Mange tror, de har fødevareallergi uden at have det. I halvdelen af tilfældene er problemet et andet, viser tysk forskning.
Masser af mennesker går rundt og mener at have fødevareallergi. Men det skyldes ofte for dårlig eller slet ingen diagnose, siger tyske forskere. Et hold allergologer fra universitetet i Würzburg har undersøgt 419 patienter, der var henvist til en allergiklinik på mistanke om fødevareallergi. Men efter en særdeles grundig testning blev fødevareallergi kun bekræftet i 214 tilfælde. På den konto konkluderer forskerne i den nye udgave af tidsskriftet Deutsches Ärzteblatt, at antallet af dokumenterede tilfælde af fødevareallergi er langt sjældnere end mistanken om dem. Folk kan have undgået fødevarer uden grund Det er særdeles uheldigt og kan have en stærk negativ indflydelse på patientens livskvalitet. For i mange tilfælde vil det betyde, at han eller hun hele tiden undgår specielle levnedsmidler eller altid må gå og være nervøs uden grund, siger forskerne. Omvendt kan der også være tilfælde, hvor fødevareallergi er uerkendt eller undervurderet, og det kan faktisk være potentielt livstruende – nemlig hvis personen uforvarende indtager føde, vedkommende slet ikke kan tåle. Andre sygdomme kommer på tale Derfor er det vigtigt, at lægerne holder øje med andre sygdomme, som ikke er fødevareallergi, eksempelvis intolerance eller egentlige mavetarmsygdomme. Fødevareintolerance er meget kompleks. Den kan have meget diffuse symptomer, og adskiller sig blandt andet fra fødevareallergi ved, at reaktionerne kan komme langt senere og i øvrigt kan have meget lang varighed. Ved en allergi, derimod, reagerer kroppen umiddelbart eller højst op til seks timer efter at være blevet udsat for det, den ikke kan tåle. Forskerne konkluderer, at kun en gennemgribende allergologisk undersøgelse kan be- eller afkræfte, om et menneske har fødevareeallergi. Og det er en sag for eksperter, siger de.
Kilde: Politiken