Nyheder

Hvor farlig er naturmedicin?

20. januar 2010

I fredags så vi endnu et udfald i pressen, som mere pustede til forbrugernes usikkerhed og frygt, end den forholdt sig til virkeligheden.

En lang liste over vitaminer og andre tilskud – deres anvendelse og bivirkninger og krydret med advarsler – var indholdet i endnu en artikel, der ikke nødvendigvis gør os klogere på naturlægemidler, men nærmere virker afskrækkende. Der mangler forskning, og vi ved reelt ikke nok om det, lyder det fra eksperterne i B.T.s artikel ”Naturmedicin kan være farlig”. Det er lige så man kan komme i tvivl om det fornuftige i vitaminpillerne derhjemme – ja, måske er de oven i købet farlige?
– Det er forkert, at naturmedicin ikke er dokumenteret. For at noget kan blive registreret som naturlægemidler, kræves der en ret massiv dokumentation. Det kræves ikke for kosttilskud, men producenten har pligt til at sikre, at de ikke er skadelige. Der findes masser af dokumentation for, at vitaminer, mineraler, aminosyrer, enzymer m.m. er gavnlige, men dokumentationen findes ikke i lægetidsskrifter, og læger lærer ikke noget om kost og kosttilskud samt naturlægemidler under deres uddannelse, siger læge og sundhedskonsulent Carsten Vagn-Hansen om påstandene.

Naturmedicin undersøges

Naturli har også haft kontakt til to af Danmarks største producenter og leverandører af naturlægemidler og kosttilskud – Bioforce og PharmaNord. De har selv mange vitaminer og tilskud på markedet, hvis art er nævnt i artiklen.
– For mange af præparaterne gælder, at de er endda meget undersøgte, alle vitaminer, mineraler og fedtsyrer er biokemisk meget godt belyste. Vi ved, at alle stoffer på en eller anden måde har negative sider, men slet ikke i de doseringer, som er godkendte i EU – det er også derfor EFSA (European Food Safety Authority, red.) har anbefalet så mange gode indikationer på disse stoffer. Som det ser ud nu, vil man kunne sige langt mere positivt om disse stoffer i fremtiden, de spiller nemlig en grundlæggende rolle i vores biokemi, siger informationsansvarlig ved Pharma Nord Aksel Munksgaard.

Forskning hele vejen rundt

Hvis manglen på forskning skulle holde folk fra vitaminer og tilskud, så burde vi heller ikke lade os vaccinere med en influenzavaccine, der er frigivet til salg på et empirisk grundlag, vi burde ikke tilbydes visse depressionsmidler eller gigtpræparater som Vioxx, der gjorde folk dødssyge osv. Faktisk kunne man påstå, at vi ikke har forsket nok i fødevarer, hvorfor anbefalingerne skifter løbende – men vi skal jo spise…
– Jeg ved, at både Pharma Nord og Bioforce kan diske op med en lang række solide og gennemarbejdede forskningsprojekter. Det, som man glemmer, er, at når vi forsker i naturmedicin og nutrienter, så ligger der ikke et lukrativt patent og venter om hjørnet. Vores resultater kan kopieres og anvendes af konkurrenter fra dag 1 og set i lyset af den massive investering, der er i et studie, så er motivationen for mange firmaer ikke stor, siger Markedsdirektør Gerda Sørensen fra Bioforce, som forklaring på, at især mindre producenter ikke kan forske mere i naturmidler.

Lægemidler versus naturmedicin

Tilbage står så spørgsmålet: Er naturmedicin farlig? Bivirkningerne, som er omtalt i artiklen, er for så vidt reelle nok. Men der skal ofte store mængder til – mængder, der langt overstiger ADT- den Anbefalede Daglige Tilførsel, som fremgår af indpakningen. Og ja, nogle tilskud virker blodfortyndende – ligesom nogle fødevarer og noget farmaceutisk medicin gør, og det bør læger oplyse om, hvis du skal opereres eller have medicin.
– Bivirkninger af almindelige lægemidler er den fjerde eller femte største dødsårsag i henholdsvis USA og Sverige, og helt sikkert også i Danmark, hvor vi ikke har statistik over det. Imens har man de sidste mange år ingen registrerede dødsfald i Danmark som følge af naturlægemidler, siger Carsten Vagn-Hansen.

(Oprettet den 20. januar 2010)

Forrige artikelFlere lag løbetøj i kulden

Næste artikelVitaminer og mineraler mod blærekræft