Nyheder

Hver fjerde risikerer høreskader

17. januar 2012

Der er sket meget på området for mobile musikafspillere siden walkman’en blev introduceret i 1970’erne. Udviklingen giver høreskader.

Det er ikke al teknologisk udvikling, der hjælper menneskeheden på længere sigt. Ganske vist er mange af os begejstrede for de nye mobile medieafspillere, så vi kan se videoer og høre musik på farten, men afspillerne øger antallet af høreskader.

Smart teknik giver høreskader

Problematikken opstod i 80’erne, da walkman’en var populær. Lang tids høj musik hver eneste dag er ikke godt for ørerne. Men datidens walkman var ikke så skadelig for ørerne som nutidens medieafspillere. Dels var høretelefonerne dengang den gamle, åbne type, der sad uden på ørerne, og dels var der grænser for, hvor mange timer, man gad lytte til kassettebånd på en mobil afspiller, der løb tør for strøm i tide og utide. De nye smartphones, iPods m.v. er som oftest udstyret med de moderne høretelefoner, hvor lyden ledes ud af propper, der stoppes ind i – eller helt tæt på – øregangen. Lyden er digital og langt hårdere i diskanten end tidligere tiders analoge kassettebånd. Derudover kan de holde strømmen ganske længe og skal blot sættes til opladning en gang i døgnet, og vi kører sjældent træt i musikudvalget; vi kan hele tiden finde nye numre på internettjenester. Vi hører musikken, mens vi træner, går, venter eller keder os. For den yngre generation er der tale om mange timer hver dag.

Unge hørte musik med 89 db

Israelske forskere fra universitetet i Tel Aviv har undersøgt musikforbruget og det gennemsnitlige lydniveau hos 300 unge, der dagligt hører musik på en bærbar musikafspiller. Undersøgelsens konklusioner var ret nedslående; mere end hver fjerde af de 300 unge havde en forhøjet risiko for at udvikle en høreskade inden de fyldte 40. Lydniveauet var i gennemsnit 89 decibel, der indebærer risiko for alvorlige høreskader.

– Om 10-20 år vil det være for sent at indse, at en hele generation af unge mennesker lider af høreskader med tidligere end forventet fra naturlig aldring, siger lederen af undersøgelsen, Chava Muchnik til MetroXpress.

Høreskader kan give problemer på arbejdsmarkedet

Landsformand for Høreforeningen, Søren Dalmark, er bekymret for fremtiden.

– På arbejdsmarkedet vil vi se problemer med de mennesker, der ikke hører så godt. Konsekvenserne kan være, at rigtig mange mennesker ikke er anvendelige på arbejdsmarkedet. Enten fordi de ikke kan være på fuldtid, eller fordi der er mange job, de ikke kan magte med nedsat hørelse, siger Søren Dalmark.

Høreforeningen efterlyser flere kampagner med fokus på problematikken.  

Forrige artikelForkølelse – sådan undgår du den

Næste artikelUndersøgelse af ADHD-medicin ønskes