Nyheder

Hvert femte barn er særligt sensitivt

27. august 2014

ADHD-diagnoser og diagnoser indenfor autismespektret har været i kraftig vækst de sidste tyve år. Meget tyder dog på, at en stor del af de diagnosticerede blot er særligt sensitive.

Et barn, der trækker sig ind i sig selv og undgår socialt samvær, bliver ofte opfattet som autistisk. Indadvendthed bliver tit tolket som et tegn på autisme. Et barn, der er meget udadreagerende og reagerer fysisk voldsomt, bliver ofte beskyldt for at lide af ADHD. Men begge tilfælde kan bunde i sensitivitet.

Sensitivitet har mange ansigter

Vi er alle sensitive, men nogle børn og voksne er mere sensitive end gennemsnittet. De observerer og aflæser alt omkring sig i større eller mindre grad, og det kan efterlade et behov for at fordøje de mange indtryk i ro og fred. Derfor kan særligt sensitive børn have behov for at søge væk fra flokken for at finde fred.

Sensitiviteten kan udtrykke sig på mange måder. Måske kan barnet ikke lide at få sand på fingrene i sandkassen. Måske reagerer barnet voldsomt på pludselige, høje lyde. Måske er barnet særlig kritisk, når der skal vælges tøj at tage på, fordi trøjen kradser eller vaskemærket i bukserne generer. Måske vil barnet ikke indgå i en leg, før reglerne er forklaret tilstrækkeligt.

Op mod hver femte er særligt sensitiv

Sensitiviteten er en forholdsvis ny gren indenfor psykologien, og den er langsomt ved at vinde indpas i Danmark. I USA fylder begrebet meget i navnlig børnepsykologien, og eksperter herhjemme mener, at op mod hver femte dansker, barn som voksen, er særligt sensitiv. Det er ikke en diagnose, og den kræver ikke medicin eller behandling, men forældre med særligt sensitive børn kan gøre meget for at undgå, at sensitiviteten bliver et problem.

Fire råd til forældre med særligt sensitive børn

1: Du skal undgå at gøre sensitiviteten til et problem, og du skal ikke søge at kurere et barn for sensitivitet. Gør i stedet barnet opmærksom på de positive sider, såsom omtanke, empati, retfærdighedssans og indlevelsesevne. Gør sensitiviteten til en styrke.

2: Det er også godt med åndehuller i den travle hverdag. Sensitive børn har brug for god tid og mulighed for at lade batterierne op undervejs. Så giv jer god tid om morgenen, før I skal ud af døren, og sørg for små pauser i løbet af dagen, hvor der ikke er noget på tapetet.

3: Når der skal sættes grænser for et særligt sensitivt barn, er det vigtigt, at det sker i et roligt og varmt tonefald. Hvis du er skrap og højrøstet, bliver barnet overvældet og lukker af.

4: Ved store omvæltninger såsom skolestart, dødsfald, flytning m.v. er det vigtigt at give barnet ekstra tryghed, da det rammes hårdere end andre børn. Du skal kende barnets tegn på overstimulering og tilpasse dine krav tilstanden.

Særligt sensitive kan inddeles i grupper

Alle børn er følsomme, så sensitive reaktioner behøver ikke være tegn på en særlig sensitivitet. Det er naturligvis et spørgsmål om adfærd, der afviger betragteligt fra normalen, før man kan tale om særlig sensitivitet.

Ifølge amerikansk forskning er ca. 30 pct af de særligt sensitive udadvendte (ekstroverte), og de øvrige 70 pct er indadvendte (introverte). Derudover kan man dele de sensitive børn op i flere undergrupper. Familiekonsulent Anette Bitten Christensen, der i en årrække har beskæftiget sig med særligt sensitive børn, har valgt at opdele i henholdsvis “det sociale”, “det fysiske”, “det følelsesmæssige”, “det filosofiske” og “det temperamentsfulde” sensitive barn. De fem opdelinger er fem meget forskellige måder at udtrykke sensitiviteten. Du kan læse mere på hendes hjemmeside via linket under artiklen.

Hør mere på Sund Livsstil-messen

Du kan høre mere om de særligt sensitive på Sund Livsstil-messen i Øksnehallen, Halmtorvet i København, den 26. – 28. september. De to forfattere til bogen “Sensitive Børn” (Forlaget Aronsen 2014), psykolog Athina Delskov og pædagog Lene Sonne, kan træffes på forlagets stand, og Lene holder foredrag om emnet fredag klokken 12 ved Café Ambrosia (til venstre for hovedindgangen). Forlaget Aronsen har stand nummer 635.

Du kan få en klækkelig rabat til livsstilsmessen gennem naturli.dk. Entréen er normalt 100 kroner, men du sparer de 80, hvis du printer en rabatbillet via dette link.

Kilder: nutidensboernogunge.dk, tv2.dk

Forrige artikelBørn skal holdes fra svinestalde

Næste artikelHormonelt roderi? Vend det til din styrke!

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.