Hvor farlige er åreknuder?

Er det sådan du ved lidt om åreknuder på benene? Er de farlige, eller kan man leve med dem ?

Det er min mand, der har dem. Han har været ved lægen. Han fik at vide, at hvis de blev værre, skulle han komme igen. Jeg er bare lidt mere nysgerrig over, hvad åreknuder engentlig er?

Selv om årene er kraftige på benene, er de så ikke farlige? Har hørt de kan sprænge eller man kan få blodpropper? Men tænker umiddelbart, at det er en naturlig ting at have, der er mange mennesker, der har dem eller hvad?

 

Vh R

 


 

Åreknuder er ret almindelige og 15-30 pct. af befolkningen har/får åreknuder. Lidt flere kvinder end mænd, og kvinder oplever dem ofte i forbindelse med graviditet. De er ikke farlige, men kan selvfølgelig være meget generende, især kosmetisk set. Der er dog flere behandlingsmuligheder, som kan mindske eller fjerne åreknuder. Ellers kan de forebygges med kompressionsstrømper og venepumpeøvelser. At få benene op kan også hjælpe, hvis man står meget i løbet af dagen.

Tilskud med hestekastanje og gotu kola kan muligvis også hjælpe. Har du gener af åreknuder f.eks. smerte, sår eller lignede, så få din læge til at se på dem.

I kroppen har vi både arterier og vener (blodårer). Arterierne fører det iltede blod ud i kroppen, hvor det forsyner os med bl.a. ilt og næringsstoffer. Venerne fører det brugte blod tilbage mod lunger og hjerte, så det kan blive iltet og ført ud i kroppen igen.

I venerne sidder der lukkemekanismer, som sørger for at blodet ikke løber den forkerte vej.

Når man døjer med åreknuder i benene, er veneklapperne (lukkemekanismen) svage, og derfor løber noget af blodet den forkerte vej. Blodet staser op i benene, og der kommer øget pres på venerne, hvilket giver udposninger og hermed åreknuder.

Der findes to typer af åreknuder: primære og sekundære åreknuder (dyb venetrombose). De primære er, som jeg skrev, ret almindelige og typisk ufarlige. De sekundære opstår pga. blodprop i det dybe venesystemet. Under blodproppen vil benet eller foden hævet, rødlig og varm, fordi blod og væske ophobes. Det kan også give smerte.

Dyb ventrombose skal behandles, men skal ikke forveksles med en blodprop i arterierne, som kræver behandling med det samme. Her bliver foden/benet koldt og blegt. Dyb venetrombose skal tages alvorligt, men dødeligheden er kun på omkring 1 pct., så der er gode behandlingsmuligheder.

Forebyggelse er kompressionstrømper, venepumpeøvelser, fysisk aktivitet og ingen rygning.

Du kan f.eks. læse mere om åreknuder her

 

Mange hilsner fra

Trine Vesteraa, kostvejleder

Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

Skriv et svar

Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

*