikke holder i længden, og at en del udvikler dårligt mentalt helbred eller et forstyrret forhold til mad som resultat af den restriktive diæt og deres fejlslagne vægttab.

Inger Bols mener dermed ikke, at det er forkert at tabe sig, eller at det er umuligt. Men hun arbejder ud fra en præmis, der ikke har sit fokus rettet mod det specifikke mål. Hun hjælper derimod sine klienter med at få en bedre kontakt til deres krop og hvordan man sagtens kan arbejde med at fremme sin sundhed, uden at det nødvendigvis har noget at gøre med, hvordan man ser ud.

– Min pointe er, at du ikke nødvendigvis behøver at tabe dig for at blive sund. Uanset din nuværende vægt og nuværende livsstil ved hverken du, jeg eller lægen, hvad din naturlige vægt er, når du lever sundt, siger hun.

Lær at lytte til kroppen

Helt konkret handler intuitiv spisning om at skabe en bedre forståelse af kroppens signaler for sult og mæthed, samt at flytte fokus væk fra dårlig samvittighed og over på selvomsorg, nydelse, velvære og accept. Inger Bols forklarer, at det på sin vis går ud på at leve mere, som mennesker gjorde engang, hvor vi spiste, når vi følte et behov, stoppede, når behovet var indfriet, og ikke dunkede os selv oven i hovedet for at have gjort det. 

Filosofien bag intuitiv spisning er ikke slået bredt igennem blandt den danske diætiststand, men vinder indpas flere steder og i flere kredse – blandt andet i England og Australien, hvor Bols har taget sin uddannelse. 

Forrige artikelVejen banes for mere biodiversitet

Næste artikelSærlige mærkevarer er i fremgang

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.