Nyheder

Hver tiende får infektion på sygehus

10. december 2008

Stort antal sygehuserhvervede infektioner viser behov for forbedring af infektionshygiejniske standarder, mener Statens Serum Institut

Antallet af patienter, der får en infektion under indlæggelse på sygehus, er stadig alt for højt. En netop afsluttet såkaldt landsprævalensundersøgelse fra det centrale afsnit for sygehushygiejne på Statens Serum Institut viser, at der er 8,7 infektioner for hver 100 undersøgte sygehuspatienter. Men hvis undersøgelsen havde omfattet flere end de fire undersøgte infektionstyper, som indgik i undersøgelsen, havde tallet været højere, påpeger lederen af det centrale afsnit for sygehushygiejne på Statens Serum Institut, afdelingslæge Elsebeth Tvenstrup Jensen.
»De infektioner, vi ikke talte med denne gang, udgjorde ca. 25 pct. af det samlede antal ved sidste undersøgelse i 2003. Hvis vi havde medtaget dem, havde tallet måske været 11,6. Det er uacceptabelt højt, og det skal længere ned,« siger Elsebeth Tvenstrup Jensen.
Sårinfektioner efter operationer er den største gruppe infektioner og står for 38 pct. af det samlede antal sygehusinfektioner i undersøgelsen. Det er en betydelig stigning i forhold til den seneste undersøgelse fra 2003, hvor sårinfektioner stod for knap 25 pct. af infektionerne.
»Vi kender endnu ikke årsagen til denne tilsyneladende stigning, men vi er i gang med et analysearbejde. Vi vil også følge op på netop sårinfektioner, når vi gentager prævalensundersøgelsen til foråret,« siger Elsebeth Tvenstrup Jensen.
Tre ting kan hjælpe Tre initiativer kan hjælpe med at få antallet af sygehusinfektioner bragt ned, mener Elsebeth Tvenstrup Jensen: Den Danske Kvalitetsmodel skal rulles ud og være med til at stille formelle krav, som sygehusene skal opfylde. De eksisterende infektionshygiejniske standarder på sygehusene skal revideres. Endelig skal hygiejneorganisationerne på sygehusene sikres en ordentlig normering, så der bliver tid til auditbesøg, opfølgning og undervisning. Derimod mener Elsebeth Tvenstrup Jensen ikke, at det er muligt at sige, præcis hvor stor betydning det aktuelle spørgsmål om rengøringsstandarder har for antallet af sygehusinfektioner.
»Det skal ikke tolkes derhen, at der ikke skal være rent på sygehusene. Det spørgsmål er ikke til diskussion,« siger Elsebeth Tvenstrup Jensen.
Statens Serum Institut vil fremover gennemføre landsprævalensundersøgelser af sygehuserhvervede infektioner to gange årligt.
Kilde: Dagens Medicin

Forrige artikelIntelligente mænd har bedre sæd

Næste artikelMotion mindsker risikoen for brystkræft

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.