Hvor kommer de hvide pletter fra?

Jeg skriver, da min mor og jeg sad og drøftede hvide små pletter på vores ben! Min mor siger, at hun får flere og flere, og jeg siger: “Og øv, jeg har arvet dem”.

Kan du forklare, hvad dette mon er?

Det ligner ikke rigtigt pigmentforstyrrelser, men måske det er?

Lidt ligesom de hvide pletter i en kødpølse – ulækker sammenligning, men fakta!

Kan man gøre noget ved dette, og hvad er det? Håber du kan hjælpe med at opklare mysteriet på vores ben/arme. Om det er alderen, pigment, solen eller hvad?

Venlig hilsen B

 


 

Mange tak for dit spørgsmål. Der er flere bud både på, hvad det er, og hvad man evt. kan gøre ved det.

Vores hud kan være påvirket både indefra og udefra. Gennem hvad vi spiser, drikker – og til hvordan vi udefra behandler huden, hvad den eksponeres for og om vores naturlige hudbarriere, pH i huden og hudbakterier er i balance.

Det bedste er naturligvis at få såvel en hudlæge, som en kosmetolog till at kigge på huden og pletterne. Som du beskriver dem, er det ikke Vitiligo, der er en hudsygdom, hvor pigment forsvinder i større plamager på huden – ofte synkront på f.eks. begge arme.

Derimod findes der flere svampearter, der naturligt findes i huden, men kan komme i ubalance og dermed i dominans og på den måde forstyrre hudens pigmentering. Det vil være der året rundt, oftest kan den slet ikke mærkes, og den forværres ikke af solen, man kan bare tydeligere se det, når solen er på og kontrasten mellem det brune i huden og det pigment, der ikke tager imod solen, står tydeligere frem. Samtidig er det en god idé at få genskabt balance, men ikke med for invasive midler, så der skabes en anden ubalance. Denne svampe-type er helt uskadelig, men kosmetisk irriterende og er et tegn på ubalance i hudens mikroflora, men kan også dække over andre ubalancer indefra. Det kan stadig godt betale sig lige at få kigget på det hos hudlægen, så man kan undersøge, hvilken type svamp det er.

Til start ville jeg anbefale Jurliques Herbal Recovery Mist. Det er en lidt dyrere løsning, men indholdet af spilanthes, der er svampedræbende og viola tricolor, der er blodrensende, vil være et godt afsæt, samtidig med at allantoin, morgenfrue og lægestokrose, C-vitamin og E-vitamin virker fugtgivende og healende på huden.

Andre har med held forsøgt sig med skælshampoo til håret, hvor det egentlig ofte har sit udspring og så bruge skælshampooen som bodyshampoo i en periode. I så fald ville jeg nok anbefale Nova TTO som har et let indhold af Tea Tree Oil i. Man kan sidenhen lave sin egen hudolie, med f.eks. en base af sesam eller kokosolie, blande Pukkas Neem olie i (der er svampehæmmende og helende – den dufter ikke vidunderligt, men man ville kunne tilføje nogle dråber æterisk oile efter smag, f.eks. sandeltræ eller lavendel eller begge). Man ville også kunne blande lidt aloe vera-saft i, som er godt både indvendigt og udvendigt til hudens immunforsvar.

Generelt er det vigtigt at styrke sit immunforsvar indefra – hvis det har været lidt nede, vil svampen have gode betingelser for at brede sig. Så multivitamin og ekstra D-vitamin vinteren over vil være godt og evt. tilskud med mælkesyrebakterier til at styrke immunforsvaret gennem en sund tarmflora. Håber dette bringer jer lidt videre.

Bedste hilsner

Tine Juul Andersen, skønhedskonsulent og naturopath

1 kommentar

 • Hanna siger:

  Hej Tine.
  Jeg har også mange hvide pletter på arme og ben. Da min mor har vitiligo gik jeg til en hudlæge for at få af/ bekræftet om det var der. Han kikkede hurtigt på mine pletter og sagde at det var noget der kom med alderen hos nogle og især h is man har dyrket solen meget, hvilke jeg har.. jeg gik derfra super lettet og glad, men nu der kommet flere og jeg er begyndt at tvivle på huslægens svar..
  Min egen læge har flere x sagt det lignede hudsvamp og jeg har været på en skælshampo kur, men da det er blevet værre er jeg bange for det er vitiligo, hvad gør jeg, har tænkt på at få en second opinion, gerne lidt hurtigt så jeg kan få ro, tænker et privat hospital så man kan komme hurtigt til, hvad tror du det kan være??

 • Skriv din mening - ikke til spørgsmål, send dem gennem brevkassen i stedet.

  Skriv et svar

  Husk at krydse af her!Denne anordning er desværre nødvendig, da vores inbox ellers oversvømmes af spam-mails, afsendt automatisk fra såkaldte mailrobotter.

  *