Hvidtjørnebær er kraftige i smagen, og de giver en lækker krydret, syrligt/sød frugtketchup.
500 g hvidtjørnebær
3 dl vand
3 dl æblecidereddike
4-5 fed hvidløg
2 laurbærblade
170 g sukker
2 stjerneanis
1 stang kanel
3 hele nelliker
salt og peber
1 knsp cayennepeber
Start med at rengøre en flaske med tætsluttende låg. Skyl bærrene grundigt. Hæld dem i en gryde sammen med vand, eddike, hvidløg og laurbærblade. Kog til bærrene er revnede.
Fjern laurbærbladene og pres bær og hvidløg igennem en sigte, lidt ad gangen ned i en ren gryde. Kom sukker, krydderier og lidt salt og peber i pureen. Varm pureen op langsomt og lad den koge i 5 minutter, til sukkeret er opløst. Fisk de hele krydderier op. Smag til med salt, peber og cayennepeber.
Hæld straks på flaske og luk med det samme. Den bliver bedst af at stå et par uger og trække, inden den skal bruges. Den opbevares på køl og kan her holde sig i op til et år, ligesom almindelig ketchup. Den er absolut lækker og kan bruges, som man i Kina bruger hoisinsauce, fx til kød eller risruller med pulled duck. Prøv den også i sandwich og wokretter.
Fra bogen “Høst fra træerne” af Birgit Rothmann.