Sind

Hverdagsmanipulation: Sådan bevæger du dig fra offer til mester

Alle er med jævne mellemrum manipulerende i vores adfærd. For eksempel når vi opdrager vores børn, eller når vi forsøger at opnå eller undgå noget i hverdagen.

Foto: Shutterstock
8. maj 2024

Vi manipulerer alle sammen, hvis vi gerne vil opnå noget eller skubbe en sag i en bestemt retning. Derfor giver det mening at forstå mekanismerne bag manipulation! Vi klæder dig på, så du bliver i stand til at kunne spotte den på lang afstand, forstå den og måske udnytte den til din fordel.

Når vi hører om ”manipulation”, hælder vi ofte til en sort/hvid-tankegang. Der er en manipulator og et offer. Der er en rollefordeling. Manipulatoren udøver sin sorte magi og forfører det uskyldige offer. Men sådan er det meget sjældent. Én ting gælder dog altid for manipulationens parter: De er styret af komplementære behov. Det manipulatoren bringer til bordet, er noget, som offeret er tiltrukket af eller umiddelbart ikke selv har. OG det offeret tilbyder og bidrager med, kan være med til at fuldende manipulatorens drømme. 

Offer eller medspiller

Det vigtigste i forståelsen af din egen rolle er at skelne mellem at være offer og medspiller. Et offer er ufrivilligt, en medspiller er frivillig. Det kræver mod at indrømme, at man reelt ikke er offer, men har valgt at være medspiller – fordi det er mere bekvemt eller fordelagtigt. Tilsvarende er det vigtigt at indse, når du er offer. Det vil sige, når du føler dig tromlet, udelukket, nedgjort. Da må du handle på din følelse, forsøge at forstå din egen og manipulatorens rolle og handle derudfra.

”Det kom bag på mig, at han kunne være sådan”, ”jeg tænkte, at hun ville ændre sig med tiden, når hun lærte mig at kende”, og ”jeg var overbevist om, at det var vejen til at realisere min drøm”. Kan du genkende sådanne formuleringer? Umiddelbart er rollerne fordelt. Jeget er offeret, som er blevet forført af falske løfter og fantastiske udsigter til et skønt liv, en ligeværdig relation, indfriede ambitioner. Kigger du bag dette, har offeret umiddelbart fralagt sig ansvaret for de bristede drømme. Offeret har ladet sig forføre, fordi han/hun ville opnå noget – gennem manipulatoren.

Kend forskellen

Ond manipulation er noget helt andet!

I sjældne tilfælde kan en dreven manipulator kortvarigt agere, som om han/hun er offeret, og spille ”passiv”, alene for at få den ønskede opmærksomhed, hjælp, velvilje eller tilgivelse. Her skal du være opmærksom! Når den hvide løgn bliver sort, skal du som potentielt offer droppe enhver form for blåøjet-hed!

Der er en afgørende grænse mellem 1) at blive forført, guidet, ledet og 2) at blive løjet for, truet og tvunget. Når du møder en person, som bevidst og konstant manipulerer dig i en retning, som du udtrykkeligt ikke ønsker, taler vi ikke om den type ”hverdagsmanipulation”, som denne artikel handler om.

Når du møder en ”ond manipulator” vil du opleve det som et overgreb eller en trussel, som kan mærkes i hele kroppen. Her kæmper du en ulige kamp mod magtsyge, narcissistiske eller psykopatiske personlighedstræk, som selv den sejeste og mest velfunderede person ikke kan beskytte sig mod. Her er der kun én vej, og det er væk!

Offeret er ikke viljeløst, men et ’ambitiøst’ menneske med en drøm om kærlighed, karriere, fællesskab, status, anerkendelse, opmærksomhed. Offeret har – bevidst eller ubevidst – ageret på en forestilling og forventning om, at ”den anden” – manipulatoren, forføreren, lederen – skulle muliggøre offerets egen drøm.

Vi manipulerer allesammen

Når vi taler om manipulation, vil vi ofte tænke  ”Den Store Forfører”, ”Den Charmerende M/K” eller ”Den Drevne Forretningsmand/kvinde” – figurer, som vi ser på film, i krimier og lignende. Dette er karikaturen af et forførisk og manipulerende menneske. Virkeligheden er langt mere nuanceret og kompleks. 

Alle er med jævne mellemrum manipulerende i vores adfærd. For eksempel når vi opdrager vores børn, eller når vi forsøger at opnå eller undgå noget i hverdagen. Hvide løgne og ’gode’ historier bliver flittigt brugt, når vi vil dreje noget i en bestemt retning. Vi ønsker eksempelvis, at vores børn spiser sundt, sover nok og ikke kommer til skade.

Ergo bruger vi drevent afledningsmanøvrer og belønninger som et middel til at få dagen til at glide og skabe gode og trygge rammer for vores børn. Vi manipulerer i allerbedste mening. Og når børnene så begynder at opdage, hvad vi gør, må vi lære at give slip og – i hvert fald i et vist omfang – give plads til deres opfattelse og nye rolle.

Forførerens dagsorden

Set fra manipulatorens side er der sjældent decideret skjulte motiver bag hans/hendes handlinger. Det er jo fuldt legalt at agere ud fra egne behov og overbevisninger. Manipulatoren tager således typisk initiativet, er aktiv og åben omkring sin vilje, sin plan, sin drøm. Når denne kræver andre menneskers deltagelse, behøver den nødvendige forførelse heller ikke være særlig mistænkelig. Forførerens dagsorden er oftest åbenlys, og fremstår netop derfor overbevisende. 

