Nyheder

Hver 20. dreng fødes med let misdannet penis

30. april 2007

Hormonforstyrrende stoffer fra perfume mistænkes for at være årsag til, at 5 % af de danske drenge er født med penismisdannelsen hypospadi, som betyder, at urinrøret ikke munder ud på spidsen af penis, men længere nede.

Drenge med denne afvigelse kan have vanskeligt ved at tisse, uden at det sprøjter ukontrolleret. I svære tilfælde er det umuligt at tisse stående, skriver Jyllands-Posten. Forskere fra Rigshospitalets afdeling for vækst og reproduktion har undersøgt 1.072 danske drenge, der er født mellem 1997 og 2004.

Umiddelbart efter fødslen så kun 1,3 pct. af børnene ud til at lide af hypospadi, men da man undersøgte børnene som treårige, var tallet steget til knap 5 pct. Pga. forhudsforsnævringer, som man vokser fra, kan en misdannelse være svær at spore.

Andelen af drenge med hypospadi kan således vise sig at være endnu større, når man undersøger børnene igen om et par år. Ifølge Henrik Leffers, forskningsleder på Rigshospitalets afdeling for vækst og reproduktion, hænger forekomsten af hypospadi nøje sammen med den dalende sædkvalitet, stigende tilfælde af testikelkræft og problemer med testikler, der ikke falder ordentligt ned i pungen.

Hormonforstyrrende stoffer fra bl.a. kosmetik og parfume mistænkes for at være de store syndere.

»Vi ved, at ftalater kan give mus hypospadi. Det er ikke bevist, at det også forholder sig sådan med mennesker, men det er vores hypotese,« siger Henrik Leffers. Han understreger, at man ikke videnskabeligt kan sige noget om udviklingen i antallet af penismisdannelser, men anser det for meget sandsynligt, at flere nyfødte drenge i dag har lidelsen end for bare 20-30 år siden.

FinlandEn finsk undersøgelse viser, at kun én ud af 200 børn i Finland har en tilsvarende misdannet penis. Det stemmer ifølge Henrik Leffers godt overens med den øvrige statistik fra landet. »Finske mænd har den absolut bedste sædkvalitet og det laveste antal testikelkræfttilfælde i Skandinavien. Derfor er det naturligt, at de også har færre tilfælde af hypospadi. Men de nyeste tal antyder, at udviklingen er ved at vende,« siger han og peger på landets stigende levestandard som en del af forklaringen.

»Jo rigere et land er, jo værre står det til. Det er f.eks. kendt, at jo flere penge man har, jo mere bruger man på kosmetik og parfume,« siger han.

Henrik Leffers råder kvinder til at være påpasselige med, hvilke stoffer de udsætter sig selv for, men erkender, at det kan være vanskeligt at beskytte det ufødte barn.

»Testiklerne dannes i løbet af de første seks uger af graviditeten. Det er slet ikke sikkert, at moderen ved, at hun er gravid endnu på det tidspunkt,« siger han.

Kilde: Jyllands-Posten og Berlingske Tidende

Forrige artikelÆbler kan gasses til at se friske ud

Næste artikelFitnesscentre for hjernetræning

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.