En foruroligende stor andel af de børn, der begynder i skolen, er overvægtige. Men børns vægt stabiliseres let, mens de er i voksealderen.
Det er KL’s nye database, Børnedatabasen, der har samlet skolesundhedsplejerskernes tal fra 68 pct af alle børn, der begyndte i børnehaveklassen i 2011. Tallene viser, at hver ottende barn er overvægtig, hvilket svarer til godt 7000 børn.
Et overvægtigt barn kan give forældrene mange hovedbrud – især, hvis hverken forældre eller søskende lider af overvægt. Det er primært frygten for mobning, der kan gøre forældrene ængstelige, men de lurende helbredsproblemer er et langt større problem. Der er ganske mange overvægtige børn, der allerede i teenagealderen viser tegn på forhøjet kolesterol, fedtlever og lignende helbredstruende lidelser, som man normalt forbinder med livsstilssyge voksne.
Men der er meget at gøre, hvis du har et barn i førskolen med for meget på sidebenene. Det er lettest at bekæmpe overvægten, mens barnet er i voksealderen. Det er også her, at du kan give barnet gode motions- og kostvaner, der kan holde resten af livet.
Men undgå for alt i verden at problematisere overvægten overfor barnet. Hvis du fokuserer for meget på madmængder og fremprovokerer en skam over de ekstra kilo, er kimen til spiseforstyrrelser senere i livet måske lagt. Læg hellere motion, leg og gode kostvaner ind i dagligdagen, så fedtet leges væk.
Børn, der kommer hjem fra skole eller daginstitution er tit småsultne. Tit handler sulten dog også om kedsomhed. Lav en regel om, at der ikke må spises foran tv, så al mad skal indtages ved køkkenbordet. Det sætter en automatisk begrænsning på mængderne. I stedet for pølsehorn fra supermarkedet, kan du skære grøntsager ud og lave en Skyr-baseret dip til. Rød peber, gulerod eller agurk har også noget af den søde smag, som børn får lyst til hen på eftermiddagen.
Det kan tit knibe med tiden, men hvis det overhovedet er muligt, bør du hente dit barn til fods. Så kan I lege tag-fat på vejen hjem, ligesom det i øvrigt er meget lettere at tale om dagen, når I er sammen til fods end når I sidder i en bil.
Spis aftensmaden sammen. Skab en god stemning, hvor I taler om dagen, der er gået. Det kan også have den gavnlige effekt, at I spiser langsommere og dermed mindre.
Sørg for, at dit barn får en god og sund morgenmad, der mætter. Der er ikke meget, der slår grød i den forbindelse, men det behøver naturligvis ikke være havregrød år ud og år ind. Der findes masser af spændende grødopskrifter, og du kan købe gode grødblandinger i specialbutikker som f.eks. helsekostforretningerne. Kombinér med tørret frugt efter barnets smag – lidt mandelsplinter kan også pifte en grød betragteligt op. Mætheden fra en portion cornflakes holder ikke længe, og hvis der tilmed har været sukker på, vil barnets blodsukker falde drastisk hen over formiddagen. Fuldkorn kombineret med proteiner fra et surmælksprodukt giver den mest vedvarende mæthedsfornemmelse.
Skru ned for de søde sager – og her er det vigtigt, at det gøres til et familieprojekt. Hvis du stadig sidder og guffer chokolade om aftenen, løber de gode intentioner snart ud i sandet. Gør slik og søde sager til en særlig begivenhed, og hvis du vil holde fast i fredagssnolderet kan det sagtens begrænses.
Og drik vand. Drop juice, sodavand, saftevand – med eller uden sukker. De kustigt sødede drikkevarer vil også skærpe dit barns hang til søde sager. Vand er den største tørstslukker, og så er det tilmed billigt.
Kilde: dr.dk