Krop

Hvæs, hiv og pib

Foto: Shutterstock
7. december 2020

Hvordan hjælper du dit barn med astma og astmatisk bronkitis? Snævre luftveje og ekstra slimproduktion – ikke underligt, at vejrtrækningen kræver mange kræfter, når et barn har astma/astmatisk bronkitis.

Det er meget ubehageligt og kan føles utrygt, når vejrtrækningen er besværet. Desværre er det virkeligheden for mange børn.

Cirka hvert tredje barn under tre år oplever mindst ét tilfælde af astmatisk bronkitis. Cirka hver tredje af dem får senere stillet diagnosen astma. I Danmark har 7-10 % af skolebørn astma. 80 % af dem starter med at få symptomer før femårsalderen.

Lad os se på, hvilke muligheder der findes for at hjælpe dit barn, hvis I har astma eller astmatisk bronkitis inde på livet.

Hvad er astma og astmatisk bronkitis?

Astma og astmatisk bronkitis er som udgangspunkt den samme tilstand. Det kaldes for astmatisk bronkitis når det opstår hos de små børn og i forbindelse med en infektion. I artiklen her vil vi derfor af nemheds grunde bruge betegnelsen astma.

Astma er en sygdom i lungerne, der skyldes en inflammation. Inflammationen skubber til immunforsvaret og får dermed slimhinderne til at hæve og producere ekstra slim som en form for beskyttelse. Det kan f.eks. udløses af røg, lugte, dampe, støv og allergener. Som udgangspunkt er det en klog reaktion, at kroppen gerne vil beskytte lungerne. Men problemet opstår, når immunforsvaret overreagerer på forholdsvis uskadelige påvirkninger, og når inflammationen ikke forsvinder igen.

Der findes medicin, som kan dæmpe barnets  astmasymptomer. Hvis dit barn har brug for medicin, skal du selvfølgelig drøfte dette med jeres læge.

Hvad er årsagerne til astma?

Du har også mulighed for at arbejde dybere med årsagerne til dit barns astma. Astma er som sagt en reaktion fra immunforsvaret. Derfor kan du med fordel fokusere på at få dit barns immunforsvar i balance, så det ikke overreagerer.

Når du vil arbejde med immunforsvaret, kommer du ikke uden om fordøjelsen. Her sidder 70-80 % af immunforsvaret. Det er især bakterierne i tarmen, som har stor betydning for immunforsvaret. Sammensætningen af bakterier og andre mikroorganismer i tarmen kaldes tarmens mikrobiota. Det er vigtigt for immunforsvaret, at mikrobiotaen er varieret med mange forskellige typer af bakterier. Samtidig skal der være overvægt at gavnlige bakterier.

Undersøgelser har vist, at europæere har cirka halvt så mange forskellige bakteriearter, som naturfolk har. Derudover viser undersøgelser, at 25 % af danskere har yderligere 40 % færre forskellige arter. Årsagerne hertil formodes at være bl.a. forbug af antibiotika, tilsætningsstoffer i maden som f.eks. sødemidler, pesticider, overdreven hygiejne og mindre kontakt til naturen og til husdyr.

Undersøgelser har faktisk vist, at børn, der har fået antibiotika som små, har større risiko for at få astma senere. Det samme gælder børn, hvor deres mor har fået antibiotika under graviditeten. Antibiotika redder liv, men forstyrrer samtidig tarmens bakterier, så derfor er der god mening i, at antibiotika forstyrrer immunforsvaret.

Det er derfor afgørende at hjælpe dit barns fordøjelse til den mest optimale tilstand.

Styrk dit barns fordøjelse

Basis for en sund fordøjelse med mange sunde bakterier er en sund og varieret kost med især mange grøntsager. Grøntsager indeholder fibre, der ikke kan fordøjes i tyndtarmen, men fortsætter ned til tyktarmen, hvor de er yderst gavnlige og vigtige for tarmens bakterier.

Mange børn er ikke så begejstrede for grøntsager i lange baner. Det kan derfor være nødvendigt at være lidt kreativ for at få dit barn til at spise mindst 5 portioner af grøntsager hver dag – gerne flere. Server grøntsager til så mange af dit barns måltider på dagen som muligt.

  • Lav en flot grøn smoothie til morgenmad med frosne grøntsager og sød den med banan. Server med frisk frugt, kokosmel og kakaonips ovenpå
  • Put revet squash i klatkager, pandekager og vafler bagt på fuldkornsmel
  • Læg hapse-grønt i madpakken hver dag
  • Server en skål med grøntsager og lidt frugt til eftermiddagsmad hver dag
  • Tilsæt revne grøntsager i kødsovsen, frikadellerne osv.
  • Server en lækker grøntsagssuppe.

Ud over de vigtige grøntsagsfibre er det også vigtigt for fordøjelsen at få tilstrækkeligt med sunde fedtsyrer. De er bl.a. vigtige for tarmens slimhinde. Spis økologiske koldpressede olier, nødder, frø, kerner og fede fisk uden tungmetaller. Koldpresset økologisk kokosolie har vist at have en god effekt på en sund tarmslimhinde og også for en sund mikrobiota.

