Nyheder

Hvor farlig er iPod’en for din hørelse?

10. juli 2012

En iPod kan være lige så dårlig for dine ører, som at stå tæt foran Orange Scene på Roskilde Festival. Lovgivningen siger, at arbejder man under sådan en koncert, må man kun gøre det i syv et halvt minut.

 

 

iPod vs. Roskilde Festival

103 decibel. Så høj må lydstyrken gennemsnitlig være på Orange Scene på den netop overståede Roskilde Festival. Og det er højt.

Faktisk helt nøjagtigt så højt, at Arbejdsmiljøloven siger, at du kun må arbejde syv et halvt minut i støjen. Medmindre du har høreværn på, naturligvis.

 

Musikafspillere kan spille som tryklufthammer

Du er nødt til selv at tage ansvar for, hvad du udsætter dine ører for, der er nemlig ingen regler, der beskytter hverken festivalgæster eller brugere af transportable musikafspillere, som f.eks. iPods.

– Der er masser af musikafspillere, der spiller over både 90 og 100 decibel, og der er så gar eksempler på nogle, der kan spille over 120 decibel. På en arbejdsplads er så højt et niveau kun tilladt i få minutter, siger Dorte Hammershøi, der er professor i lyd og hørelse på Aalborg Universitet.

120 decibel svarer til den lydstyrke fra en trykluftshammer eller et fly, der rammer landingsbanen. Ørets smertegrænse er 120-130 decibel.

 

Lydtryk ved trommehinden

Dorte Hammershøi fortæller også, at der for øret ikke skelner mellem lydkilder, når det handler om lydstyrke. Derfor er der ingen forskel på, om lyden kommer fra en koncerthøjttaler eller små høretelefoner.

– Vores hørelse er ligeglad med, hvor lyden kommer fra. Det er det fysiske lydtryk ved trommehinden, det handler om, siger Dorte Hammershøi.

 

Hvilken lydstyrke skader hørelsen?

Man kan ikke give et nøjagtigt tal for, hvor mange decibel der skal til, før hørelsen bliver skadet, fordi mange faktorer har indflydelse på det, f.eks. hvor længe, du lytter og om du holder pauser.

– Til en festival kan man have mange små musikoplevelser og gå til mange koncerter, men det er stadig ikke hver dag. De små transportable musikafspillere kan udsætte brugen for en koncertbelastning hver dag, så det er ikke til at sige, hvad der er værst, siger Dorte Hammershøi.

Du er altså nødt til selv at skrue ned for musikken i hverdagen, hvis du vil passe godt på hørelse.

 

 

Kilder:

videnskab.dk, hoerelse.info

Forrige artikelLucumafrugten – fra inkaguld til pulveriseret superfood

Næste artikelLær dig selv at kende på ny – og få ro på med hypnose

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.