Krop

Hvor farligt er kolesterol?

Du ved, at du skal holde øje med dit kolesteroltal, og at lægen udskriver kolesterolsænkende medicin med en fart, som kan gøre Lucky Luke misundelig. Men hvad er der egentlig på spil med kroppens naturlige fedtstof?

Foto: Shutterstock
6. juni 2023

Du ved, at du skal holde øje med dit kolesteroltal, og at lægen udskriver kolesterolsænkende medicin med en fart, som kan gøre Lucky Luke misundelig. Men hvad er der egentlig på spil med kroppens naturlige fedtstof?

Du har brug for kolesterol. Kolesterol har en vigtig rolle for din krops normale funktion. Hvis du ikke havde kolesterol i kroppen, ville du være i livsfare.

Men et forhøjet indhold i blodet af kolesterol – især den undertype, som hedder LDL – giver en kraftig øget risiko for hjertekarsygdom

Så er du også i livsfare. Derfor det er klart, at lægerne anbefaler os at forsøge at få en god kontrol over, hvor meget kolesterol, vi har rullende i årerne.

Kolesterolsænkende midler er noget af det mest udbredte receptmedicin i Danmark – men samtidig viser flere opgørelser, at tæt på halvdelen af patienterne dropper eller nedsætter dosis af denne medicin. Oftest fordi de oplever bivirkninger.

Man hører også læger advare om, at der bliver ordineret kolesterolsænkende medicin til borgere, som i virkeligheden slet ikke har nogen gavn af den.

Det er forvirrende, og det er utilfredsstillende i forhold til, hvor vigtigt det er at have styr på sit kolesterol.

Derfor samler vi i det følgende nogle af de vigtige fakta, som kan hjælpe dig med at træffe den rigtige beslutning for dit eget personlige helbred.

Hvorfor er forhøjet kolesterol farligt?

I blodbanen er kolesterol bundet til et protein – det er faktisk proteinet, der enten er HDL eller LDL. HDL-partiklerne binder kolesterol og bringer det til leveren, mens LDL-partiklerne også binder kolesterol, men har tendens til at blive aflejret på karvæggen i klumper, der bliver til åreforsnævring og åreforkalkning.

I LDL-kolesterol bliver proteinet oxyderet, mens det ikke kan ske for HDL. Tilstrækkeligt med antioxidanter i blodbanerne vil derfor bidrage til at reducere produktionen af LDL. Hvis du ikke indtager særligt mange antioxidanter, har oxidering af LDL frit spil.

Oxidering accelereres af de frie radikaler, som opstår, når immunforsvaret er i aktion. Hvis du har et højt niveau af inflammation i blodbanerne – typisk på grund af ubalance i blodsukkeret – vil det også øge forekomsten af LDL-kolesterol.

Åreforkalkning skaber risiko for blodpropper

Risikoen for, at en blodprop kan skabe en livstruende tilstand, er øget, hvis du allerede er hjertepatient eller har diabetes 2. En dårlig blodgennemstrømning svækker også kroppens evne til at transportere vitale næringsstoffer ud til cellerne.

Hvordan hjælper statin-medicinen?

Statiner, som findes i flere udformninger i kolesterolsænkende medicin, påvirker et enzym i leveren, som iværksætter kroppens produktion af kolesterol. Når statinerne er i kroppen, produceres der en reduceret mængde af kolesterol.

Det angives, at statiner især hæmmer produktionen af LDL-kolesterol. Men det sænker også mængden af HDL og det tredje stof i kolesterol, triglycerid.

Nogle forskere advarer mod at sænke kolesterolproduktionen for meget

Ældre mennesker producerer mindre kolesterol naturligt, end de gjorde i deres ungdom, og det er vigtigt at have kolesterol i kroppen bl.a. som en byggesten i cellemembranerne og råmateriale til hormoner. Kolesterol har også en afgørende funktion for kroppens produktion af næringsstoffer som D-vitamin, Q10 og selen, der alle har stor betydning for hjertesundheden.

Når du stopper med at tage statinerne, skruer kroppen op for kolesterolet igen.

Hvordan kommer bivirkninger til udtryk?

Statiner er altså en effektiv medicin, når det gælder nedsættelse af kroppens kolesterol-produktion. Der ses også en reduceret dødelighed for mennesker med tidligere hjertesygdom, når de tager statiner.

Bagsiden af medaljen er, at et temmelig stort antal af patienterne får bivirkninger af medicinen. Den mest udbredte bivirkning er muskelsmerter og muskelkramper, som altså ikke er livstruende, men som kan have stor indvirkning på livskvaliteten. Hvis f.eks. en patient nedsætter sit aktivitetsniveau på grund af smerter, er det både negativt for hjertesundheden og for livskvaliteten.

I de officielle statistikker anslås, at disse bivirkninger rammer op imod 10 % af patienterne. Nogle studier peger på, at tallet er mindre.

Disse tal står dog lidt i kontrast til den tidligere nævnte statistik om, at tæt på halvdelen af patienter er ”ulydige” mod den dosis, de har fået anbefalet. Selvom der tidligere har været debat om statiner, synes det usandsynligt, at så stor en mængde patienter skulle reagere alene på baggrund af noget, de har hørt eller læst.


Kan jeg kontrollere mit kolesterol uden statiner?

Det ville være rart, hvis man kunne få sit kolesterol i balance, så man hverken skal bekymre sig om hjertesygdom eller medicin. Og det kan de fleste mennesker faktisk.

På nær hos et mindretal af mennesker, som er genetisk disponeret for høj produktion af LDL, kan kroppen regulere sin kolesterolproduktion. Nøglen ligger i kosten, som gerne skal være antiinflammatorisk. Det vil sige, at du skal undgå de raffinerede fødevarer sukker, hvidt brød, pasta og lignende.

Som nævnt er det kun en mindre del af kroppens kolesterol, som kommer fra de fedtstoffer, vi spiser. Men dårlige fedtstoffer stimulerer kroppens produktion af kolesterol. Så skær ned på det mættede fedt kød- og mælkeprodukter eller margarine. Brug i stedet olivenolie, og suppler gerne med omega-3 tilskud, så kroppen får de nødvendige fedtstoffer.

Det er også vigtigt at balancere blodsukkeret ved hjælp af motion

Når du følger disse enkle råd, og desuden spiser masser af grøntsager – både rå og tilberedte – er der masser af eksempler på, at kroppen finder en sund balance for kolesterolproduktionen.

Kolesterolbalancen

Når dit kolesterol bliver mål, er et optimalt totalniveau omkring værdien 5 elle 6.

LDL anbefales at ligge på max 2,5.

Forrige artikelVi kan leve længere og bedre

Næste artikelHæmoriden er en åreknude – i bagdelen

Carsten Gottlieb

Redaktør

Bliv medlem af Naturli+
helt gratis

 

Få tips og hacks til et lykkeligt liv med naturlig sundhed.

Velkommen du er nu tilmeldt Naturli+ klubben.