Nyheder

Hvidløgsdråber – superfood uden lugt

Foto: Adobe Stock
26. februar 2018

Forskning viser, at hvidløg er en rigtig god ide at indtage, hvis du vil opretholde et normalt kolesterolniveau samt forbedre blodtryk og immunforsvar – og det kan faktisk lade sig gøre uden at komme til at lugte langt væk.

Hvidløg er kendt for sin kraftige duft, smag og sundhedsfremmende egenskaber og er en af de mest udbredte former for naturmedicin, der findes – det har nemlig været kendt i århundreder og i næsten alle kulturer, er det mere end bare et krydderi til madlavning. Det har derfor været den generelle opfattelse, at hvidløg ikke kun drev vampyrer væk, men også enhver epidemi eller sygdom.

Et fed hvidløg om dagen holder doktoren fra døren

Talrige civilisationer har brugt hvidløg i århundreder – det blev endda anbefalet af Hippokrates, lægekunstens fader, og det er der en god grund til. Hvidløg er nemlig en form for superfood, som de helt tilbage i Det Gamle Grækenland brugte til medicinske formål.

Det aktive indholdsstof er en svovlholdig forbindelse, der først dannes, når løget presses eller hakkes, og som også giver den karakteristiske ­– og for nogle ubehagelige – lugt. Men det er der råd for – der findes nemlig ekstrakter som er lugt- og smagsneutrale, men som stadig indeholder hvidløgets gavnlige egenskaber.

Opnå kardiovaskulær sundhed

Traditionelt har hvidløg en lang historie som et middel, der reducerer træthed og styrker – både i forebyggelse og behandling af infektionssygdomme. I dag viser ny forskning, at hvidløg også kan forbindes med forbedret kardiovaskulær sundhed, herunder blodtryk og kolesterol.

Højt blodtryk og højt kolesterol er tilstande, der bliver mere almindelige hvert år på grund af vores stadigt mere stillesiddende livsstil. Her kan hvidløg fremme kardiovaskulær sundhed på grund af sin høje koncentration af svovlforbindelsen allicin.

Stoffet har anti-inflammatoriske, antikoagulerende og vasodilaterende egenskaber, og er altså afgørende for regulering af blodtrykket og forebyggelse af akkumuleringen af kolesterol. Desuden forbedrer dets afgiftende effekt de processer, der filtrerer blodet.

Undgå den dårlige ånde

Det er alment kendt, at hvidløg medfører dårlig ånde og ildelugtende sved. Dette skyldes et stof kaldet allyl methyl sulfid (AMS), som optages i blodet, når hvidløget metaboliseres. Efterfølgende finder AMS vej fra blodet til lungerne (hvor det forårsager dårlig ånde) og til huden (hvor det resulterer i ildelugtende sved).

Men det er faktisk muligt at få den nødvendige dosis hvidløg, uden at du skal spise flere fed om dagen – et eksempel er Kyolic – et hvidløgspræparat uden lugt og smag, der hjælper med at opretholde et normalt kolesterolniveau. Hvidløgene lagres i 20 måneder for at trække alle aktive stoffer ud og den efterfølgende ekstrakt indeholder særlige svovlforbindelser, der er vandopløselige, lugtfrie og optages godt af kroppen.

Hvidløgskoncentratet gjorde en forskel

 ”Vores forsøg viser, at lagrede hvidløgsekstrakter er effektive til at reducere forhøjet blodtryk og har potentiale ifht. at forbedre arteriel stivhed, ammation og andre kardiovaskulære faktorer hos patienter med forhøjede tal.”

Sådan skriver det videnskabelige magasin Dove Press Journal, der har forsket i netop lagrede hvidløgsekstrakter.

En, der har haft massiv glæde af hvidløgsdråberne Kyolic, er Steen V. Skånstrøm, som har mærket på egen krop, hvordan de daglige dråber påvirkede hans alvorlige åreforkalkning i kranspulsårene.

I fagtermer var ændringen ’signifikant’ og dækkede over, at Steen V. Skånstrøm var gået fra at have ”2 mm vægforkalkning med dårlige doblersignaler” (citeret fra journalen) i højre halspulsåre, til en situation, hvor han blot havde 1,6 mm vægforkalkning – og var sluppet af med de dårlige doblersignaler. Små blodkar var simpelthen blevet renset, og det kunne også mærkes.

– Jeg har fået mere energi, og jeg kan mærke en mental forandring samtidigt med at min koncentrationsevne aldrig har været bedre. Jeg fortsætter resten af livet med at tage hvidløgskoncentrat, og jeg ville føle mig som en forbryder, hvis jeg ikke sørgede for at få budskabet ud til andre i samme situation. På den her måde, håber jeg, at mange vil kunne undgå blodpropper og komplicerede bypassoperationer, siger Steen V. Skånstrøm der i dag er 80 år, og føler sig i bedre form end længe.

 

Forrige artikelOvergangsalder? Rødkløveren bekæmper knogleskørhed

Næste artikelDin hud fortæller dig, om du tåler det, du spiser