Vi bliver med andre ord forført af ”Den Stærke Leder”, fordi det giver os tryghed og retning, især hvis vi føler, at vi mangler dette. Ved at give denne opgave til en sådan manipulator, vil han/hun opnå den følelse af magt over situationen og adgang til muligheder, som han/hun har savnet. For ser du bag manipulatoren, vil du ofte opdage et stort behov for anerkendelse og tryghed. Manipulatoren kan ikke hvile på laurbærrene – eller i sig selv – men må hele tiden søge bekræftelse og booste sin selvtillid, fordi han/hun netop ikke helt stoler på verden og andre. Den skal styres, for at han/hun kan føle sig tryg.  

I dialog med manipulatoren

Selv den velmenende manipulator kan meget let komme til at overtræde andres grænser. Han/hun arbejder jo målsat på at realisere sin og – i hans/hendes perspektiv – jeres fælles drøm. Det er til gengæld din opgave at gøre opmærksom på, når det sker. Du er ikke ”det lille barn”, som kan forvente, at den ”voksne/forælderen” automatisk ser dig og dine behov. ­Manipulatoren er reelt din ligemand, hvor rollerne måske ’bare’ trænger til
at blive omdefineret.

Sådan ændrer du rolle fra offer til mester

Spot, forstå og håndter

Med denne øvelse bevæger du dig gennem 3 trin, hvor du lægger ud med at stoppe op og identificere uønsket manipulation, herefter lærer du at forstå, hvad der sker – og endelig er målet så, at du håndterer situationen og tager ansvar.

 

SPOT

Opdag uønsket manipulation!

Mærk efter:
Dyb skuffelse, tristhed/sorg, vrede?

Besvar:
Hvor er din grænse?

Vejen frem:
Konfliktløsning, forventningsafstemning, eller ­ultimativt en adskillelse.

 

FORSTÅ

Se, hvad der ligger bag!

Mærk efter:
Uklarhed, irritation og ­afstand?

Besvar:
Hvilke behov/drømme er manipulatoren styret af? Og du selv?

Vejen frem:
Dialog om fælles mål og muligheder for at støtte hinanden.

 

VÆLG

Find ud af, hvad du selv vil!

Mærk efter:
Engagement og vilje?

Besvar:
Hvad ønsker du at få/­bidrage med?

Vejen frem:
Accept af egen rolle i at ­blive ’ledet’ mod et fælles mål.

Eller:
Aktiv indsats og eget ­ansvar for egen drøm.

”Vaner forgår ikke så let”, siger et gammelt ordsprog. Ergo må du ruste dig med tålmodighed og også selv træde ind i den guidende rolle. Giv manipulatoren tid til at se fordelene ved at give dig plads. Når manipulatoren så føler sig anerkendt for sin hidtidige indsats, og du udviser tilsvarende kompetence og vilje, vil du ofte opleve en stor glæde og lettelse hos den velmenende manipulator. Langt om længe kan han/hun slippe en del af an­svaret. Som når et ungt menneske melder ud, at nu kan det stå selv. Og den voksne, mentoren, forælderen kan slippe taget og betragte drømmen folde sig ud. 

Samme mål, nye roller

Når du oplever, at du ikke (længere) vil eller har behov for at følge manipulatorens, forførerens eller lederens vej, skal du være indstillet på at udtrykke dig ­tydeligt omkring egne ønsker og behov. Når du indleder en dialog med manipulatoren, skal I have afstemt jeres forventninger til hinanden på ny.

Måske forventer du i virkeligheden for meget af ”manipulatoren”? Måske er det tid til, at du selv træder mere ind på scenen, tager ansvar og initiativ, så din manipulator trygt kan træde et skridt tilbage og give dig mere plads? Husk hvad det er, du og manipulatoren vil opnå. Hvis målet er fælles – og dermed ingen af jer ønsker, at jeres veje skal skilles – handler det om, hvordan I bedst kommer frem til målet. Hvad kan I hver især byde ind med? Hvad er I hver især gode til?

Bliv mester i manipulation

Grundlæggende handler manipulation om tre ting: Behov, drømme og vilje. Har du både drømmen og viljen til at forfølge den? Har du brug for en ”leder” til at støtte dig til? Eller kan du selv se retningen og er klar til selv at styre – manipulere – skibet?

Enhver drøm begynder med at visualisere den. Skal du lede dig selv – fremfor at lade dig lede – skal du kende målet. Og du skal vide, hvad du er villig til at gøre for at nå det.

Du vil uden tvivl opleve, at har du et mål, vil de midler og metoder, du skal benytte til formålet, sætte din moral på prøve. Hvad kan min drøm betyde for andre? Hvordan kan/skal/vil jeg selv ”manipulere”, lede og sætte min vilje igennem?

Når du sidder med disse overvejelser, så husk de ledere – forførere og manipulatorer – du beundrer. Dem, der har formået at holde fokus og samtidigt styrke, udvikle og lytte til dem, der gerne ville bidrage og tage ansvar. Husk, hvordan du selv har oplevet ”manipu­lation” – på den gode, konstruktive og omsorgsfulde måde. Og vælg da din egen vej. 

Forrige artikelUnge er mere nedtrykte end før

Næste artikel10 skridt væk fra din fobi

Birgitte Aagaard

Coach
Skribent på Naturli siden 2010.