Undgå mest muligt raffinerede fødevarer – især hurtige kulhydrater og tilsætningsstoffer som konserveringsmidler, sødemidler og emulgatorer. De kan som sagt påvirke tarmbakterierne i negativ retning.

Studier tyder på, at et tilskud af gavnlige tarmbakterier, kaldet probiotika, kan nedsætte alvoren af astmaanfald hos børn. Du kan f.eks. finde et probiotikatilskud tilpasset dit barns alder i din lokale helsekostbutik. De findes både som dråber, pulver og tyggetabletter. Se gerne efter et produkt med mange forskellige stammer og et højt antal stammer på 3-5 milliarder i en dagsdosis.

Vitaminer styrker immunforsvar

Immunforsvaret har i høj grad brug for vitaminer og mineraler for at fungere optimalt. Zink, selen, D-vitamin, A-vitamin med flere spiller en stor rolle. Det er derfor en god ide at give dit barn en letoptagelig multivitamin i god kvalitet. Der kan være behov for at supplere ud over en multivitamin. Ekstra D-vitamin om vinteren er ofte nødvendigt. Nogle multivitaminer til børn indeholder ikke ret meget zink, så her kan også være brug for supplement.

A-vitamin kan f.eks. suppleres med en god kvalitetslevertran, der samtidig giver vigtige omega 3 fedtsyrer. Vælg en god kvalitet som Nordic Naturals Cod Liver Oil.

C-vitamin og magnesium må du gerne være ekstra opmærksom på. De virker meget afbalancerende på immunforsvaret. Der er typisk ikke så store mængder i en multivitamin, da de fylder en del. C-vitamin findes både som tyggetablet og flydende. Giv det gerne flere gange dagligt, da det meget hurtigt udskilles af kroppen igen.

Magnesium findes som flydende og også som creme/lotion, hvilket er meget anvendeligt til børn. Magnesium har også en afslappende virkning på muskelvæv, hvilket kan hjælpe til at luftvejene ikke trækker sig så meget sammen. Smør gerne barnet kort før sengetid, da magnesium samtidig har en positiv effekt på søvn.

Måske er der noget, dit barn ikke tåler så godt

Når immunforsvaret er ude af balance, er det også vigtigt at overveje, om der kan være fødevarereaktioner til stede. Hvis barnet spiser noget, som det ikke tåler så godt, så bliver fordøjelsen og dermed også immunforsvaret forstyrret. Derfor kan det være nødvendigt at udelukke nogle fødevarer i en periode.

Det er svært at teste for alle typer af fødevare-reaktioner. Blodprøver hos lægen giver kun et lille udsnit af mulige reaktioner. Derfor kan det være en god ide at opsøge en dygtig behandler/kostvejleder, der kan hjælpe med udredningen. Hvis I gerne vil prøve jer frem, kan I udelukke alle mejeriprodukter og gluten i 6 uger og se, om I opnår en forbedring. Hvis ikke, så opsøg eventuelt en behandler, som kan hjælpe jer videre. Hvis I fortsætter med mejerifri kost, så kan det være nødvendigt at supplere med et tilskud af kalk/magnesium.

Naturlige midler og metoder

Der findes forskellige naturlige midler, som kan hjælpe ved astma.
Det homøopatiske middel Drosera Comp er et godt middel til børn med astma. Giv 5-10 dråber 3 gange dagligt. Hvis barnet også døjer med infektioner i luftvejene, kan man med fordel kombinere med Ferrum Phos D12.

Hvis barnet oplever, at næsen nemt stopper til, så kan en homøopatisk næsespray, f.eks. Luffeel Næsespray, være en god hjælp.

Zoneterapi kan hjælpe til at styrke og afbalancere alle kroppens organer. Det kan være en rigtig god kombination med de andre tiltag fra artiklen her.

Beskyt dit barn

Vær selvfølgelig også opmærksom på at udelukke de påvirkninger i barnets hverdag, som har en negativ virkning på luftvejene. Os fra stearinlys og brændeovne er ikke sundt for nogen, og slet ikke for børn med astma. Det samme gælder for forurening fra trafik og industri. Få også gerne tjekket, om der skulle være skjult skimmelsvamp i jeres bolig. Det kan i høj grad påvirke luftkvaliteten og sundheden.

Luft gerne ud flere gange dagligt. Undgå at bruge spray, når det vælges rengøringsmidler, skønhedsprodukter mm. Hold også øje med, hvordan besøg i svømmehallen påvirker barnet, da klordampene kan give en forværring.

At få dit barns immunforsvar i balance sker ikke natten over. Det tager tid og indsats. Men indsatsen er i høj grad det hele værd. Du hjælper dit barn til en bedring af astmaen, og samtidig styrker du hele dit barns sundhed. Du forebygger at dit barn senere hen kommer til at få problemer med sit immunforsvar. Det er derfor en stor gave, du giver dit barn, som potentielt kan vare hele livet.

Forrige artikelHvem er din ven, når du har ondt i maven?

Næste artikelLungen – det svage organ

Anette Straadt

Sundhedsplejerske
Skribent på Naturli siden 2011.

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.